Petak 12 Travanj 2024

Pretraga

Znanstveni radovi

Dan kada se Zemlja okrenula na bok - doista se dogodio

19 Lis 2021
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Zemlja nije fizički mirovala u “Danu kada je Zemlja stala”, ali se okrenula unatrag kad je Superman letom u suprotnom smjeru promijenio vrijeme. Oba događaja su fikcija, ali znanstvenici sada imaju čvrste dokaze da se Zemlja okrenula na bok, a zatim se barem jednom vratila na mjesto. Još smo ovdje pa znamo da taj događaj nije uništio planet, ali je ostavio fizičke dokaze i tim istraživača ga je konačno pronašao i identificirao.


“Zamislite da Zemlju gledate iz svemira. Pravo polarno lutanje izgledalo bi kao da se Zemlja prevrnula na bok, a ono što se zapravo dogodilo je da se cijela stjenovita ljuska planete - čvrsti plašt i kora - okreću oko tekuće vanjske jezgre.”

zemlja za 180
U posljednjih nekoliko godina bilo je vijesti o tome da se Zemljin sjeverni magnetski pol pomalo pomiče prema jugu - sada je u Sibiru - ali nova studija u časopisu Nature Communications, "Prava oscilacija polarnog lutanja u kasnoj kredi", otkriva detalje o istinskom polarnom lutanju (TPW) , što je "preorijentacija planeta ili mjeseca kako bi se najveća nehidrostatička glavna osi inercije tijela uskladila s osi vrtnje." Na Zemlji se to događa kada se Zemljin plašt i kora okreću oko vanjske jezgre. Koautor studije i glavni istraživač Tokijskog instituta za tehnologiju Joseph Kirschvink u priopćenju za javnost objašnjava da se o TPW-u žestoko raspravlja u znanstvenim krugovima zbog nedostatka fizičkih dokaza. On je vodio tim koji ga je tražio, procjenjujući da se to posljednji put dogodilo u razdoblju krede prije otprilike 145,5 do 65,5 milijuna godina. Koautor prof. Ross Mitchell s Instituta za geologiju i geofiziku u Pekingu znao je točno gdje tražiti dokaze na Apeninskim planinama u središnjoj Italiji.
"Ove talijanske sedimentne stijene pokazale su se posebnim i vrlo pouzdanim jer su magnetski minerali zapravo fosili bakterija koje su formirale lance minerala magnetita."
Koautor i geobiolog na Dartmouth Collegeu objašnjava zašto su te stijene bile savršene 'slike' Zemlje u razdoblju krede. Mnoge stijene bilježe smjer lokalnog magnetskog polja dok se formiraju - sitni kristali minerala magnetita koje proizvode neke bakterije poredaju se poput igala kompasa koje pokazuju na magnetske polove. Taj smjer se zadržava kad se stijena učvrsti i identificira odakle je stigla - stijena s okomitim smjerom došla je od pola, vodoravna od ekvatora. Bilo koji kut između može se koristiti za izračun mjesta rođenja. Provjeravajući magnetski smjer stijena pronađenih na Apeninima u razdoblju od 80 milijuna godina, istraživači su utvrdili kada se Zemlja prevrnula i kada se uspravila.

normalna zemlja
“Kirschvink i kolege potvrdili su,predviđanja hipoteza o polarnom lutanju, talijanski podaci ukazuju na nagib planete od ~ 12° prije 84 milijuna godina. Tim je također otkrio da se čini da se Zemlja popravila - nakon prevrtanja na bok, Zemlja je preokrenula kurs i rotirala se unatrag, za ukupni izlet od gotovo 25° luka u otprilike pet milijuna godina. ”
Tijekom samo 5 milijuna godina, Zemlja se nagnula za 12 stupnjeva, a zatim se vratila u normalu. Ovo doba kasnog krednog razdoblja bilo je prije masovnog izumiranja krede -paleogena uzrokovanog utjecajem Chicxuluba, pa je u blizini bilo dosta velikih dinosaura koji su to mogli doživjeti. Kako je to utjecalo na T. rexe i njihove suvremenike? To je hrana za još jedno istraživanje. Međutim, ovo će istraživanje pomoći u pronalaženju manjih nagiba za koje mnogi istraživači sumnjaju da su se dogodili u novije vrijeme.

Izvori:

https://mysteriousuniverse.org/2021/10/the-day-the-earth-flipped-on-its-side-it-really-happened/

https://www.nature.com/articles/s41467-021-23803-8

https://phys.org/news/2021-10-earth-side-million-years.html

 

O autoru
Danijel Folnegović
Author: Danijel FolnegovićWebsite: http://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Owner
Danijel Folnegović je oduvijek bio zainteresiran za sve što ima veze s paranormalnim. Zarazio se time tamo davne 1993. gledajući prvu epizodu serije Dosije X. Voli pisati o bilo ćemu zanimljivom od NLO-a, vanzemaljaca, teorija urote, teorije o drevnim vanzemaljcima i nerješenim misterijama. Također, ima strast prema SF serijama i filmovima, ali i nogometu. Pokretač je ove stranice i brine o njenom neometanom radu. Povremeno se pojavljuje kao gost u nekim TV i radio emisijama.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno