Utorak 5 Ožujak 2024

Pretraga

Znanstveni radovi

(NE)Poznato ljudsko tjelo

28 Ožu 2018
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

2018 03 28 184602

 

Pronađen NOVI ORGAN u čovjeku koji se proteže kroz cijelo tjelo, a evo čemu služi!

Uprkos tome što čovječanstvo proučava ljudsku anatomiju već nekoliko tisuča godina, naučnici još otkrivaju nove tajne ljudskog organizma.
Istraživači sa Langon medicinskog centra u Njujorku otkrili su novu vrstu organa koji bi mogao da bude najveći u tjelu.

Ispostavilo se da je ono, što se nekada smatralo gustim vezivnim tkivom koje se proteže kroz cjeo ljudski organizam, zapravo mreža komora ispunjenih tečnošću, koje služe kao neka vrsta „amortizera“, odnosno organa za ublažavanje udaraca, piše Dejli mejl.

Ovo otkriće ne samo da bi moglo da nam omogući bolje razumjevanje ljudskog tjela, već i da odgovor na pitanje zašto se tumor širi brže kada dospije u pojedine djelove tjela.

Nazvani „intersticijum„, ovi povezani djelovi ponašaju se kao jedinstveno mjesto protoka tečnosti koje se prostire od površinskog sloja kože, preko digestivnog trakta, pluća, i urinarnog sistema, do krvnih sudova i fascije mišića (elastični omotač vezivnog tkiva).

Više od polovine tečnosti u ljudskom tjelu nalazi se u ćelijama, sedmina se nalazi u srcu, krvnim sudovima, limfnim žljezdama i limfnim čvorovima, a preostali dio čini intersticijska (međućelijska) tečnost.

Naučnici navode da međućelijsku tečnost prenosi upravo intersticijum, koji je zaseban organ.

Sastoji se od jakih (kolagenih) i felksibilnih (elastinskih) proteina vezivnog tkiva, sa intersitijskom tečnošću koja se kreće kroz cjelo tjelo.

Tečnost iz intersticijuma otiče u limfni sistem, i smatra se da je izvor limfe, koja igra ključnu ulogu u funkcionisanju imunološkog sistema.

2018 03 28 184737     

 

preneseno sa

http://www.vestinet.rs/zanimljivosti/pronadjen-novi-organ-u-coveku-koji-se-proteze-kroz-celo-telo-a-evo-cemu-sluzi

 

 

 

 


Ovo, otkriće, ne, samo, da, bi

          

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno