Ponedjeljak 25 Svibanj 2020

Pretraga

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Znanstveni radovi

CERN

24 Pro 2011
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
cern_1

NOVI USPJEH SUDARAČA

LHC prvi put otkrio novu česticu i novo stanje! 

Veliki hadronski sudarač (LHC) na francusko-švicarskoj granici prvi je put od početka svoga rada 2009. godine otkrio novu česticu...

Prema izvješću, koje je predstavljeno na web stranici Arxiv, čestica se zove Chi_b (3P), a znanstvenicima bi trebala pomoći da bolje razumiju sile koje materiju drže na okupu.

LHC u sudarima protona pri velikim brzinama istražuje neka od fundamentalnih pitanja fizike. Subatomske čestice koje u njima nastaju otkrivaju nove informacije o strukturi svemira.

Chi_b (3P) je pobuđeno stanje Chi čestice koja je već ranije otkrivena u sudaračima, objasnio je prof. Roger Jones, član tima koji radi na detektoru ATLAS.
'Nova čestica sastoji se od b kvarka i b antikvarka koji su povezani zajedno', objasnio je fizičar i dodao: 'Ljudi već godinama pretpostavljaju da bi to pobuđeno stanje trebalo postojati, međutim nitko ga do sada nije uspio vidjeti. Ono je zanimljivo i zbog toga što nam otkriva tzv. snažnu silu koja kvark i antikvark drži na okupu. To je ista sila koja primjerice povezuje neutrone i protone u atomskoj jezgri.'

LHC je konstruiran kako bi popunio praznine u standardnom modelu fizike te istražio neku moguću novu fiziku izvan njega. Najvažniji zadatak sudarača je potraga za Higgsovim bozonom, hipotetskom česticom koja prema standardnom modelu materiji daje masu

Otkriće čestica poput Chi_b (3P) važan je dio ove potrage jer otvara nove spoznaje o snažnoj sili i omogućuje bolje razumijevanje podataka koje znanstvenici prikupljaju u LHC-u.

Hrvatski stručnjak za fiziku čestica i voditelj tima s Instituta Ruđer Bošković u eksperimentu CMS u LHC-u dr. sc. Vuko Brigljević kaže da ovo otkriće nije tako važno kao što bi primjerice bio pronalazak Higgsa budući da ne otkriva nešto temeljno, neku temeljnu česticu ili silu, no ipak je značajan korak u pravom smjeru.

'Ono bi nam moglo pomoći da bolje shvatimo jaku silu koja povezuje čestice. Naime, materija je izgrađena od elementarnih čestica leptona i kvarkova koje se fundamentalnim silama povezuju u tzv. vezana stanja. Primjerice, protoni i neutroni u jezgri te elektroni koje možemo zamisliti da kruže oko njih povezani su fundamentalnim silama. Te temeljne sile određuju različita stanja na različitim energijama. Kao primjer možemo uzeti Sunčev sustav. U njemu planeti putuju oko matične zvijezde na određenim orbitama. Planeti mogu imati sve moguće veličine, a orbite sve moguće promjere. Međutim, u atomu su orbite i čestice kvantizirane, što znači da se javljaju u skokovima, a ne u kontinuitetu. Kvanti su svojevrsni paketi – odnosno najmanje nedjeljive jedinice energije koje postoje u prirodi. U ovom slučaju otkrivena je nova orbita, odnosno novo kvantno stanje. To je svakako važno za bolje razumijevanje jake sile i stoga je vrlo vrijedan rezultat.

Iako se za sada ne čini da ovo otkriće vodi prema nekoj novoj fizici, nikad se ne zna. Nova sila može se pokazati u nekom novom izravnom otkriću, ali isto tako i u nekim novim efektima u raspadima poznatih čestica', rekao je hrvatski fizičar.

 

Autor

Nenad Jarić

preuzeto sa

http://www.tportal.hr

 

 

'Ono bi, nam moglo, pomoći da, bolje shvatimo, jaku silu

božja, čestica, poćetak, svijeta, lhc

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno