Ponedjeljak 25 Siječanj 2021

Pretraga

Znanstveni radovi

SIGURNA I ČISTA NUKLEARNA ENERGIJA ??

12 Ruj 2011
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
nuklearna_fuzija


Najveće otkriće u povijesti čovječanstva: Izumili smo nuklearnu energiju koja je sigurna i neće dovesti do smaka svijeta!

Dok vlade nekih zemalja poput Njemačke pod pritiskom javnosti, uplašene katastrofom Fukushime Daiichi, odustaju od nuklearki , dvojica talijanskih stručnjaka najavljuju rješenje energetskih tegoba čovječanstva. Fizičar Sergio Focardi i inženjer Andrea Rossi najavili su kako će uskoro pustiti u pogon E-Cat (Energy Catalizer), nuklearnu centralu koja radi na principu hladne fuzije.

 

Moj kolega Rossi i ja razvili smo sustav koji omogućava proizvodnju čiste i neograničene količine energije. Centrale koje rade na principu hladne fuzije mogle bi biti glavni izvor energije u budućnosti - rekao mi je u telefonskom razgovoru Sergio Focardi (79), profesor emeritus na Sveučilištu Bologna

Sveti gral fizike

Ako se u fizici može govoriti o Svetom gralu, onda je to termonuklearna fuzija kojom fizičari pokušavaju ovladati već više od 60 godina. To je proces koji se odvija na Suncu, a zbog slične nuklearne reakcije eksplodira vodikova bomba. Kod reakcije fuzije koja se najviše istražuje spajaju se vodikovi izotopi deuterij i tricij, a nastaju jezgra helija i neutron te se oslobađa golema količina energije.

Komercijalna upotreba

Nažalost, nije sve tako jednostavno kako u prvi mah izgleda. Da bi došlo do fuzije, gorivo se mora usijati na temperaturu višu od 10 milijuna Celzijevih stupnjeva, što je stanje plazme. Nadalje, da bi došlo do reakcije spajanja jezgara, tlak mora biti dovoljno velik. Istodobno, usijana plazma mora se zadržati dovoljno dugo na okupu u magnetskoj boci, tzv. tokamaku. Unatoč velikim obećanjima, proteklih desetljeća fizičari nisu uspjeli ono što je najvažnije: proizvesti više energije nego što je u cijeli proces utroše

Posljednjih godina nade se polažu u ITER, Međunarodni termonuklearni eksperimentalni reaktor koji se gradi u mjestu Cadarache u Francuskoj. Procjenjuje se da će projekt ITER stajati oko 10 milijardi dolara, a na njemu surađuju EU, SAD, Rusija, Japan, Kina, Južna Koreja i Indija. No, komercijalnu proizvodnju električne energije pomoću termonuklearne fuzije teško možemo očekivati prije druge polovice 21. stoljeće.

Ali, neki su fizičari zaokupljeni i idejom o hladnoj fuziji. Priča počinje u ožujku 1989. godine, kada su američki kemičari Stanley Pons i Martin Fleischmann sa Sveučilšta Utah objavili kako su snagu Sunca zarobili u epruveti elektrolizom teške vode (to je voda u kojoj su vodikovi atomi zamijenjeni atomima deuterija) uz pomoć elektroda od paladija. Bila je to prvorazredna medijska senzacija: vijest je u kratkom vremenu obišla svijet, koji je zastrašen katastrofom u Čeronobilu u travnju 1986. godine, okretao leđa nuklearkama. No, Fleischmann-Ponsovo otkriće, nazvano hladnom fuzijom, doživjelo je nakon nekog vremena fijasko.

- Fleischmann i Pons nisu bili jako mudri s preuranjenim najavama, a u svijetu su mnoge skupine pokušale ponoviti njihov pokus, no nitko nije dobio njihove rezultate. Tada su bile organizirane brojne konferencije posvećene hladnoj fuziji, a među mnogim fizičarima koji su se zainteresirali za taj proces bio sam i ja. Zajedno sa svojim kolegom sa Sveučilišta u Sieni, prof. Francescom Piantellijem, istraživao sam hladnu fuziju koristeći nikl i vodik te paladij i vodik - rekao mi je Focardi koji je poslije nastavio suradnju s poduzetnikom Andreom Rossijem. Po struci inženjer kemije, Rossi je neko vrijeme živio u SAD-u, gdje je radio za tvrtku koja se bavila proizvodnjom energije iz biomase.

Mnogo veća energija

- Bio sam već u mirovini kada mi se obratio Andrea Rossi zainteresiran za moja istraživanja hladne fuzije. Kako je Rossi inženjer, ima smisla za konstrukciju i razvijanje aparatura koji moj kolega Piantelli i ja nismo imali - rekao je Focardi naglasivši kako su tijekom tri godine rada on i Rossi napravili prvi prototip E-cata. Prije nekoliko mjeseci Focardi i Rossi organizirali su u Bologni prezentaciju za pedesetak ljudi tijekom koje su demonstrirali svoj prototip E-Cata, uređaj od čelika volumena 50 kubičnih centimetara. Tada su objavili kako je E-Cat sposoban proizvesti tri puta veću energiju od uložene.

- Naš E-Cat se zasniva na nuklearnom procesu u kome se oslobađa mnogo veća energija nego drugim metodama. Kao gorivo koristimo nikal i vodik, a dobivamo bakar i energiju u obliku topline. Iako je riječ o nuklearnom procesu, o tome ne treba misliti kao o nečemu lošem i opasnom, što se obično veže uz pojam nuklearni. Ova je nuklearna energija čista i nema potrebe za zaštitom velikih dimenzija. Dostatni su tek tanki slojevi olova u uređaju kako bi se zaustavilo zračenje koje se stvara tijekom procesa - objasnio je Focardi. Međutim, najava “velikog povratka hladne fuzije” izazvala je oprez među znanstvenicima koji Focardiju i Rossiju zamjeraju što rezultate nisu publicirali u nekom znanstvenom časopisu kako bi se vidjeli detalji njihova eksperimenta.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Autor

Tanja Rudež

preuzeto sa

http://www.jutarnji.hr

 

 

 

 

- Naš E-Cat, se zasniva, na nuklearnom, procesu, u kome se

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno