Subota 2 Prosinac 2023
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62

Pretraga

Animal planet

Mravi su korumpirani i proračunati

16 Ožu 2009
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

mravi
Dugo se vjerovalo da mravlje zajednice počivaju na jednakosti i suradnji, no nova istraživanja su pokazala da nije tako. I oni su, izgleda, podli i sebični, gotovo kao i ljudi...

 


Dugo se vjerovalo da su mravi razvili iznimnu vještinu zajedničkog rada i sposobnost da dobrobit zajednice stave ispred vlastitih briga, no nova istraživanja su pokazala da to nije baš tako.                           kliknite na read more.... Upravo suprotno, njihove su kolonije zapravo legla podlog, sebičnog i korumpiranog ponašanja.

A krivica za to je na ''kraljevskoj'' obitelji, iliti mužjacima koji nose kraljevski gen.

Znanstvenici su otkrili da neki mravi prenose gen selektivno, kako bi osigurali da njihovi potomci postanu reproduktivne kraljice, a ne obični radnici.

Rijetkost kraljevske linije je evolucijska strategija vladajućih varalica, kako se ne bi našli među altruističnim masama koje iskorištavaju.

Znanstvenici su otkrili da larvine šanse da postane kraljica najvećim dijelom ovise o tome tko joj je otac.

Prije su znanstvenici vjerovali da su marvi primjer demokratskog društva i društvene suradnje. Vjerovalo se da priroda ima glavnu ulogu u selekciji buduće vlastele.

''Osnovni princip socijalnog društva je jednakost. Otkrili smo da to nije uvijek slučaj i da neki muškarci varaju'', kaže voditelj istraživanja Bill Hughes sa Sveučilišta u Leedsu.

Kraljevske genetske linije su rijetke, što je dovelo znanstvenike do zaključka da mravi promišljeno šire svoju spremu po drugim kolonijama, tako da ''umjetna'' prednost njihovih potomaka ne bude preočita.

Ako bi previše larvi u isto vrijeme postale kraljice, neravnotežu bi primijetili obični mravi-radnici, te bi se mogli pobuniti.

''Mi proučavamo skupine pčela i mrava i njihova suradnja i kooperativnost prva nam upada u oči. No, ako zagrebemo dublje, vidimo sukobe i prevare za što je ljudsko društvo najbolji primjer.''

mravi, danijel, folnegović, znanost, o, mravima


Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno