Petak 1 Prosinac 2023
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62

Pretraga

Animal planet

Smrtonosni insekti

16 Ožu 2009
(Reading time: 3 - 6 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
Na svijetu živi bezbroj insekata i buba, na svakog čovjeka postoji milijun kukaca, no za neke možemo reći da bi ih bilo previše i da postoji samo jedan primjerak. Takvi zastrašujući kukci nas nasmrt plaše, uglavnom s dobrim razlogom – zaista nas mogu ubiti!
Foto: visual-vacations.com
Crna udovica
Zanimljiva je činjenica da su nam životinje kojih se najviše bojimo upravo i najzanimljivije za istraživanje, po mogućnosti izdaleka. Nasreću, u MAXtv ponudi od 1. travnja možete pratiti National Geographic Wild uz koji možete osjetiti i iskusiti najljepše, ali i najstrašnije bliske susrete s prirodom i životinjama ikad viđene na televiziji. Dokumentarna serija živopisnog naziva Insekti iz pakla uvest će vas u zastrašujući svijet kukaca ubojica, a ovdje ćemo vas upoznati tek s nekoliko njih.


Crna udovica

Gdje živi: O ne! Ima ih i u Hrvatskoj! Crna udovica i bliži rođaci rasprostranjeni su po svim nastanjenim kontinentima svijeta.
Odvratno, fuj....                                                                                                                  kliknite na read more....
Zašto ih se treba bojati: Crna udovica je najotrovniji pauk našeg podneblja, a otrov joj je 15 puta potentniji od otrova čegrtuše. Nasreću, njezini 'očnjaci' duljine do 1,7 milimetara ubrizgaju vrlo malu dozu otrova. Sam ugriz je gotovo bezbolan, zbog čega često prođe nezapažen. No nakon sat vremena počinje zabava – neurotoksin koji crna udovica ubrizga djeluje na završetke živaca prisiljavajući mišiće na grčenje, ali ne dopuštajući im da se opuste. Nakon blagog crvenila javljaju se grčevi mišića oko mjesta ugriza, koji se potom šire na grupe većih mišića, kao što su trbušni, leđni, prsni, bedreni, pa i mišići lica, zbog čega žrtva ugriza poprima karakterističnu grimasu. Uzevši u obzir široku rasprostranjenost crne udovice, smrtnost uzrokovana njenim ugrizom je minimalna.

Zastrašujuće činjenice: Crna udovica dobila je ime zbog činjenice da nakon parenja pojede mužjaka. Njezin otrov jedan je od najjačih otrova u paučjem svijetu, sreća je da ga ubrizga relativno malo. Otrovni pauci godišnje ubiju više ljudi nego zmije otrovnice.Afrikanizirane pčele ubojice

Gdje žive: U Južnoj i Srednjoj Americi te na jugozapadu SAD-a.

Zašto ih se treba bojati: Znate li kako prepoznati afrikaniziranu pčelu ubojicu? Nikako! Golim okom gotovo je nemoguće uočiti razlike između afrikanizirane i obične domaće pčele. No jako je lako primijetiti razlike u ponašanju. Obične pčele će vam dati otprilike devet sekundi prije nego zaključe da stojite suviše blizu njihove košnice te da vas treba ukloniti silom. Sasvim dovoljno vremena da prođete bez opasnosti, no ako ipak izazovete njihov gnjev, prestat će vas naganjati nakon stotinjak metara smatrajući vas otjeranima.

S druge strane, afrikanizirane pčele imaju manje elegantan stil i malo su 'nabrijanije'. Ako se ne udaljite od košnice u ravno pola sekunde, ne samo da će vas napasti, nego će izletjeti SVE pčele iz košnice (dakle, stotine ili tisuće jako, jako ljutih pčela) kako bi se pobrinule da se više ne pojavite u njihovom kvartu. Uspijete li se dati u bijeg, ove jako, jako ljute pčele će vas naganjati više od pola kilometra.

Zastrašujuće činjenice: Afrikanizirane pčele nastale su kao posljedica ljudskog eksperimenta. Naime, znanstvenik Warwick E. Kerr je u Brazilu križao europske pčele s afričkima kako bi dobio pčelu koja može živjeti u džungli. I uspio je, dobio je pčelu koja može živjeti u džungli, ali usto je suludo teritorijalna, bezumno agresivna i napast će sve što se kreće, uključujući i ljude.


Foto: cracked.com
Japanski gigantski stršljen - ne želite se naći u ovoj situaciji

gigantski strsljen

Gdje živi: Hvala Bogu, zasad samo u Japanu.

Zašto ih se treba bojati: Veličine je vašeg palca i štrca otrov koji razgrađuje tkivo! Dovoljno? Voljeli bismo da ovo izmišljamo i da se radi o novom japanskom hororcu, ali nažalost, istina je. Da, mogu narasti do pet centimetara, uzgojiti žalac duljine šest milimetara i, da, mogu ubiti čovjeka. Zgodan dodatak je što će vam spomenuti otrov uštrcati u oči, a da stvar bude još zabavnija, isti otrov sadrži feromon zbog kojeg će vas napasti svi stršljeni u blizini. Mislite da im možete pobjeći? Teško, obzirom da mogu preletjeti 80 kilometara u jednom danu. Ako mislite da ćemo vas utješiti izjavom tipa 'bez brige, žive samo na vrhovima teško dostupnih planina', upravo suprotno – viđa ih se i u predgrađima Tokija!Na svu sreću, glavna meta im nisu ljudi, nego pčele. Hrane se medom i ličinkama, a u jednom pohodu na pčelinji švedski stol naprave potpuni pokolj, obzirom da jedan stršljen može ubiti 40 pčela u minuti. No, japanske pčele su otkrile kako se obraniti. Namame stršljena daleko od košnice i slete na njega tako da u potpunosti prekriju njegovo tijelo te ga kolektivno, micanjem letnih mišića, zagrijavaju na 43 Celzijevih stupnjeva, što je za stršljena smrtonosna temperatura. Poučeni pčelinjim primjerom, jedini savjet koji vam možemo dati u slučaju da vas napadne japanski stršljen je da date sve od sebe da ga dovoljno zagrijete.

Zastrašujuće činjenice: Svega 30 ovih agresivnih letača sposobno je u potpunosti uništiti populaciju jedne košnice, točnije u manje od tri sata mogu ubiti 30.000 pčela (ne, nismo slučajno stavili jednu nulu previše). Ne ostavljaju preživjele.


Foto: National Geographic
Obratite pažnju na veličinu čeljusti metak mrava

Metak mrav (Bullet ant)
metak mrav
Gdje živi: Prašume od Nikaragve do Paragvaja.

Zašto ih se treba bojati: Ovo je pravi kapitalac među mravima, naraste do duljine od 2,5 centimetra. Kada se previše približite njihovom mravinjaku, najprije ćete osjetiti užasan smrad koji će ispustiti da vas upozore, zatim ćete čuti vrištanje (da, ovi mravi vrište), a ako ni to ne upali, znate što slijedi. Deseci ratnika će izjuriti iz mravinjaka i napasti vas moćnim čeljustima. Istina, ovaj mrav vas neće ubiti, no problem je u tome što ugriz ovog mrava boli kao da vas je pogodio metak, odakle mu i ime. Usto, mrav ispušta jak neurotoksin koji će vam paralizirati mišiće. Metak mrav se još naziva i mrav od 24 sata, jer bol nakon ugriza traje puni dan, koliko je potrebno da otrov napusti organizam. Znanstvenici istražuju razne mogućnosti uporabe otrova metak mrava u medicinske svrhe, nadamo se samo da im neće pasti na pamet križati ih s afričkim pčelama.

Zastrašujuće činjenice: Lokalna plemena koriste metak mrave kao dio obreda prerastanja dječaka u muškarce. U posebno ispletene rukavice se postave deseci ovih mrava, okrenuti s čeljustima prema unutra, a mladić koji želi postati muškarcem ih mora obući na ruke i trpjeti njihove ugrize punih 10 minuta bez da ispusti vrisak. Nakon 10 minuta rukavice se skidaju ostavljajući mladića paraliziranih šaka punih otrova koji se počinje širiti cijelim tijelom. No to nije sve. Cijeli taj postupak mora ponoviti 20 puta!

Mogli bismo nabrajati ubojite insekte unedogled, no najbolje je da pogledate Insekte iz pakla na National Geographic Wild kanalu i saznate sve što vas zanima o njima. Bez brige, nije sve tako crno, u istoj seriji dokumentaraca vidjet ćete i kako su znanstvenici primijenili principe leta kukaca u modernoj avionautici te ostale patente proizašle iz ovog minijaturnog svijeta. Osim što ih se bojimo, čini se da od ovih zastrašujućih kukaca imamo još dosta toga za naučiti.
Vanja Žeželić
t portal.hr
smrtonosni, insekti, crna, udovica, japanski, stršljen, folnegović

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno