Srijeda 29 Studeni 2023

Pretraga

Povijesni radovi

Izgubljeni nacistički bunker u Poljskoj možda sadrži blaga Jantarne sobe

13 Lip 2019
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Dok pravi nacisti tragaju za drugim stvarima (možda znaju nešto što drugi ne znaju?), Lovci na blago desetljećima tragaju za dragocjenim metalima, draguljima i rijetkom umjetnošću koju su nacisti pljačkali dok su u Drugom svjetskom ratu divljali diljem Europe. Jedna takva zbirka bila je Jantarna soba ili Amber komora - kraljevska komora ukrašena pločama sa više od šest tona pravog jantara koju su stvorili njemački obrtnici tijekom 18. stoljeća i koja je bila napravljena kao poklon Petru Velikom od Pruskog kralja Fredericka Williama I. 1716. Smještena je u palači Katarine južno od Sankt Peterburga do Drugog svjetskog rata i trenutka kada su njemačke postrojbe pronašle Jantarnu sobu, demontirale je i odnijele do kraljevskog dvorca Koenigsberg, gdje je ostala do 1945. kada je nestala i nikad više nije viđena.

Popis mogućih lokacija Jantarne sobe uključuje tunel ispod dvorca u poljskom gradu Pasleku, u pećinama u blizini Dresdena ili na dnu Baltičkog mora. Unatoč tome što je jedno od najtraženijih nacističkih blaga, obožavatelji su mogli samo pogledati repliku. To se možda promijenilo ovog tjedna kada su istraživači iz poljskog muzeja pronašli ulaz u bunker u sjeverozapadnoj Poljskoj ... bunker za koji se vjeruje da je dovoljno velik da sadrži i Jantarnu sobu.

russia 2810041 640
Replika Amber sobe

"- Sigurno možemo govoriti o napretku u potrazi. Koristeći profesionalni georadar uspjeli smo utvrditi lokaciju podzemnog tunela. Nakon iskopavanja na mjestu, zapravo smo pronašli otvor, koji gotovo sigurno nije otvoren od rata. "

Bartlomiej Plebanczyk izjavio je na poljskoj radio postaji RMF FM o otkriću u Mamerkiju, mjestu na sjeveru Poljske u blizini granice s Kalinjingradskom zonom u Rusiji koja je bila dio Njemačke prije 1945. godine. (Fotografije mjesta i stare originalne fotografija Amber sobe mogu se vidjeti ovdje. Tijekom rata, Mamerki je bio sjedište komande vojske Wehrmachta i tamo je izgrađeno 30 armirano-betonskih bunkera, vodeći stručnjaci s tog područja dugo vjeruju da su korišteni za skladištenje opljačkanih blaga ... uvjerenje je ojačano s nekoliko ljudi koji tvrde da su svjedočili kako vojnici voze natovarena vozila u njih.

bunker 1569722 640

Trebamo li vjerovati Bartlomieju Plebanczyku? To je isti muzejski istraživač koji je 2016. tvrdio da je pronašao Amber sobu u bunkeru u Mamerkiju, samo da bi se na kraju otkrilo da je taj bunker prazan. Što čini ovaj bunker drugačijim? Kao prvo, njegova su vrata zakopana iza betonske ploče od 100 kg (220 funti) s velikim drvetom iznad ulaza, što ukazuje na to da vjerojatno nije otvoren od 1945. No ima još jedna stvar ... dobro, jedino je što je lokacija poprilično daleko. No prije nego što krenete u Mamerki s mnogo dinamita, Plebanczyk upozorava da je lokacija pod strogom zaštitom poljske vlade. On sam prolazi kroz birokraciju, papirologiju i nada se da će imati dopuštenje da pažljivo ukloni ploču i otvori vrata do kraja lipnja 2019. godine.


I onda? Može se naći oko 250 milijuna funti (318 milijuna američkih dolara) u jantaru i blagu, a borba za vlasništvo započet će odmah po pronalasku.


A možda pronađu i starca koji neumoljivo čuva "svoja" blaga proklet svim žrtvama svoje vladavine, Adolfe, jesi li to ti?

Izvor

O autoru
Danijel Folnegović
Author: Danijel FolnegovićWebsite: http://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Owner
Danijel Folnegović je oduvijek bio zainteresiran za sve što ima veze s paranormalnim. Zarazio se time tamo davne 1993. gledajući prvu epizodu serije Dosije X. Voli pisati o bilo ćemu zanimljivom od NLO-a, vanzemaljaca, teorija urote, teorije o drevnim vanzemaljcima i nerješenim misterijama. Također, ima strast prema SF serijama i filmovima, ali i nogometu. Pokretač je ove stranice i brine o njenom neometanom radu. Povremeno se pojavljuje kao gost u nekim TV i radio emisijama.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno