Srijeda 27 Svibanj 2020

Pretraga

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Nova saznanja

Hawking: Putovat ćemo kroz vrijeme, i to u budućnost!

24 Lip 2010
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

bzina

 

Prema tvrdnjama Stephena Hawkinga, jednog od najpoznatijih fizičara današnjice, putovanje kroz vrijeme ne samo da je moguće nego će u skoroj budućnosti biti i ostvarivo!

Prema tvrdnjama Stephena Hawkinga, jednog od najpoznatijih fizičara današnjice, putovanje kroz vrijeme ne samo da je moguće nego će u skoroj budućnosti biti i ostvarivo! U dokumentarcu koji Hawking priprema za Discovery Channel, poznati profesor matematike na Sveučilištu Cambridge objašnjava da se kroz vrijeme može putovati na tri načina: vremenskom crvotočinom, kruženjem oko tijela velikom gravitacijskom silom ili putovanjem kroz svemir velikom brzinom.

– Mogućnost putovanja kroz vrijeme donedavna je u znanstvenim krugovima bilo ravno herezi pa ga nikada nisam ni spominjao, no smatram da je takvo što apsolutno moguće – kaže Hawking.

Kako tvrdi, vrijeme je, uz širinu, dužinu i visinu, samo još jedna dimenzija kroz koju je putovanje moguće ako se ostvare neke tehničke pretpostavke.

– Još je Einstein teorijski definirao vremenske crvotočine, prolaze u vremenu kroz koje je moguće putovanje. Ulazom u crvotočinu iz našeg svemira putnik izlazi na istom mjestu što se tiče njegove pozicije, ali s vremenskim razmakom. Iako su crvotočine poznate samo iz filmova znanstvene fantastike, one i sad postoje, ali su toliko male da ih je nemoguće koristiti – smatra Hawking.

Kruženje oko crne rupe

Moguće je samo putovanje u budućnost, jer povratak u prošlost dovodi do vremenskog paradoksa. Putnik iz budućnosti mogao bi sresti samog sebe u prošlosti i nauditi mu, zbog čega bi došlo do urušavanja cijelog svemira.

Kao drugi oblik putovanja kroz vrijeme navodi kruženje oko svemirskih tijela s velikom gravitacijom. Kako vrijeme brže prolazi u svemiru nego na Zemlji koja ga gravitacijom usporava, kruženjem oko crne rupe u svemiru moguće je posjetiti budućnost.

Prema fizičaru, kada bi letjelica kružila oko središnje crne rupe Mliječne staze, u kojoj se u samo jednoj točki nalazi koncentrirana masa četiri milijuna naših sunca, vrijeme bi 
u letjelici prolazilo dvostruko sporije nego na Zemlji. Najveće šanse prolasku u budućnost daje putovanju velikim brzinama. S povećanjem brzine, vrijeme se za putnike usporava, a pri brzinama bliskim brzinama svjetlosti gotovo i potpuno staje.

Brod brzine svjetlosti

bzina1 – Kada bismo sagradili svemirski brod dovoljno brz da dosegne 99,99 posto brzine svjetlosti, prolazile bi se velike vremenske udaljenosti. Vrijeme bi za putnike gotovo stalo. Dok na brodu prođe jedan dan, na površini Zemlje protekla bi godina. Nakon desetodnevnog putovanja velikim brzinama, putnici bi na Zemlji zatekli vršnjake, ali deset godina starije – kaže Hawking.

Ipak, poznati hrvatski znanstvenik Ante Radonić kaže da ove teorije neće biti ostvarive u skoroj budućnosti jer je pitanje kada će čovječanstvo uspjeti konstruirati takav svemirski brod, a za vremenske crvotočine upitno je postoje li uopće.


vecernji.hr

O autoru
Danijel Folnegović
Author: Danijel FolnegovićWebsite: http://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Owner
Danijel Folnegović je oduvijek bio zainteresiran za sve što ima veze s paranormalnim. Zarazio se time tamo davne 1993. gledajući prvu epizodu serije Dosije X. Voli pisati o bilo ćemu zanimljivom od NLO-a, vanzemaljaca, teorija urote, teorije o drevnim vanzemaljcima i nerješenim misterijama. Također, ima strast prema SF serijama i filmovima, ali i nogometu. Pokretač je ove stranice i brine o njenom neometanom radu. Povremeno se pojavljuje kao gost u nekim TV i radio emisijama.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno