Ponedjeljak 13 Srpanj 2020

Pretraga

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Nova saznanja

LJUDSKA POVIJEST,NOVI DOKAZI

18 Lis 2013
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 lubanja_gruzija 
VIDEO: HOĆE LI OVA LUBANJA IZMIJENITI LJUDSKU POVIJEST?
Arheolozi riješili misterij star 1,8 milijuna godina
Analiza pronađenih ostataka lubanje davnog pretka ljudi, pokazuju, da je vrlo mooguće da su razne vrste «Homo» zapravo bile jedna, piše u nedavno objavljenom radu u časopisu Science.

Naime, prilikom iskapanja na lokalitetu Dmanisi u Gruziji, David Lordkipanidze iz Nacionalnog muzeja Gruzije našli su ostatke lubanje čovjekovog pretka starog oko 1,8 milijuna godina. Lubanja se odlikuje neobičnom građom: u njoj se mogao razviti mozak obimom ne više od 546 kubnih centimetara, imao je izduženo lice i velike zube.

Mozak takvog opsega mogao bi biti svojstven Australopiteku, ali ostali detalji građe lubanje odnose se na rod Homoa, ali se ne zna kojem tipu je pripadala nađena lubanja.

U posljednjih 20 godina Lordkiparidze i njegovi suradnici u Dmanisiju su pronašli ostatke kostiju čak pet čovjekovih predaka koje su bile izmiješane s životinjskim ostacima sabljozube mačke europskog geparda. Ostaci ljudskih kostiju nađeni su u životinjskim jamama i pretpostavlja se da su ih životinje tamo odvukle kao svoju hranu. Pretpostavlja se da su jame čak 200 godina bile u funkciji prije nego su zatrpane.
Znanstvenici pretpostavljaju da su eventualno ostaci pronađeni na raznim mjestima, najvjerojatnije bi ih svrstali u razne tipove roda Homo, no "mi znamo da je oni živjeli na istom mjestu i u isto geološko vrijeme, tako da mogu predstavljati populaciju iste vrste", kazao je jedan od autora članka Christoph Zollikofer.

Nakon prvih analiza pokazalo se da se strukture i varijacije lubanje pronađenih ostataka razlikuju vrlo malo, što je povezano s spolom i uzrastom – radi se o starcu, dvojici odraslih muškaraca, mlađoj ženi te djetetu. Znanstvenici pretpostavljaju da pronađeni ostaci pripadaju jednoj vrsti Homo erectus.preneseno sa
http://www.jutarnji.hr/ostaci-lubanje-pronadene-u-gruziji-mogu-promijeniti-saznanja-o-nastanku-covjeka/1133707/

U posljednjih 20 godina, Lordkiparidze i njegovi suradnici, u Dmanisiju su, pronašli, ostatke kostiju
O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno