Srijeda 8 Srpanj 2020

Pretraga

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Nova saznanja

NEPOZNATI PLANET

26 Lip 2013
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

   

udaljeni_planet  


Hubble otkrio planet koji se protivi dosadašnjim astronomskim teorijama
Vjerovalo se kako su za formiranje planeta potrebni deseci milijuna godina. Planeta udaljena 12 milijardi kilometara od svoje zvijezde trebala bi se formirati 200 puta duže od Jupitera, koji je udaljen 800 milijuna kilometara od Sunca. No, ono što ovu priču komplicira je da je TW Hydrae star samo osam miliona godina i ima malu masu.Ekipa istraživača otkrio je dokaze da se planeti mogu formirati prilično daleko do svojih zvijezda, na mnogo većoj udaljenosti nego što je otkriveno ranije, prenosi portal svemir.ba

Astronomi su izjavili kako su, koristeći NASA-in Hubble svemirski teleskop, pronašli dokaze da se jedan planet formira na 12 milijardi kilometara od svoje matične zvijezde, što je jednako dvostrukoj razdaljini od Sunca do Plutona.

Formiranje planeta daleko od svoje zvijezde je suprotno konvencionalnoj teoriji o fomiranju planeta. Planete se obično formiraju desecima milijuna godina od prašine, stijena i plinova, ali to se događa u blizini matične središnje zvijezde, poput Sunca.

Planet se počinje formirati kada oblak krhotina i plina napravi vrtlog oko zvijezde. Dijelovi se počinju hladiti i sljepljuju se te čine najprije male stijene, a neke narastu u velike planete.

Ovaj planet smješten je unutar prašine plinovitog diska oko malog crvenog patuljastog TW Hydraea, koji teži samo 55 posto mase Sunca. Ovo otkriće otvorilo je i povećalo broj mogućnosti u planetarnom sustavu u Mliječnom putu.

Vjerovalo se kako su za formiranje planeta potrebni deseci milijuna godina. Planeta udaljena 12 milijardi kilometara od svoje zvijezde trebala bi se formirati 200 puta duže od Jupitera, koji je udaljen 800 milijuna kilometara od Sunca. No, ono što ovu priču komplicira je da je TW Hydrae star samo osam miliona godina i ima malu masu.

.
preneseno sa
.
http://www.dnevno.hr/techno/znanost/89992-hubble-otkrio-planet-koji-se-protivi-dosadasnjim-astronomskim-teorijama.html
.
Formiranje, planeta daleko, od svoje zvijezde, je suprotno, konvencionalnoj

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno