Subota 11 Srpanj 2020
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62

Pretraga

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Visočke piramide

06 Ruj 2010
(Reading time: 3 - 6 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

piramidaVisočke piramide su teorija pseudoistraživača Semira Osmanagića koja tvrdi da se nedaleko od grada Visokog nalazi više piramida izgrađenih ljudskom rukom u davnoj prošlosti. Prema istoj teoriji najveća piramida, piramida Sunca, je prva takve vrste u Evropi a nalazi se na brdu Visočici, dok se piramida Mjeseca nalazi na brdu Plješevica, a treća piramida Bosanskog Zmaja desno od prethodne. Istraživanja u cilju dokazivanja ove teorije su trenutno u toku, dok su detaljna istraživanja počela 14. aprila 2006. godine. Ova teorija je odbačena od strane kako domaćih tako i stranih stručnjaka u oblastima historije i arheologije.

 

 

 

 

Uvod
U aprilu 2005. Semir Osmanagić, pseudoistraživač bosanskog porijekla koji živi u SAD, je posjetio visočki Zavičajni muzej. Dok je prof. Senad Hodović pomenutom Osmanagiću objašnjavao sve o srednjovjekovnoj Bosni i kamenim ostacima srednjovjekovnog grada Visoki na Visočici, te kako se sa Visočice vide tri kraljevska stolna mjesta, pomenuo je kako Visočica ima piramidalni oblik, što je rijedak fenomen.

Tu nastaje zainteresovanost Semira Osmanagića. Osmanagić, koji je inače samoproglašeni istraživač, je obišao brojne lokalitete gdje se nalaze, prema njegovim riječima, slične piramide kao na Visočici, te na druga dva obližnja brda - manje piramide (detaljnije Bosanska Piramida Sunca). Tada dobija ovlaštenja da vrši sondažna bušenja uprkos burnim protestima domaćih i stranih stručnjaka. Prema samom Osmanagiću sondažna bušenja ukazuju na mnogobrojne anomalije koje upućuju da se ispod brda Visočica, tj. njenog gornjeg dijela, nalazi piramida.

Istraživanje
 
Satelitska topografija i snimci "Bosanske Piramide Sunca"Semir Osmanagić je nastavio daljna istraživanja vršeći satelitske i zračne snimke. Pomoću geodetskih mapa utvrdio da brdo Visočica ima piramidalan oblik te da su njene četiri strane okrenute prema stranama svijeta (istok, zapad, sjever, jug) kako su inače izgrađene sve piramide. Starost piramide nije utvrđena iako se procjenjuje da je stara oko 7000 godina.

U oktobru nastavlja istraživanja, te se vrše manja iskopavanja na vrhu i podnožju piramide pa tako i tu nalazi nove dokaze u obliku kamenih blokova, stepenica itd. Kraj oktobra je ujedno bio i kraj istraživanja za 2005. godinu, a Semir Osmanagić je već dobio ovlaštenja da nastavi svoja istraživanja koja će početi aprila 2006 godine.

piramida1
Satelitskim snimcima je pronađena i treća navodna piramida, piramida Bosanskog Zmaja. Korišteno je više satelitskih izvora visoke rezolucije (NASA LANDSAT-7, Radarsat, Hyperion i Orbview/IKONOS/Quickbird). Pred sami kraj 2005. godine, 27. decembra, osnovana je fondacija Arheološki park: Bosanska piramida Sunca koju čine predsjednik Semir Osmanagić, i ostali priznati naučnici širom svijeta kao i u Bosni i Hercegovini, dok je koordinator za organizaciju i logistiku profesor Senad Hodović. Početkom januara, naučnik dr. Amer Smailbegović, član Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, analizirao je rezultate termalne inercije, i na osnovu njih zaključio da brda Visočica (Bosanska piramida Sunca), Plješevica (Bosanska piramida Mjeseca) i još dva uzvišenja predstavljaju anomalije. Prema njegovim rječima ova uzvišenja se hlade brže okoline zbog toga što su prisutni materijali manje gustoće, veće porotnosti, te unutrašnje šupljine i prolazi, što utiče na gubitak topline koji je normalan za vještačke strukture.

Izvršeno je i formiranje zavoda koje okuplja poznate svjetske historičare, antropologe i arheologe. Zavod ima i svoju internet stranicu. Detaljna istraživanja su otpočela 14. aprila 2006. godine.

Preliminarni rezultati
Prva istraživanja su vršena u tunelu koji se nalazi nedaleko od Visočice, na Ravnama, a gdje su pronađeni obrađeni blokovi pješčara teški do 5 tona za koje se pretpostavlja da su obrađeni ljudskom rukom. Ispitivanjem je utvrđen je procenat kisika od 20,9 što potvrđuje tezu o ventilacijskim sistemima unutar tunela. U tunelima postoje raskršća pod uglom od 90 stepeni koja se podudaraju sa stranama svijeta: istok-zapad, sjever-jug.

piramida2Analizom geodetskog zavoda BiH zaključeno je da su dužine svih stranica po 364 m, te obrazuju jednakostranični trougao s po 60 stepeni na svakom uglu. Potvrđeno je da je sjeverna strana orijentirana prema kosmičkom sjeveru, odnosno postoji odstupanje od geografskog sjevera za 21'. U katastarskom uredu Općine Visoko je potvrđeno da geodetski vrhovi tri piramide (Piramida Sunca, Mjeseca i Bosanskog zmaja) čine jednakostranični trougao od po 60 stepeni, gdje nije bilo odstupanja ni za jednu minutu, a potvrđeno je pomoću satelitskim snimcima.

Na sjeveroistočnoj strani piramide Sunca su trećeg dana istraživanja (17. april 2006.) pronađeni očuvani obrađeni kameni blokovi breče što je najozbiljniji dokaz postojanja Bosanske piramide Sunca. Istraga je na Visočici je tek počela, dok se istraživanja na ostale dvije, navodne, piramide tek očekuje.

Do sada još ne protumačena pojava ultrazvuka na pojedinim lokacijama je otkrivena.

Bosanska piramida Sunca
   

Bosanska piramida Mjeseca
   
 
Antiteza i suzdržanost
Mnogi lokalni i strani naučnici su izrazili suzdržanost u vezi postojanja piramide na Visočici. Pokrenuta je i Peticija pod nazivom 'Zaustavimo Osmanagicha Sada!' Mnogi navode da ne postoje historijske činjenice po kojima bi se moglo tvrditi da u Visokom postoji piramida dok drugi opet osuđuju bilo kakve radove na Visočici koja je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, te smatraju bilo koju aktivnost na ovom mjestu rušenjem i štećenjem kulturnog dobra Bosne i Hercegovine. Većina je ipak oprezno suzdržana i mada se pretpostavlja da odobrava daljnja istraživanja - ne očekuju velike rezultate od istih.

Kontroverze
Tema članka je kontroverzna.
Moguće je da se pojedinci ne slažu s tačkom gledišta izraženom u ovom članku ili je neutralna tačka gledišta članka sporna. 
 piramida4

Projekat “Bosanska piramida”: Afera Izmo Guglić je prevara blogera poznatog kao Izmo Gulić učinjena pseudoarheološkom projektu Visočkih piramida.

U februaru 2008, Izmo Guglić je poslao dva rada puna besmislica kamufliranih u pseudonaučni i New Age žargon potpisavši se kao „Dr.Phil. Amer Kovacevic“ za objavu na web-stranici Semira Osmanagića, kao eksperiment da provjeri da li će ih taj web-site, koji tvrdi da je posvećen ozbiljnom i naučnom geo-arheološkom istraživanju bosanskohercegovačke kulturne i historijske baštine, prihvatiti za objavljivanje. [5]. Po ličnoj preporuci Semira Osmanagića, oba članka su odmah bila objavljena Bosanski ljiljan: jedno razmišljanje u prilog tezama Semira Osmanagića, [6], a nakon toga je jedan preveden na egleski jezik od strane člana njegovog tima. [7] Zatim je slijedilo objavljivanje sličnog članka kojeg je napisao saradnik gospodina Osmanagića, Davorin Vrbančić, vidno inspirisan besmislicama koje je napisao „Dr.Phil. Amer Kovacevic“. [8] Otkako je Izmo Guglić objavio na svom blogu da su oba članka bila prevara i da je „Dr.Phil. Amer Kovacevic“ izmišljena osoba, web-site projekta Semira Osmanagića nije reagovao na bilo koji način, niti su ti članci uklonjeni sa sajta.

Projekat “Bosanska piramida”: Afera Izmo Guglić se može usporediti sa Aferom Sokal ili Projektom Alpha, smišljenih kako bi se razotkrili pseudonaučni postupci.


Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno