Petak 8 Prosinac 2023

Pretraga

Sibirski krateri nastaju brže i dublje nego ikad

23 Velj 2021
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Kada su se prvi puta počele pojavljivati misteriozne, divovske rupe ili veliki krateri u udaljenim pustopoljinama Sibira nitko za to nije imao nikakvo konkretno objašnjenje. Teorije su se kretale od testiranja raznih novih vrsta bombi koje su se tamo testirale, pa do divovskih crva, naravno, vanzemaljaca, ali i zbog prevelike populacije sobova koji su jedući previše trave narušili statiku zemlje(STVARNO!!!!!)
Na kraju je nekako sva krivnja prebačena na plin, mjehurići metana zarobljeni ispod čvrstih kupola vječnog leda su zbog povečanja temperature Zemlje nekako ispuzali van i za sobom su ostavili nepregledne kratere po površini zemlje. No ipak konačnog riješenje nema, osim činjenice da se stariji krateri šire i idu više u dubinu, a novi niću kao gljive poslje kiše.

"Otkrili smo da se 5% krajolika promijenilo od 1984. do 2017. Algoritam je otkrio svih sedam GEC-a prijavljenih u znanstvenoj literaturi i tri nove značajke slične GEC-u, te je nadalje otkrio da su retrogradni padovi odmrzavanja obilniji od GEC-a."

Kada imate teritorij velik kao Sibir za pretragu, onda jedino oruđe kojem se možete obratiti za pomoč su atelitski podaci, a to je upravo ono što su učinili u Centru za istraživanje klimatskih promjena, Institutu za naftnu geologiju i geofiziku Trofimuk(Novosibirsk, Rusija). Njihov rad, objavljen u časopisu Geosciences, prikazuje alarmantan broj drugih kratera emisija plinova (GEC) i prethodno neotkrivenih promjena krajolika na površini od 327.000 kvadratnih kilometara usredotočenih oko poluotoka Jamal u zapadnom Sibiru gdje su bili pronađeni prvi krateri 2014.godine. - područje koje je i dalje leglo stvaranja kratera uslijed topljenja vječnog leda zbog klimatskih promjena.

sibirskikrater1

"Najnovija znanstvena istraživanja sugeriraju da se rupe (GEC) stvaraju kada se podzemni metan nakupi ispod ogromne površine prastarog leda, te se pritom previše stlači, počne deformirati površinu iznad sebe i na kraju može dovesti do ogromne eksplozije iza koje onda ostaju ove rupetine. Ove su aktivnosti povezane sa konstantnim laganim podizanjem temperature zraka na površini, kako se klima zagrijava iznad površine Zemlje, ni ispod situacija nije ništa bolja, te zauzvrat dobijemo ubrzano stvaranje GEC-ova u regiji, no još je katastrofalnija posljedica oslobađanje ogromnih količina stakleničkih plinova u atmosferu koji onda predstavljaju veliki potencijalni rizik za ljude i infrastrukturu. Potpuno razumjevanje ovih rizika ometano je ograničenim mogučnostima i resursima koje znanstvenici imaju na raspolaganju."

U priopćenju za tisak u kojem je u članku detaljno opisan postupak koji je koristio Woodwell tim. Satelitski podaci s Google Earth-a (naravno) koji pokazuju površinsku refleksiju, nadmorsku visinu i opseg vode dobiveni su putem "poluautomatiziranog multivarijantnog algoritma za otkrivanje promjena" kako bi se stvorile detaljne topografske i geofizičke karte (poluotoka Yamal i Gydan) ( nule tla od prošlih formiranja kratera) i susjednih područja koja su odmah naglasila naglo otapanje vječnog leda i odvodnju ledenih jezera - dva velika znaka stvaranja GEC-a.

sibirskikrater2

„Naš algoritam za otkrivanje promjena uspješno je identificirao sedam GEC-a prethodno prijavljenih u znanstvenoj literaturi i tri ranije nedokumentirane značajke slične GEC-u. Dvije novootkrivene značajke imale su geomorfne sličnosti - i nalazile su se u blizini jedna od druge - nekoliko poznatih GEC-ova u blizini plinskog polja Bovanenkovo. Iako je manje obilno od retrogradnih padavina u regiji Yamal-Gydan, aktivnost GEC-a izazovno je predvidjeti i predstavlja opasnost za ljudsku populaciju i infrastrukturu. "

Iako je otkriće triju ranije nepoznatih kratera bio veliki uspjeh, otkrivanje promjena koje bi mogle dovesti do još večih otkrića u udaljenim područjima Sibira sa ljudskom populacijom bilo bi potencijalno još i veče! Nažalost, iako je unaprijed poznato da su znakovi potencijalnih eksplozija kratera korisni, prekasno je popraviti klimatske promjene koje su ih uzrokovale, možemo samo raditi na predviđanju potencijalnih novih rupa i raditi na ublažavanju zagađenja prirode.

Podaci su samo podaci, ono što radite sa njima je zaista važno!

 

Izvori:

https://www.forbes.com/sites/davidbressan/2020/09/16/mysterious-craters-in-siberia-linked-to-melting-permafrost/

https://www.thecivilengineer.org/news-center/latest-news/item/716-the-mysterious-giant-craters-of-siberia

https://amedleyofpotpourri.blogspot.com/2014/07/third-siberian-crater-doesnt-look-like.html?m=1

https://mysteriousuniverse.org/2021/02/siberian-craters-are-forming-faster-and-deeper-than-ever/

O autoru
Danijel Folnegović
Author: Danijel FolnegovićWebsite: http://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Owner
Danijel Folnegović je oduvijek bio zainteresiran za sve što ima veze s paranormalnim. Zarazio se time tamo davne 1993. gledajući prvu epizodu serije Dosije X. Voli pisati o bilo ćemu zanimljivom od NLO-a, vanzemaljaca, teorija urote, teorije o drevnim vanzemaljcima i nerješenim misterijama. Također, ima strast prema SF serijama i filmovima, ali i nogometu. Pokretač je ove stranice i brine o njenom neometanom radu. Povremeno se pojavljuje kao gost u nekim TV i radio emisijama.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno