Srijeda 4 Listopad 2023

Pretraga

Organski spojevi pronađeni su na Saturnovom mjesecu Enceladusu

10 Lis 2019
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Saturnov ledeni mjesec Enceladus izbacuje organske spojeve koji bi mogli biti neophodni za građevne blokove života. NASA-in svemirski brod Cassini otkrio je da su se u jednom Saturnovom prstenu nalazili spojevi dušika i kisika koji dolaze s južnog pola šestog najvećeg Mjeseca na toj planeti.


Zbog hidrotermalne aktivnosti, ledena zrnca se izbacuju iz gejzira smještenih na mjesečevom južnom polu, koji su stvorili jedan od najudaljenijih prstenova Saturna. Ti spojevi dušika i kisika su nevjerojatno važni, jer se oni koriste na Zemlji za stvaranje aminokiselina koje su neophodne za razvoj živih organizama.
Nozair Khawaja, koji je geoznanstvenik sa Slobodnog sveučilišta u Berlinu, zajedno s kolegama proučavao je podatke koje je prikupio svemirski brod Cassini. Oni su analizirali podatke prikupljene iz „Kozmičkog prašnog analizatora“ na svemirskom brodu koji je prikupio očitanja masenog spektrometra organskih sastava koji su otkriveni u ledenim zrncima.

Enceladus1
Nakon što je tim znanstvenika prošle godine pronašao molekule kako plutaju na površini Mjesečevog oceana, proveli su opsežnija istraživanja i otkrili da su spojevi otopljeni u vodi.
Smatra se da su spojevi prvotno otopljeni u Mjesečevom oceanu prije nego što su isparili s površine vode i na kraju se kondenzirali na ledenim zrncima. U tom se trenutku vjeruje da je erupcija pljuskova na Mjesecu bacila zrnca leda u svemir i dogodilo se to da su se okupili u jednom od najudaljenijih Saturnovih prstenova. Saturnov E-prsten širok je približno 186 000 milja i sadrži male čestice vodenog leda. Iako se vjeruje da neki svjetovi sadrže tekuće vodene oceane ispod svojih smrznutih površina, Enceladus je jedini koji svoju vodu zapravo izbacuje u svemir.
Doktor Khawaja je objasnio, "Ako su uvjeti u redu, te molekule koje dolaze iz dubokog oceana Enceladusa mogle bi se nalaziti na istom reakcijskom putu kao što vidimo ovdje na Zemlji", dodavši: "Još ne znamo jesu li potrebne aminokiseline za život izvan Zemlje, ali pronalazak molekula koje stvaraju aminokiseline je važan dio slagalice. "

Enceladus2
Frank Postberg, planetarni znanstvenik, a bio je i koautor rada koji je objavljen u časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, rekao je: „Ovaj rad pokazuje da Enceladusov ocean ima u izobilju građevnih blokova, a to je još jedno zeleno svjetlo u istraživanju Enceladusove naseljenosti. "
Iako se na prvi pogled Enceladus ne čini kao kandidat na kojem se očekuje nekakav oblik života, ubiti nitko nije očekivao baš ništa, sa znanstvenog aspekta! Ovim se je otkričem nametnuo kao gotovo pa siguran kandidat za mogućnost nekog oblika izvanzemaljskog života.
Ako ništa drugo, ovo je svakako zanimljiv korak naprijed u otkrivanju odgovora na pitanje može li uopće postojati život izvan naše planete, tako barem tvrde znanstvenici, mi ostali odavno znamo odgovor, ali eto "okreće se" ...

O autoru
Danijel Folnegović
Author: Danijel FolnegovićWebsite: http://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Owner
Danijel Folnegović je oduvijek bio zainteresiran za sve što ima veze s paranormalnim. Zarazio se time tamo davne 1993. gledajući prvu epizodu serije Dosije X. Voli pisati o bilo ćemu zanimljivom od NLO-a, vanzemaljaca, teorija urote, teorije o drevnim vanzemaljcima i nerješenim misterijama. Također, ima strast prema SF serijama i filmovima, ali i nogometu. Pokretač je ove stranice i brine o njenom neometanom radu. Povremeno se pojavljuje kao gost u nekim TV i radio emisijama.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno