Nedjelja 23 Siječanj 2022

Pretraga

Duhovi katedrale Notre-Dame

16 Tra 2019
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Tragična i devastirajuča vatra na prekrasnoj i povijesno jednoj od najvažnijih katedrala Notre-Dame u Parizu - posijala je valove šoka i tuge širom svijeta.
Bez obzira na vašu religiju ili da li ste je vidjeli osobno ili samo na slikama, njezini kultni tornjevi, zapanjujuća umjetnička djela, zastrašujući gotički elementi i povijesni značaj poznati su i cijenjeni širom svijeta.
To uključuje i našu paranormalnu zajednicu. Svatko tko je posjetio Pariz zna da je grad ispunjen duhovima i ukletim domovima, a katedrala Notre-Dame je (nemojmo reći 'bila' samo - čini se da je se dio može spasiti) popularna stanica tragača duhova. Evo samo nekoliko priča o duhovima katedrale Notre-Dame.

notredame1

Rana priča o duhu Notre-Dame potječe iz 12. stoljeća (gradnja je započela 1163., a dovršena je 1345.) uključuje bravara koji je bio angažiran za izradu brave za sva vrata i druge stvari koje se mogu zaključati u katedrali.
To je bio važan posao za najmoćniju organizaciju u Europi - Katoličku crkvu - tako da je siromašni bravar bio pod ogromnim pritiskom. Legenda kaže da je pitao đavla za pomoć i demon se složio.
Posao je bio dovršen, ali bravar je umro nekoliko dana kasnije i njegov duh je često viđen kako luta katedralom.

Slična priča iz 13. stoljeća uključuje mladog kovača po imenu Biscornet koji je bio angažiran za ukrašavanje bočnih vrata katedrale, još jedan veliki posao.
Bojeći se neuspjeha, također je rečeno da je sklopio dogovor s vragom, koji je dovršio projekt u zamjenu za njegovu dušu. Kad su vrata bila otkrivena, zaglavili su.
Netko (vjerojatno svećenik) je došao na ideju da ih poškropi svetom vodom, koja je oslobodila vrata i oslobodila kovača iz njegovog sotonskog zagrljaja.
Ta vrata (nadajmo se da su preživjela) postala su poznata kao "prokleta vrata".

france 1239926 640

Poznata priča o duhovima Notre-Dame uključuje i ženu koja je došla posjetiti katedralu 1882. godine. Njezin zahtjev da se popne na jedan od tornjeva - najvišu točku i doslovno i figurativno, prilikom obilaska - odbili su stražari jer je bila bez pratnje.
Prema lokalnoj priči, našla je staru ženu koja ju je pratila. Kad je stigla do vrha, otkrila je pravi razlog za uspon dok se bacala preko ograde i bila nabijena na šiljke na glavnom katu.
Njezin je duh često bio viđen blizu gargojila tornja ili kako luta po vrhu tornja.

Moderni dodatak ženskim duhovima Notre-Dame je María Antonieta Rivas Mercado Castellanos, meksička intelektualka, književnica, feministkinja i zaštitnica umjetnosti koji je bio prezreo ljubavnik u Parizu i upucao je na oltaru katedrale.
Na muškoj duhovnoj strani, Louis Vierne, dugogodišnji orguljaš tamo, ispunio je svoju životnu želju 1937. godine, kada je umro dok je svirao u katedrali na kraju svog 1750. koncerta.

notre dame 316694 640

Kao iu bilo kojoj staroj crkvi tako i u Notre-Dame-u, postoji mnogo viđenja svećenika, redovnika, biskupa, papa i drugih vjerskih osoba. Crkva je također bila domaćin krunidbama, vjenčanjima i pogrebima mnogih svjetskih vođa ( tamo je bio održan i poreb Charlesa de Gaullea), a neki od tih i drugih poznatih osoba uočeni su naokolo. Ako itko zaslužuje biti tamo, to je duh Victora Huga, autora grbavca Notre-Dame.

quasimodo

Čini se da nitko nije ozbiljnije ozlijeđen inače destruktivnim požarima u katedrali Notre-Dame. Nadajmo se da će se ponovno otvoriti kako bi i živi i mrtvi mogli ponovno hodati njenim lijepim i posvećenim dvoranama.

Izvor: https://mysteriousuniverse.org

O autoru
Danijel Folnegović
Author: Danijel FolnegovićWebsite: http://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Owner
Danijel Folnegović je oduvijek bio zainteresiran za sve što ima veze s paranormalnim. Zarazio se time tamo davne 1993. gledajući prvu epizodu serije Dosije X. Voli pisati o bilo ćemu zanimljivom od NLO-a, vanzemaljaca, teorija urote, teorije o drevnim vanzemaljcima i nerješenim misterijama. Također, ima strast prema SF serijama i filmovima, ali i nogometu. Pokretač je ove stranice i brine o njenom neometanom radu. Povremeno se pojavljuje kao gost u nekim TV i radio emisijama.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno