Petak 8 Prosinac 2023

Pretraga

Ovaj vikend kreče ludilo: THE X-FILES after 14 godina

22 Sij 2016
(Reading time: 5 - 9 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

pl screen f 

The X-Files vraćaju se u novim epizodama, no prisjetimo se kako su stvari završile kada smo Muldera i Scully vidjeli posljednji put.

Četrnaest godina je prošlo otkako je prikazana posljednja X-Files epizoda, no mnogi su ljubitelji te sci-fi serije vjerojatno "otišli" skupa s Davidom Duchovnyjem, nakon što je glumac otkazao suradnju, a Gillian Anderson je u seriji prihvatila daleko manju ulogu. Oni koji su pratili seriju, sjetit će se da je na Mulderovo mjesto došao "Terminator T-1000", Robert Patrick koji je tumačio ulogu agenta Doggetta i odlično odradio posao, no ljubitelji serije odbijali su ga prihvatiti.

Uz gore navedeno, pomislili smo da bi bila dobra ideja stare ljubitelje serije prisjetiti, a nove gledatelje informirati o tome gdje je serija stala, obzirom da šest novih epizoda X-Filesa kreću 24.1.

Ovim putem napominjemo da se u članku nalaze mogući spoileri.

Ako ste novi u seriji, imajte na umu doduše da je X-Files u nekim trenucima imao prilično zamršenu i donekle kaotičnu radnju, stoga bez obzira što ćemo mi ovdje napisati predlažemo da se upoznate s nekim krucijalnim likovima kao što su bili The Cancer Man (poznat i kao The Smoking Man), Alex Krycek, kao i Mulderovi prijatelji i suradnici poznati pod nazivom "The Lone Gunmen" prema kojima je svojedobno snimljena i samostojeća serija od tek nekoliko nastavaka, te donosi interesantan uvid u neke stvarne konspiracije koje su zadesile svijet.

Generalno, The X-Files bili su prepuni zamršenih zavjera u kojima su sudjelovali gotovo svi akteri serije, a Mulder se među njima osjećao potpuno razapetim, pritom da mu Scully i zamjenik direktora FBI-ja Walter Skinnter često nisu išli na ruku, nego baš naprotiv. No, krenimo po redu.

 

 

Potraga za sestrom

U epizodi sedme sezone, "Closure", Mulder je prihvatio sljedeću, pomalo iskrivljenu verziju nestanka svoje sestre: Samanthu su oteli vanzemaljci u suradnji s američkom vladom, nakon čega je slijedila čitava serija otmica prilikom kojih je podvrgnuta raznim zastrašujućim testovima. Tijekom šest godina, u periodu između otmica, Samantha je živjela u Kaliforniji, kao sestra Jefferyja Spendera (koji će se kasnije pojaviti kao agent FBI-ja) i kći Smoking Mana. Kada je navršila 14 godina, pobjegla je od kuće, a prije no što su je uspjeli uhvatiti, spašena je od strane mističnih bića koji su je pretvorili u čistu energiju kako joj nitko ne bi mogao nauditi. To objašnjenje o Samanthinom nestanku neki nisu prihvatili dobro poput Muldera, no ako pitate Chrisa Cartera i scenariste serije, priča sa Samanthom je završena.

 

 

Život, smrt i zaraza Foxa Muldera

Na kraju sedme sezone Muldera su oteli vanzemaljci i postao je predmetom istih onih groznih testiranja kojima je bila podvrgnuta njegova sestra. Nakon što je Mulder nestao, Scully je bila primorana raditi na X-Filesima zajedno s agentom Johnom Doggettom (kojeg glumi Robert Patrick), skeptičnog mačo tipa kojemu je sin ubijen nekoliko godina prije no što se pridružio X-Filesima. U narednim sezonama serija će donekle objasniti misteriju oko "super vojnika", nezaustavljive hibride vanzemaljaca i ljudi dizajnirane od strane vlade kako bi zamijenili ljudsku rasu nakon što krene vanzemaljska invazija na zemlju. U seriji to generalno nije baš u potpunosti objašnjeno, no Cancer Man je u svemu tome imao veliku ulogu.

Slijedeći Scullyjinu očajničku potragu za Mulderom, Fox je napokon pronađen, ali mrtav. Ili ipak ne? Mulder je, naime bio zaražen vanzemaljskim virusom koji ga je generalno držao na životu čitavo vrijeme dok se raspadao, i to iz razloga jer je postao vanzemaljskim hibridom, no spašen je operacijom i antibioticima... i ovdje je X-Files krenuo u smjeru koji ni fanovi nisu pozdravili s oduševljenjem, no Chris Carter i ekipa jednostavno su morali smisliti dovoljno uvjerljiv scenarij za Muldera, obzirom da Duchovny nije htio nastaviti snimati. Drugim riječima, Mulder je trebao imati dovoljno uvjerljiv "pozdrav" od serije koji u tom trenutku još nije nastupio.

Mulder je nastavio istraživati X-Filese, iako mu ga je zamjenik direktora Kersh upozorio da to ne čini. Kersh je bio jedan od zlikovaca u seriji kako bi zamijenio jednostavno nezamjenjivog Smoking Mana za kojeg se vjerovalo da je mrtav. Kersh je naposljetku uspio Muldera otjerati iz FBI-ja, no to ga nije spriječilo kako bi nastavio otkrivati zavjeru oko vanzemaljaca, vojske, te kako je neplodna Scully mogla ostati trudna.

Scully je tijekom svoje trudnoće iako presretna zbog svog stanja, čitavo vrijeme gajila sumnje prema podrujetlu svog djeteta, odnosno vjerovala je da je na svijet dovela natprirodno biće. Na kraju osme sezone u epizodi "Existence", individua koju nitko nije volio ali je ipak imao vrlo značajnu ulogu u seriji, Alex Krycek trebao je spriječiti rođenje Scullyjina djeteta. Obzirom da nije uspio, pokušao je ubiti Muldera, što je spriječio Skinner, hitcem u čelo Kryceku.

U devetoj sezoni sve smo manje gledali Muldera, no kasnije je otkriveno da se skriva u New Mexicu i to uz pomoć Gibsona Praisea, djeteta s nadnaravnim moćima i mogućnošću čitanja misli.

Doggett, Reyes i Scully

Scully je, u međuvremenu prividno prekinula rad na X-Filesima i vratila se na FBI-jevu akademiju u Quanticu gdje je predavala forenzičku patologiju. Naravno, John Doggett, koji je u tom trenutku radio na X-Filesima i čiji je zadatak generalno bio uništiti reputaciju tog, nekada Mulderovog odjela, u nekoliko je navrata trebao Scullyjinu pomoć pri istraživanju nadnaravnog, a pridružila im se i "spiritualna" agentica otvorenog uma, Monica Reyes koju je glumila Annabeth Gish.

Mulderova odsutnost Scully je primorala odgojiti njena sina (vjerojatno zajedničkog sina, no to nikada nije baš totalno konkretno objašnjeno) potpuno sama. To ni u jednom trenutku nije bio jednostavan zadatak obzirom da su zlikovci konstantno pokušavali drogirati, oteti i ubiti jadnog klinca koji je svoju majku uplašio nekim nadnaravnim mogućnostima, a tada je Scully generalno shvatila da njen mali nije baš tako "običan". Također, tko ili što je William, nikada nije konkretno objašnjeno.

Mulder je mrtav (opet)?

Kako je vrijeme prolazilo, Scully je u seriji sve jasnije otkrivala ljubavne osjećaje prema Mulderu, no glavni je problem bio taj što Muldera tada više nije bilo. No, zatim se dogodilo neočekivano - Mulder se javlja emailom, pri čemu razmijeni nekoliko prilično "ljubavnih" poruka s Danom. Da nam ne bude dosadno, Scully je uplašena da bi Mulder ponovno mogao biti mrtav ili barem u smrtnoj opasnosti. Jednom je prilikom srela strašno unakaženog čovjeka koji ju je zamolio za pomoć, i na trenutak je povjerovala da je upravo taj čovjek Mulder, odnosno ono što je od njega ostalo. Njegov je DNK čak otkrio podudaranje s Mulderom, no kasnije je otkriveno da je u pitanju ipak Jeffery Spender, Mulderov polubrat i sin Smoking Mana koji je svojedobno imao aferu s Mulderovom majkom, no niti to nije u potpunosti objašnjeno.

Nakon što je Spender svom nećaku Williamu dao injekciju nekakve substance bogate željezom kako bi ga "spasio", Scully je otkrila da će joj dijete uvijek biti na meti zlikovaca, nakon čega je donijela bolnu odluku, te ga dala na posvajanje.

Kraj (za sada)

Kada se Mulder napokon pojavio u finalu serije, u epizodi "The Truth" uhvaćen je pri provaljivanju supertajnog vladinog postrojenja, obzirom da je prije toga otkrio da će vanzemaljci napasti i preuzeti planetu, i to 22.12.2012. godine (sjetimo se čitave pompe oko majanskog kalendara i kraja svijeta).

Mulder je zatim "ubio" super vojnika/vanzemaljca Knowlea Rohrera (kojeg je glumio Adam Baldwin), i zatim je bio optužen za umorstvo. Za vrijeme epizode razgovarao je s nekoliko "duhova", Krycekom, članovima ekipe The Lone Gunmen, Mr. X-om, no nije bilo potpuno jasno je li ih Mulder zamišljao, ili se dogodilo nešto nadnaravno pa ih je sreo, ili je jednostavno poludio.

Obzirom da su svi svjedoci na suđenju zvučali jednostavno ludo, govoreći o vanzemaljskom napadu na zemlju, kloniranju i otmicama, Mulder je osuđen, no ubrzo spašen iz zatvora. Zaslužni za njegovo spašavanje bili su Skinner i ni manje ni više no onaj zli zamjenik direktora Kersh koji je odjednom postao dobrica.
Mulder i Scully odlučili su se sakriti, te su otišli u neodređeni grad u Novom Meksiku jer je Fox htio doznati odgovore od Smoking Mana koji je očito još uvijek živ.

Pojavio se i Knowle Rohrer s namjerom da ubije Muldera i Scully, no Doggett i Reyes dolaze ih na vrijeme spasiti. U vrijeme dok su bježali, neoznačeni helikopter ispalio je raketu u gradić u kojem je živio Cancer Man, što bi značilo da je s tim činom i ubijen.
Nakon što su uspješno pobjegli, Mulder i Scully dolaze u motel u Roswellu, no Mulder je bio neutješan obzirom da nije uspio doznati istinu, niti je uspio spriječiti nadolazeću vanzemaljsku invaziju. Srećom, tu je Scully koja ga uspijeva oraspoložiti, te ga uvjerava da ništa nije gotovo. Naposljetku legnu u krevet, posvećeni jedno drugome.

I dalje želimo vjerovati

Posljednji put kada su se David Duchovny i Gillian Anderson zajedno pojavili u filmu I Want to Believe, Scully je radila kao onkolog u katoličkoj bolnici i živjela je s Mulderom koji je i dalje bio opsjednut zavjerama, no obzirom da je bio jedini čovjek koji je mogao pronaći nestalog FBI agenta, Mulderu su progledali kroz prste i dopustili mu da radi na slučaju. Na kraju filma, Scully je sve mračne konspiracije i opasnosti željela ostaviti iza sebe, na što Mulder nije pristao, no bez obzira na to i dalje su bili par.

Znači li to da će početak nove sezone otkriti jesu li Mulder i Scully i dalje zajedno, te što nam donosi njihova budućnost? Nadajmo se da nas istina čeka 24.1. kada kreće X-Files revival.

 

No zapamtite, Trust no one.

izvor: http://adria.ign.com/

 

 

O autoru
Danijel Folnegović
Author: Danijel FolnegovićWebsite: http://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Owner
Danijel Folnegović je oduvijek bio zainteresiran za sve što ima veze s paranormalnim. Zarazio se time tamo davne 1993. gledajući prvu epizodu serije Dosije X. Voli pisati o bilo ćemu zanimljivom od NLO-a, vanzemaljaca, teorija urote, teorije o drevnim vanzemaljcima i nerješenim misterijama. Također, ima strast prema SF serijama i filmovima, ali i nogometu. Pokretač je ove stranice i brine o njenom neometanom radu. Povremeno se pojavljuje kao gost u nekim TV i radio emisijama.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno