Subota 11 Srpanj 2020

Pretraga

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Što su Rusi otkrili bušeći najdublju rupu na Zemlji?

05 Stu 2015
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

deepest holes

 

Kad bi vam netko postavio pitanje koja je najdublja rupa ne Zemlji i gdje se nalazi, mislite li da biste znali točan odgovor na to pitanje? Malo tko bi.

Danas doista više znamo o udaljenim galaksijama nego o tajnama koje krije Zemljina kora ispod naših nogu, miljama duboko. Baš iz tog razloga, Sovjeti su još 1970-ih započeli s projektom bušenja duboko u zemlju, koji je trajao pune 24 godine.
Rezultat sovjetskog projekta danas je poznat kao Kola superduboka bušotina, i ne, ona nema nikakve veze s eksploatacijom nafte ili plina. Sovjeti su 1994. godine, kad je projekt napušten, došli do preko 12 kilometara dubine, što je dublje od najdublje točke u oceanima (11 kilometara).

kola superdeep borehole site

Rupa je dobila naziv po poluotoku na kojem se nalazi, a danas, da se nađete na tom mjestu, pomislili biste na sve, samo ne na to da stojite vrlo blizu najdublje rupe na Zemlji. Naime, ona je zapečaćena metalnim poklopcem i velikim metalnim šarafima.
Što su Rusi zapravo doznali bušeći tu rupu? Puno toga. Pronađeni su mikroskopski fosili jednostaničnih organizama na dubini od 7 kilometara. Na istoj dubini, znanstvenici su otkrili i vodu, što je dotad bilo nezabilježeno.
Ono što je zaustavilo projekt bila je temperatura na dubini od 12 kilometara, gdje je kamenje bilo zagrijano na 180 stupnjeva i ponašalo se više kao plastika, nego kao kamenje. Jednostavno, uvjeti su bili prevrući pa je bušenje obustavljeno 1994. godine.

deepest holes1


U niže priloženom videu pogledajte kakva su sve čudesa znanstvenici pronašli bušeći tu rupu.

 

deepest holes2

 

izvor: dnevnik.hr

O autoru
Danijel Folnegović
Author: Danijel FolnegovićWebsite: http://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Owner
Danijel Folnegović je oduvijek bio zainteresiran za sve što ima veze s paranormalnim. Zarazio se time tamo davne 1993. gledajući prvu epizodu serije Dosije X. Voli pisati o bilo ćemu zanimljivom od NLO-a, vanzemaljaca, teorija urote, teorije o drevnim vanzemaljcima i nerješenim misterijama. Također, ima strast prema SF serijama i filmovima, ali i nogometu. Pokretač je ove stranice i brine o njenom neometanom radu. Povremeno se pojavljuje kao gost u nekim TV i radio emisijama.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno