Utorak 5 Ožujak 2024

Pretraga

Religija.Vanzemaljci

09 Lis 2014
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

 nasa slika svemir

Šta religije kažu o postojanju vanzemaljaca?

S obzirom na to da trećina Amerikanaca priznaje da vjeruju u vanzemaljce i da svakog dana pronalazimo nove egzoplanete koje bi mogle da imaju život, više nije toliko neobično vjerovati u postojanje E.T.-ja.

Međutim, jedan astronom tvrdi da vjerovanje čoveka u izvanzemaljski život zavisi od toga da li on vjeruje u Boga, pa čak i od specifične religije sa kojom se identifikuje, piše „Daily Mail“.

On u svojoj novoj knjizi „Religije i izvanzemaljski život, kako ćemo izaći na kraj sa tim“ tvrdi da će ateisti u najvećem broju vjerovati u vanzemaljce (55 posto njih), a odmah ih sljede muslimani.

Knjiga takođe sumira i to šta religiozne vođe 24 najveće religije govore o izvanzemaljskom životu.

 

„Kada sam tražio materijal u bibliotekama, naišao sam samo na nekoliko knjiga, i sve su one bile u vezi sa vanzemaljskim životom i kršćanstvom, tako da sam odlučio da probam da sagledam širu sliku“, izjavio je profesor astronomije Dajvid Vajntraub sa Univerziteta Vanderbilt u Tenesiju.

„Vrlo malo nas je provelo puno vremena intenzivno razmišljajući o tome šta stvarno znanje o vanzemaljskom životu, bilo da su u pitanju virusi, jednoćelijski organizmi ili neka druga stvorenja koja upravljaju svemirskim brodom, može da znači za naše osobno verovanje i odnos sa božanskim“, dodaje Vajntraub.

Njegova knjiga uključuje i rezultate ankete koja je otkrila da 55 posto ateista vjeruje u vanzemaljce, dok 44 posto muslimana i 37 posto jevreja takođe djeli njihovo vjerovanje.

Oko 36 posto hindusa i 32 posto kršćana vjeruje u vanzemaljce, kao i u druga božanska bića.

Kada su kršćani u pitanju, pravoslavci u najvećem broju vjeruju u izvanzemaljce (41 posto), dok su baptisti najskeptičniji (29 posto).

Vajntraub smatra da bi azijske religije imale najmanje problema pri prihvatanju izvanzemaljskog života zbog toga što su hindu mislioci spekulisali da su ljudi možda reinkarnacija izvanzemaljaca, dok budistička kosmologija uključuje na hiljade naseljenih svijetova.

On je takođe našao i pasuse u Kuranu koji podržavaju ideju da duhovna bića žive na drugim planetama, ali navodi da ta bića možda ne upražnjavaju islam na način na koji se to čini na Zemlji.

Sa druge strane Vajntraub je pronašao jako malo sadržaja u hebrejskim spisima koji ukazuje na postojanje izvanzemaljaca.

Veoma malo toga se može pronaći, a jedini komentari tiču se toga da je svemir beskrajan i sadrži potencijalno beskonačan broj svjetova i da ništa ne može da porekne postojanje izvanzemaljskog života.

Profesor smatra da su rimokatolici posvetili najviše pažnje ovoj temi.

Katoličke vođe već hiljadu godina vode povremenu debatu o mogućnosti postojanja života na drugim planetama. Srž debate odnosi se na to da li izvanzemaljci pate od prvobitnog grijeha, zbog toga što nisu potomci Adama i Eve, i ako je to slučaj, da li ih je Isus posjetio i da li je bio uskrsnut i na drugim planetama?

I dok postoje brojni stavovi unutar protestantske vjere, mišljenje teologa Pola Tiliča je možda najreprezentativnije: “Snaga Boga mora biti svuda. Međutim, njegovi planovi za ljudski rod možda nisu isti kao i za izvanzemaljski”.

Profesor Vajntraub smatra da bi najviše problema sa prihvatanjem izvanzemaljaca imali evanđelisti i ortodoksni kršćani zato što njihove vođe tvrde da oni ne postoje.

preneseno sa
www.b92.net

 

 

 

 

smatra,profesor,rimokatolici,pate grijeha

               

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno