Utorak 5 Ožujak 2024

Pretraga

Opasni eksperimenti, tajne operacija, lažiranja, podmetanja i razna druga tajna djelovanja sastavni su dio funkcioniranja CIA-e

15 Ožu 2014
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

ciaa

NIJE tajna kako je Središnja obavještajna agencija SAD-a puna tajni koje javnost nikada nije smjela doznati.

Opasni eksperimenti, tajne operacija, lažiranja, podmetanja i razna druga tajna djelovanja sastavni su dio funkcioniranja CIA-e.

YouTube kanal All Time 10's napravio je listu deset najpoznatijih tajnih činjenica o CIA-i koje su zauvijek trebale ostati skrivene.

1. Operacija "Northwoods"

 

CIA je planirala izvršiti lažne terorističke napade na SAD kako bi zadobila potporu za rat protiv Kube. Ekspolozija vojnog broda, potapanje broda s izbjeglicama iz Kube, otmice aviona i usmrćivanje američkih građana na ulicama američkih gradova bile su dio tog plana. Lažnim dokazima za sve bi se okrivilo Fidela Castra i to bi bio povod za pokretanje rata.

2. Operacija "Paperclip"

Procjenjuje se kako je 700 znanstvenika iz nacističke Njemačke "uvezeno" u SAD nakon završetka 2. svjetskog rata kako bi se osigurao tehnološki napredak. Predsjednik Truman naredio je da se ne dovode znanstvenici koji su otvoreno podupirali nacistički režim ili bili članovi Hitlerove stranke, ali time bi Amerika zgubila neke od vodećih znanstvenika koji su im bili iznimno važni. Zbog toga su znanstvenicima prije regrutacije u redove SAD-a "očistili" imidž, stvarale su se lažne biografije i uništavali dosjei koji su ih na bilo koji način povezivali s nacizmom.

3. Sabotiranje sibirskog cjevovoda

2004. godine pojavili su se dokumenti prema kojima je vidljivo kako je CIA zaslužna za eksploziju u sibirskom cjevovodu koja se dogodila 1982. godine. CIA je saznala kako KGB namjerava ukrasti kanadski software za kontrolu cjevovoda i pobrinula se da SSSR dobije software s greškom koja je uzrokovala masivnu eksploziju.

4. Operacija "Mongoose"

Nakon neuspjele invazije u Zaljevu svinja 1961. godine koja nije rezultirala zbacivanjem Fidela Castra s vlasti, CIA se na drugi način pokušala riješiti komunističkog vođe. Namjeravali su kontaminirati njegovu odjeću sa supstancama od kojih bi mu ispala brada, posprejati televizijski studio halucinogenim sprejevima prije njegovih govora i u javnost izbaciti fotografije na kojima bi ga predstavili kao morbidno debelu osobu. Najekstremniji panovi uključivali su trovanje njegovog ronilačkog odijela, omiljenih cigara i postavljane eksploziva u školjkama na mjestima gdje je volio roniti.

5. Operacija "Acoustic Kitty"

CIA je namjeravala ugrađivati mikrofone u mačje uši i odašiljače radio signala u njihova tijela, i zadužiti ih za "misiju" prisluškivanja komunista. Tijekom prvog i zadnjeg testa CIA je odvela mačku u park kako bi prisluškivala razgovor dvojice muškaraca u parku, ali nestašna mačka ubrzo se našla pod kotačima taksija.

6. Operacija "Gold"

CIA je u suradnji s britanskom tajnom službom odlučile špijunirati stožer Sovjetske Armije u Berlinu i hakirati njihove telefone. Za tu potrebu izgradili su tunel dugačak 450 metara. Sovjeti su za njihov plan saznali zahvaljujući svom špijunu i godinu dana hranili CIA lažnim informacijama.

7. Sukarno

Još jedan komunistički vođa koji je došao na pik CIA-e bio je Sukarno, prvi predsjednik Indonezije. Kako bi ga diskreditirali i tako pokušali svrgnuti s vlasti, napravili su lažni porno film u kojem je glumio Sukarnov dvojnik. Suprotno njihovim očekivanjima, film uopće nije naštetio Sukarnovom ugledu u Indoneziji.

8. Tehnike mučenja

Poznato je kako je CIA tehnike mučenja razvijala uz pomoć psihologa i drugih stručnjaka. Lišavanje mogućnosti sna, hipotermija, waterboarding tj. polijevanja vodom kojim se simulira utapanje samo su neke od tehnika koje su se koristile. Zanimljivo je kako su ispitanike mučili i naslovnom temom serije "Sesame Street".

9. Projekt "MKUltra"

U ovom kontroverznom projektu CIA je eksperimentirala i manipulirala mentalnim stanjima ljudi. Na razne načine pokušalo se promijeniti funkcioniranje ljudskog mozga i kontrolirati ljudski um. Projekt se provodio i u javnim institucijama poput fakulteta, bolnica i zatvora. Eksperiment je uključivao i davanje LSD-a ljudima bez njihovog znanja i pristanka što je uzrokovalo nekoliko smrti. Istraživač i biokemičar Frank Olson navodno je počinio samoubojstvo pod utjecajem ove halucinogene droge, a njegova obitelj je tvrdila kako je ubijen.

10. Nanda Devi

1965. godine CIA je na indijsku planinu Nanda Devi željela postaviti uređaj na nuklearni pogon koji će presretati signale kineskih raketnih testiranja. Uređaj je uništila lavina i njegovi opasni ostaci nikada nisu pronađeni.

 

https://www.youtube.com/watch?list=UUGi_crMdUZnrcsvkCa8pt-g&v=ig3qHRVZRvM

 

izvor:index.hr

O autoru
Danijel Folnegović
Author: Danijel FolnegovićWebsite: http://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Owner
Danijel Folnegović je oduvijek bio zainteresiran za sve što ima veze s paranormalnim. Zarazio se time tamo davne 1993. gledajući prvu epizodu serije Dosije X. Voli pisati o bilo ćemu zanimljivom od NLO-a, vanzemaljaca, teorija urote, teorije o drevnim vanzemaljcima i nerješenim misterijama. Također, ima strast prema SF serijama i filmovima, ali i nogometu. Pokretač je ove stranice i brine o njenom neometanom radu. Povremeno se pojavljuje kao gost u nekim TV i radio emisijama.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno