Utorak 7 Srpanj 2020

Pretraga

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

RIJEŠEN MISTERIJ IZ 2 SVJETSKOG RATA

04 Pro 2013
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

    japanska_podmornica                                       

Riješen MISTERIJ star 60 godina, prestala nagađanja


Carska japanska podmornica I-400, iz doba Drugog svjetskog rata, koju su Amerikanci namjerno potopili 1946. godine nakon što su je zarobili, pronađena je na dubini većoj od 700 metara dubine, jugozapadno od obale O'ahua.
Pronalazak japanske podmornice I-400 iz vremena Drugog svjetskog rata riješio je misterij star više od 60 godina i nagađanja gdje se ona nalazi na dnu oceana.

Dužine 122 metra, japanska podmornica I-400 pripadala je klasi 'Sen-Toku' i u svoje vrijeme bila je najveća podmornica ikad napravljena, sve do 60-ih godina prošlog stoljeća i početka uporabe nuklearnih podmornica. Radijus djelovanja bio joj je 60.000 kilometara i mogla je napraviti put oko Zemlje jedan i pol puta bez dotakanja goriva. Niti jedna dizel-električna podmornica do dan danas nije u stanju ponoviti te performanse.

Pronalazak japanske podmornice I-400 iz vremena Drugog svjetskog rata riješio je misterij star više od 60 godina i nagađanja gdje se ona nalazi na dnu oceana.Dužine 122 metra, japanska podmornica I-400 pripadala je klasi 'Sen-Toku' i u svoje vrijeme bila je najveća podmornica ikad napravljena, sve do 60-ih godina prošlog stoljeća i početka uporabe nuklearnih podmornica. Radijus djelovanja bio joj je 60.000 kilometara i mogla je napraviti put oko Zemlje jedan i pol puta bez dotakanja goriva. Niti jedna dizel-električna podmornica do dan danas nije u stanju ponoviti te performanse.

VIDEO Kina svijetu pokazala jednu od svojih najstrože čuvanih tajni

Otkriće podmornice I-400 vodio je veteran istraživanja pod morem Terry Kerby iz Havajskog podmorskog istraživačkog laboratorija (HURL), gdje radi kao šef operacija i šef pilota podmornica.

Otkriće te podmornice bilo je dio serijala zaranjavanja koja je financirao Ured za istraživanje NOAA te Škola za znanost i tehnologiju oceana i Zemlje (SOEST), u sklopu havajskog sveučilišta. Kerbyju su se u istraživanju pridružila dva arheologa NOAA, koji imaju iskustva u prikupljanju podataka o brodovima i podmornicama iz Drugog svjetskog rata, a oni su dr. James Delgado i Hans Van Tiburg.

"I-400 se nalazila na našoj listi želja za pronalazak već neko vrijeme. Bila je prva svoje vrste i jedna od samo tri napravljene u klasi te se stoga radi o jedinstvenoj povijesnoj podmornici. Njezin pronalazak bio je u potpunosti neočekivan. Sva naša istraživanja ukazivala su da se nalazi dalje od mjesta pronalaska. Bilo je uzbudljivo kad se ta divovska podmornica pojavila u vidokrugu na dnu oceana", opisao je Kerby na stranicama Sveučilišta Havaji.

I-400 i njezina sestrinska podmornica I-401 bile su podmornice koje su nosile i do tri zrakoplova sa sklopivim krilima, koji su u zrak lansirani katapultom, u samo nekoliko minuta nakon izranjanja podmornice na površinu mora.

"I-400 je tehnološki značajna zbog dizajna velikog vodonepropusnog hangara... što je s vremenom dovelo to izrade spremnika za lansiranje balističkih projektila u američkim podmornicama, u jeku Hladnog rata", istaknuo je Delgado.

Podmornica I-400 otkrivena je u kolovozu 2013. a podaci o otkriću predstavljeni su u utorak, nakon što ih je NOAA pregledala zajedno s američkom vladom i dužnosnicima japanske vlade.

preneseno sa
http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/rjesen-misterij-divovske-japanske-podmornice-iz-2-svjetskog-rata---313820.html
Otkriće te, podmornice bilo je, dio serijala zaranjavanja, koja je financirao, Ured za istraživanje NOAA

 

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno