Srijeda 15 Srpanj 2020

Pretraga

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

PIRATLUK,MIŠLJENJE JEDNOG STRUČNJAKA,GLAZBENOJ INDUSTRIJI DONOSI OGROMNU ZARADU

18 Svi 2012
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
piratluk

iznenađujući rezultati istraživanja

Piratsko skidanje glazbe ne ugrožava nego povećava prodaju

Album koji 'procuri' na internetu mjesec dana unaprijed kasnije će se prodati u 59,6 primjeraka više, pokazalo je istraživanje američkog profesora

I dok se diskografske kuće jadaju da im ilegalno skidanje glazbe putem torrenta uništava posao, istraživanje profesora s američkog sveučilišta u Sjevernoj Karolini pokazalo je suprotno. Ne samo da torrenti ne štete uspješnoj prodaji glazbe nego je, čini se, potiču, prenosi BitTorrent.

Profesor Robert Hammond između svibnja 2010. i siječnja 2011. godine skupljao je statistike o skidanju putem torrenta s najveće stranice s torrentima posvećene glazbi te ih usporedio s podacima o prodaji kako bi stvorio model koji predviđa učinak piratstva na prodaju glazbe. Uzorak uključuje 1095 albuma 1075 umjetnika, a istraživanje je usredotočeno na albume koji su "procurili" prije službenog puštanja u prodaju. Do uzročnog djelovanja ilegalnog dijeljenja na kasniju prodaju došao je na temelju širine dostupnosti albuma prije službenog predstavljanja.

Rezultati su bili iznenađujući jer Hammond nije uspio pronaći negativnu posljedicu skidanja na prodaju albuma. Otkrio je pak umjereno povećanje u prodaji – curenje albuma mjesec dana unaprijed kasnije će rezultirati sa 59,6 više prodanih primjeraka. Istraživanje je također pokazalo da popularni izvođači više profitiraju od ilegalnog skidanja nego oni manje poznati, a u slučaju potonjih curenje albuma nema nikakva učinka na kasniju prodaju.

 

Hammond predlaže zanimljivo objašnjenje za ovaj fenomen. Prema njemu, piratstvo je oblik oglašavanja, slično kako kad se pjesma emitira na radiju ili spot na televiziji, a više skidanja rezultira umjerenim povećanjem prodaje. Prijašnja istraživanja, koja su pokazala da skidanje putem torrenta šteti prodaji, tvrdi Hammond, nisu koristila tako precizne statistike o skidanjima albuma kao on.

Ipak, moramo se upitati koliko je Hammondovo istraživanje reprezentativno. Kao prvo, on se usredotočio isključivo na albume, a ne na skidanje pojedinačnih pjesama. Osim toga, njegovo je istraživanje napravljeno na temelju jedne jedine stranice s torrentima, koja ima 150 tisuća korisnika koji su uglavnom ljubitelji glazbe.

Autor

ba/VLM

preuzeto sa

 

http://www.vecernji.hr

Album, koji 'procuri,' na internetu, mjesec, dana 

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno