Četvrtak 9 Srpanj 2020

Pretraga

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

''Teorije'' zavjere

JEDNOSTAVNO OBJAŠNJENJE FINANCIJSKE KRIZE ZA OBIČNE LJUDE !!!

12 Tra 2012
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

bank_img 

Piše: Sunjic Zoran

zoranPriča o Helginom Baru
Helga je vlasnik bara. Ona shvaća da su uglavnom sve njene mušterije nezaposleni alkoholičari i da od takvih mušterija njen se bar ne može izdržavati. Da bi riješila ovaj problem, ona pravi novi marketinški plan koji dozvoljava njenim mušterijama da piju
'na crtu', (piješ sad / platiš kasnije). Helga bilježi dugove svojih mušterija i praktično im odobrava zajmove za piće.
To se brzo pročuje i kao rezultat - mušterije navale u Helgin bar...


Vrlo brzo njen bar ima najveći promet u gradu. Kako mogu piti na odloženo plaćanje, niko od mušterija se ne buni što Helga s vremena na vrijeme podiže cijene vina i piva - najčešće konzumiranih pića.

Kao dodatna posljedica ovoga, dolazi do ogromnog povećanja bruto prihoda. Mladi i dinamični podpredsjednik lokalne banke prepoznaje ogromni budući potencijal ovih dugova i povećava Helgi kreditni limit u svojoj banci. On ne vidi nikakav problem oko toga, jer iza svega stoje dugovi  nezaposlenih alkoholičara - mušterija kao zalog!

To brzo primjete i eksperti za burzansko poslovanje u centrali banke i smisle način kako da ostvare ogromne bonuse pretvarajući ove zajmove u ALKO-OBVEZNICE. Ovim vrijednosnim papirima se onda trguje na svjetskoj burzi akcija.

Naivni investitori u stvari ne razumiju najbolje da su "preporučene" akcije koje su kupili - u stvari dugovi nezaposlenih alkoholčra i tako cijena akcija stalno raste!!! i uskoro postaju jedne od najboljih za trgovinu u nekim od vodećih državnih brokerskih kuća.

Jednog dana (iako cijene akcija i dalje rastu), menadžer u lokalnoj banci odluči da je ipak vrijeme da se zahtjeva plaćanje duga izdatog na račun odloženog konzumiranja alkohola u Helginom baru.

On obaviještava Helgu, a ona onda zahtjeva plaćanje od strane svojih mušterija, ali - kako su oni samo nezaposleni alkoholičari naravno
da ne mogu platiti.

Kako Helga ne može ispuniti svoje obaveze u vezi zajmova lokalne banke, ona proglašava bankrot. Bar se zatvara i njenih 11 zaposlenih gubi posao.

Preko noći cijena ALKO-OBVEZNICA pada za 90%.

Urušena vrijednost obveznica uništava likvidnost banke: banka ne može više odobravati nove zajmove i njena ekonomska aktivnost biva zamrznuta.

Kako su dobavljači takođe odobravali Helgi odloženo plaćanje i čak investirali u obveznice visoke vrijednosti, sad moraju otpisati sav njen dug uz gubitak preko 90% pretpostavljene vrijednosti obveznica.

Njen snabdijevač vinom proglašava bankrot, zatvarajući porodični biznis koji se uspješno odvijao pune tri generacije; njenog snabdijevača pivom preuzima konkurentska firma koja odmah zatvara lokalnu pivaru i otpušta svih 150 radnika. Srećom, banka, brokerska firma kao i njihovi
direktori bivaju izbavljeni multi-milionskom infuzijom od strane vlade, bez dodatnih obaveza.

Fondovi neophodni za ovo izbavljenje biće osigurani iz novouvedenih poreza koji padaju na leđa zaposlene srednje klase građana, koji uglavnom ne piju alkohol i nikad nisu ni bili u Helginom baru. 

O autoru
Danijel Folnegović
Author: Danijel FolnegovićWebsite: http://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Owner
Danijel Folnegović je oduvijek bio zainteresiran za sve što ima veze s paranormalnim. Zarazio se time tamo davne 1993. gledajući prvu epizodu serije Dosije X. Voli pisati o bilo ćemu zanimljivom od NLO-a, vanzemaljaca, teorija urote, teorije o drevnim vanzemaljcima i nerješenim misterijama. Također, ima strast prema SF serijama i filmovima, ali i nogometu. Pokretač je ove stranice i brine o njenom neometanom radu. Povremeno se pojavljuje kao gost u nekim TV i radio emisijama.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno