Četvrtak 28 Listopad 2021

Pretraga

Prepper-iranje

Kako odabrati nož za preživljavanje

17 Kol 2011
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Većina nas kada čuje izraz “Nož za preživljavanje” zamišlja Rambo nož - ogromni nož sa šupljom drškom i opasno nazubljenom oštricom koji izgledom plijeni pogled svakog pubertetlije. Takav nož je baš suprotan primjer noža za preživljavanje.

 noz

Nož i znanje rukovanja njime su zasigurno najvažnija znanja preživljavanja.

Kratka oštrica i solidna konstrukcija - Cold Steel

 

Pendelton Što je oštrica kraća rukovanje njome je lakše i preciznije, mogućnosti ozljeda su manje a rizik lomljenja oštrice sveden je na minimum, težina i volumen su minimalni.

Ono čemu treba težiti je kvalitetan nož oštrice ne dulje od 12 cm, širinom leđa od minimalno 4 mm, sa čvrstom tang konstrukcijom (oštrica prolazi cijelom dužinom kroz dršku koja je izvedena u jednom komadu. Po mogućnosti drška bi trebala biti od materijala koji je moguće prepraviti i prilagoditi vlastitom hvatu dali obradom turpijanja ili namatanjem iste.

Nazubljena leđa noža u većini slučaja pridonose samo lakšem ranjavanju. Preferirati nož sa oštricom tipa "Hollow ground",  jer je rez takvim nožem jako precizan te samim time i siguran, a uz to takvu oštricu je lako naoštriti na V oštraču.

Izrazito robustan nož tanto konstrukcije oštrice, ali ta oštrica limitira korištenje noža u slučaju izrade drugih alata i pomagala poput zdjela, žlica i drugog. Drške "sendvič" montaže i one sa previše detalja (rupe, kanali, vijci) tokom dužeg korištenja noža (pogotovo u vlažnim uvjetima) uvjetuju ranjavanje na ruci, u tom slučaju dovoljno će biti namotati dršku trakom za teniski reket.

noz1

Tang konstrukcija EKA W11 noža prolazi putem cijele drške.

 

Laka prilagodba drvene drške radi hvata kažiprstom.

Nož se koristi isključivo za izradu drugih alata, on nije alat za kopanje, lomljenje, otvaranje konzervi i gađanje. Korištenje noža u te svrhe govori isključivo o našoj gluposti.

noz Uz dobar nož treba uvijek imati i dobar oštrač. Moj savjet je nabaviti V oštrač radi lakog i preciznog oštrenja na terenu - jer samo izuzetno oštar nož je i izuzetno siguran nož. Kod tupih noževa koristimo uvjek preveliku snagu tokom rezanja, a zbog tuposti rez je teško kontrolirati.


Spyderco Triangle Sharpmaker zasigurno najbolji odabir.


Jednom prilikom kad sam poznaniku na njegovo traženje posudio nož, nisao imao vremena da mu ga istrgnem iz ruke jer je on onako neiskusan odmah isprobavao oštrinu noža prelazeći palcem po njegovoj oštrici. Rezultat je bio liječnička intervencija sa 4 šava.

Nož se nikada nepotrebno ne vadi iz futrole, odlaže van iste a još manje posuđuje!

Što se tiče materijala oštrice, tu bi se moglo raspravljati u nedogled, jer - svako svog konja hvali. Jedno je pravilo - dobar čelik je onaj koji se da dobro naoštriti i zadržava dugo oštrinu. Ako volite ritual puliranja i uljenja oštrice odaberite lako oštrive karbonske čelike, ako za to nemate vremena - moderniji nerđajući čelici pravi su odabir.

Uz dobar nož ide uvijek i dobra futrola. Futrola služi prvenstveno za nošenje noža, a njena izvedba mora biti takva da u cijelosti štiti od mogućih ozljeda pri eventualnom padu i njenog probijanja oštricom. Nema veze da li je odabir futrole između kožne (zahtijeva održavanje) ili one plastične od kydexa kojoj je jedina mana da prljavi nož često ne ulazi u nju jer je uska. Važno je samo da su korice sigurne i robusne konstrukcije. Korice “Made in China” od semi-cordure dobre su samo za držanje noža na zidu!

Dvije futrole za isti nož, jedna od kože sa priborom za preživljavanje i kresivom, jedna od  kordure sa unutrašnjim pojačanjem od kože i kresivom namijenjena nošenju oko vrata.

 

Nož mora biti uvijek priljubljen uz tijelo, bilo na kajšu ili oko vrata, jer u slučaju hitne potrebe, a on se nalazi u ruksaku daleko od ruke, mogu nastati ozbiljni problemi.

Mogući presjeci oštrice noža:

noz2 1. Hollow

2. Flat

3. Sabre
4. Chise
5. Double bevel
6. Convex
Tokom višednevnih pustolovina uz laku oštricu nositi uvijek i jednu težu. Na top listi teške oštrice zasigurno je sjekira. Jedini problem sjekire je zahtjevna praksa radi sigurnog rukovanja. Ne smije se koristiti kada ste umorni, a u neukim rukama može postati jako opasna (govorimo o sjekiri oštrine žileta); zasigurno ostaje idealanim alatom u slučaju dugotrajnog preživljavanja. Ja uvijek nosim Kukri. Kukri je živa potvrda jednog od osnovnih pravila preživljvanaja, tj. minimalnim realizirati maksimealno.

Njegov smislen raspored težina multiplicira vašu snagu te sa minimalnim trudom imate maksimalne rezultate pri rezu; brzo se savladava tehnika rezanja, lagan je i precizan. Zbog svoje jedinstvene zakrivljenosti veoma je siguran jer njegova oštrica uvijek dolazi prije ruke na reznu površinu. Sa Kukrijem u ekstremnim uvjetima može se i kopati.

 

FKMD Extreme Tactical Kukri - napravljen po dizajnu ove Škole.

Inovativan alat za preživljavanje.

 

Materijali ustupljeni sa stranice: planetxelenin.com

oprema, za, preživljavanje, nož, 2012, armagedon

O autoru
Danijel Folnegović
Author: Danijel FolnegovićWebsite: http://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Owner
Danijel Folnegović je oduvijek bio zainteresiran za sve što ima veze s paranormalnim. Zarazio se time tamo davne 1993. gledajući prvu epizodu serije Dosije X. Voli pisati o bilo ćemu zanimljivom od NLO-a, vanzemaljaca, teorija urote, teorije o drevnim vanzemaljcima i nerješenim misterijama. Također, ima strast prema SF serijama i filmovima, ali i nogometu. Pokretač je ove stranice i brine o njenom neometanom radu. Povremeno se pojavljuje kao gost u nekim TV i radio emisijama.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno