Petak 1 Prosinac 2023

Pretraga

Prepper-iranje

Zanimanja i vještine koje će se tražiti nakon katastrofe

03 Tra 2019
(Reading time: 5 - 10 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Tijekom dugotrajne katastrofe, sva vaša pažnja i energija bit će usredotočeni na preživljavanje svaki dan. Sada je vrijeme za pripremu, ne samo za apokaliptični događaj, već i za ono što slijedi nakon. Preživjeli će biti zaduženi za obnovu svojih zajednica, a na kraju i za društvo u cjelini.

Nakon mega katastrofe, novci u vašem džepu bit će beskorisni kao i večina fakulteta. Osim ako je fakultet u polju koje bi bilo korisno za vrijeme devetnaestog stoljeća(medicina, strojarstvo, elektrotehnika i sl.).

Pogađanje i plemeniti metali ponovno će postati prihvaćena valuta u post-apokaliptičkom svijetu. Mudri prepper će shvatiti kako pretvoriti svoje hobije i vještine oslanjanja na samopouzdanje u unosan “prihod” tijekom faze rekonstrukcije koja će se pojaviti nakon dugotrajne katastrofe.

Dakle, koje će biti najbolje “karijere” za preperte nakon kolapsa? Evo nekih mogućnosti.

1. Medicinski radnici
Naravno, svaka osoba koja ima medicinski stupanj bilo koje vrste će biti u velikoj potražnji i lijepo nagrađena preživjelima. Ali ne morate biti liječnik ili medicinska sestra da biste zajednici ponudili nešto vrijedno.

Bilo bi divno da svaki liječnik ili medicinska sestra preživi apokaliptični događaj; oni će sigurno biti stupovi društva koje će se lagano obnavljati. Nemoguće je na žalost da svi prežive, ali oni koji hoče će biti nošeni rukama nas ostalih i njihove "zlatne ruke i glave" će se paziti doslovno kao oko u glavi.

Prvi na udaru Sustav 112 (bolničari i vatrogasci) također imaju naprednu obuku za prvu pomoć. Većina sportskih trenera i nastavnika također su certificirani za prvu pomoć i zarazne bolesti. Polazeći osnovne tečajeve prve pomoći da biste dobili certifikat i unaprijedili svoje znanje, bilo bi mudro. To će vam dati nešto vrijedno za razmjenu nakon katastrofe kada liječnici i medicinske sestre neće dovoljno hrane, a posla će biti preko glave.


2. Veterinari
Veterinar ili veterinarski tehničar također mogu koristiti svoje vještine kako bi pomogli u liječenju ljudi kada više nisu vezani zakonima koji sprječavaju davanje takve skrbi. Ali i njihovo primarno znanje liječenja životinja je neprocjenjivo nakon apokaliptičnog događaja.
Što mi možemo?
Svi farmeri i farmeri koje poznajem, istina nema ih puno, ali ih ipak ima u slučaju da nema medicinskog osoblja ili veterinara bi mogli uskočiti u pomoć. Mi smo ipak sisavci i genetski se ne razlikujemo puno od životinja iz našeg roda. Dijelimo vjerojatno 90-ak posto istih ili sličnih gena, nagona i organa preko kojih nam tijelo funkcionira.

Unaprijediti svoje vještine uzgoja i njegovanja stoke tako da možete pružiti pomoć bolesnim ili ozlijeđenim životinjama također se preporučuje. Gubitak krave sada uznemiruje vlasnika, ali nakon apokaliptičnog događaja, to bi bila tragedija koja bi obitelj mogla ostaviti gladnu, slično je i sa psima koji nam čuvaju dvorišta.


3. Travari

travarica
Travari, bilo da su profesionalni ili amaterski, postat će post-apokaliptični ljekarnici. Uzgoj i traženje bilja za vlastite prirodne sastojke lijeka, njihovo očuvanje i učenje kako liječiti širok raspon svakakvih sada nama benignih bolesti će biti neprocjenjivo. nrp.Čaj od žalfije za zubobolju itd.(nisam profić, ali ćemo to jednom malo detaljnije obraditi).

Večina stanovništva ne zna koliko su korovi u njihovim dvorištima vrijedni, ili kako napraviti čaj od groznice, spaliti bradavicu ili sirup protiv kašlja od bazge. Dio obiteljskog proračuna uložen u bilje i korjenje koje ne raste na našem području bi bio mudro uložen novac(zlu ne trebalo), također ako bi mogli nabaviti plastične kapsulice od kojih se rade tablete sa nekom vrstom mikrovage bi vam mogao biti unosan biznis nakon apokalipse. Ali bez presedana, Vaše znanje mora biti neprikosnoveno, nema nagađanja ili "kemijanja" sa lijekovima.

4. Mesar
Uzgoj vlastitog mesabiti će od vitalnog značaja za svakodnevni život i za zdravlje. Osobno nisam vegetarijanac, vegan i sl. tako da se ipak večinom oslanjam na mesne obroke i meso igra važnu ulogu u našim životima, ma koliko glasno govore kako je nezdravo! KAo da su biljke koje jedemo zdravije, a sjetite se samo koliko se tretiraju pesticidima da uspiju u uzgoju!? Znati kako raskomadati svinju ili kravu i očuvati sježinu mesa bez škrinja, biti će vrlo tražena vještina koju možete savladati sada bez puno muke.
Neki od vas koji več sada uzgajaju svoju stoku i ili idu u lov , vjerojatno ove sve vještine imaju u malom prstu, ali imaju i sav potreban pribor za to, ali trenutno samo za vlastitu konzumaciju. Trenutni propisi zabranjuju dosta toga, ali nakon apokalipse, tih propisa neće više biti i iVi ćete moći trgovati sa svojim zalihama mesa, ko sa bilo kojom drugom robom ili uslugama.

5. Kovači
Danas znam samo jednog jedinog iz moje generacije, ali nakon apokalipse, konji, a ne automobili će biti ti koji će napuniti naše ceste(bez kvalitetnih potkova, ne mogu gotovo nikamo). Nakon nekog vremena kad se stvari primire i život krene ispočetka potražnja za alatima, pantima, potkovama, kovanim ogradama, raznim vrstama oklopa, poljoprivrednim alatima(lopate, kopaće, motike ...) će biti ogromna. Zato ovo zanimanje smatramo izuzetno važnim i rangiramo ga vrlo visoko na listi.

6. Stolar
Sposobnost rada s drvetom bez pomoći električnih alata učinit će vještine stolarstva vitalnim za napore u obnovi. Pileći kokošinjci, kozje olovke, koci za svinje biti će neizostavni u svakom dvorištu - i netko mora imati vještine i alate da ih izgradi.

Potrebno će biti popraviti kuće i štale, morat će se izgraditi mostovi za pješake ili konje, a potrebno je dovršiti i niz drugih domaćih i infrastrukturnih projekata.

7. Radio amateri
Bilo koji radio amateri koji još uvijek imaju radio koji će funkcionirati moći će se povezati s vanjskim svijetom i služiti kao “novinar” ili "novinarka" zajednici u razvoju.

Ako se grupa pljačkaša kreće prema gradu, pandemija se širi u vašem smjeru ili se neki oblik vladavine reformira, sigurno ćete htjeti znati o tome i planirati u skladu s tim.

8. Zidari
Za izgradnju i popravak građevina, mostova i cesta bit će potrebni stručnjaci svih vrsta. Kuće bez kamina ili peći na drva će ih trebati izgraditi kako bi obitelj ostala topla tijekom zime, ali i da imate gdje kuhati(da ne napišem i kukati).

9. Pčelari
Pčelar očito može prodati med za jelo, konzerviranje hrane i medicinske svrhe, ali pčelar također može razmijeniti pčele kako bi oprašio usjeve i prodao pčelinji vosak za izradu svijeća i masti.

10. Nastavnici

staraskola
Ma koliko nepopularno zvučalo, škole moraju opstati! Vrlo će to vjerojatno biti neka napuštena kuća u blizini sa velikim prostorijama gdje djeca neće cijele dane učiti kao roboti, nego će se naučiti osnove čitanja i pisanja, matematičke operacije, malo fizike i kemije potrebne za život. Zaboravite fakultete u prvim generacijama nakon apokalipse, biti će važno savladati osnovne vještine svih zanata.
Budući da stupanj obrazovanja više neće biti bitan za podučavanje, nego volja, pretpostavljam da će pojedinci iz svih zanimanja naizmjenično držati predavanja djeci, kako bi ih uputila u taj novi svijet obogačena znanjem nužno potrebnim za funkcioniranje društva. A kao i do sada nadarane će se vjerojatno uže specijalizirati za odabrano područje.

11. Bačvar
Naučiti kako proizvoditi bačve za skladištenje hrane i materijala, te izraditi kante za izvlačenje vode iz bunara ili za vatrogasce, također će biti koristan izbor karijere nakon apokalipse.


12. Krojačica
Odjeća će se iznimno nositi tijekom dugotrajne katastrofe kada je fizički rad dio svakodnevnog života, a presvlačenja će biti malo ili nimalo. Djeca će rasti i rodit će se nova djeca - i njima će trebati redovita opskrba odjećom. Ulaganje u stroj za ručno šivanje, prakticiranje vještina šivanja i zaliha mogu pomoći lakočom da pretvorite hobi u posao s punim radnim vremenom, ali i stabilnim iznosom prihoda ili dobara.


13. Kožari
Kožni majstor moći će zamijeniti svoje usluge kako bi izradio ili popravio sedla, stvorio futrole za pištolje i nožne obloge, izradio i popravio obuću i izradio torbe, jakne i sl.

14. Lončari
Znati kako pronači glinu u šumi i zapeći je u drvenoj peći omogučiti će Vam da proizvodite vlastito posuđe koje možete razmjeniti za druga dobra koja će vam trebati. Samo imajte na umu da morate pronači/napraviti ili kupiti lončarski kotač i da uopče nisu jeftini.

15. Oružari
Izgradnja i popravak vatrenog oružja nakon dugotrajne katastrofe, kao i izrada streljiva za prodaju članovima zajednice, može vas pretvoriti u post-apokalipsne milijunaše. Samo pazite da se to sve ne okrene protiv vas, pa da vas netko ne utarabi doma!!!!!

16. Drvosjeća
Drvosječa će moći prodavati drva za ogrijev i isporučivati ​​ih članovima zajednice i novim tvrtkama u novom društvu. To će biti cjelogodišnji posao čak iu toplim klimatskim uvjetima jer će drvo biti primarno gorivo, ne samo za grijanje kuća, već i za kuhanje i kovačnicu.

17. Proizvođač konopa
Pretvorite ovu vještinu u novu karijeru kako biste pomogli zajednici tijekom faze rekonstrukcije. Užad će se koristiti za podizanje teških predmeta jer će mehanički strojevi vjerojatno prestati funkcionirati.

Konopac će također biti korišten za osiguranje robe na vagonima, držati zatvorene torbe i košare, a za bezbroj drugih zadataka baš kao što se užad koristila do sredine ovog stoljeća.

18. Destilacija alkohola

kazan pecenje rakije slika 50603197
Rakije će se peči u potocima, od svega što može ići u kotao za pečenje. Ovi pojačivači morala u post-apokaliptičnom društvu će biti vrijedna roba nekoliko puta skuplja nego vino ili pivo. Ako iamte stari kotao za pečenje rakije, razmislite da ga obnovite i konzervirate, ako ga trenutno ne koristite te ga tako sačuvate od propadanja. Pitajte starije kako se peće koja rakija, koji su omjeri šečera, vode itd. Na koliko jakoj vatri, koliko dugo i sl. Zapišite to negdje i čuvajte!


19. Trgovačka pošta
Ako živite na nekom večem čvorištu razmislite o otvaranju neke vrste burze gdje će se razmjenjivati roba. Ovo mjesto također može biti okupljalište za preživjele kako bi poboljšali osjećaj zajedništva i dobili vijesti od putnika.

20. Postolar
Ako ima dovoljno materijala na skladištu i alate potrebne za izradu obuće, vrlo će vjerojatno biti prezaposlen izradom i popravcima potrgane obuće.


21. Lovac ili Ribič
Zamijenite vještine lova i ribolova s ​​članovima zajednice koji proizvode robu ili pružaju druge usluge. Kombinirajući ovu uslugu s mogućnošću mesarstva, dobivate još unosniji posao nakon katastrofe.


Zaključak
Posvetite određeno vrijeme kako biste utvrdili koja usluga obnove društva ili posao najbolje odgovara vašem postojećem skupu vještina i regiji u kojoj živite. Kada se odlučite za jednu ili dvije karijere nakon apokalipse, izdvojite dio proračuna za kupnju zaliha alata za tu vještinu. U međuvremenu, radite što je više moguće na svojim vještinama da ih što bolje usvojite.

Preživljavanje katastrofe ostaje glavni fokus svakog prepera, ali planiranje onoga što slijedi bit će ključno za dugoročno preživljavanje vaše obitelji.

Ako misliš da ima još zanimljivih zanimanja, slobodno napiši u komentaru ...

 

O autoru
Danijel Folnegović
Author: Danijel FolnegovićWebsite: http://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Owner
Danijel Folnegović je oduvijek bio zainteresiran za sve što ima veze s paranormalnim. Zarazio se time tamo davne 1993. gledajući prvu epizodu serije Dosije X. Voli pisati o bilo ćemu zanimljivom od NLO-a, vanzemaljaca, teorija urote, teorije o drevnim vanzemaljcima i nerješenim misterijama. Također, ima strast prema SF serijama i filmovima, ali i nogometu. Pokretač je ove stranice i brine o njenom neometanom radu. Povremeno se pojavljuje kao gost u nekim TV i radio emisijama.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno