Nedjelja 3 Ožujak 2024

Pretraga

Opasno sumnjanje: Vodi li sumnja prema NLO tematici u opasno područje, da li se prošlost može ponoviti?

07 Svi 2019
(Reading time: 4 - 8 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Postoji stara kineska izreka, a neki kažu i kletva (barem prema nekadašnjem britanskom državniku) koja glasi: "Živiš u zanimljivom vremenu." Mislim da bi malo tko sumnjao da su ovo zanimljiva vremena, pogotovo kad se to odnosi na temu NLO-a.
Bez obzira na to gdje se nalazite u vezi s tim pitanjem, ne može se poreći da u ovom trenutku postoji ponovno zanimanje za ovaj neobičan zračni fenomen. On je nastavio dobivati ​​kredibilnu pažnju u popularnim medijima u posljednjih nekoliko mjeseci, s publikacijama kao što su The New York Times, Washington Post, Bloomberg i Politico(amerika), ali i u Večernjem listu, Jutarnjem, 24sata itd... tu kod nas, koje izvještavaju o potencijalnim "nepoznanicama" na našem nebu s uglavnom smješkom na licima.
Još impresivnije su nedavne izjave američke mornarice, koja je prošlog tjedna priopćila kako će povećati svoju ulogu ​​u vezi s proučavanjem neobjašnjenog zračnog fenomena ili UAP-a.
A zašto ne bi?

Ako postoje neidentificirani zrakoplovi koji bi mogli predstavljati potencijalnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti u našem zračnom prostoru, mislim da bi bilo sigurno reći da bi većina Amerikanaca željela da njihova vlada ozbiljno shvati takve stvari. Većina ljudi na drugim mjestima vjerojatno bi voljela da njihove vlade učine isto.
Ako je ono što je mornarica SAD-a morala reći na tu temu u posljednje vrijeme bilo kakva naznaka, čini se da se upravo to stvarno i događa. "Došlo je do izvještaja o neovlaštenim i / ili neidentificiranim zrakoplovima koji ulaze u razne vojno kontrolirane dijelove i ograđeni zračni prostor u posljednjih nekoliko godina", pročitao sam jedan dio nedavne izjave Mornarice o tom pitanju, kako je izvijestio Politico.
Očito je u posljednje vrijeme došlo do pomaka u stavovima (ili je barem to javno prikazivanje). Brian Bender, koji je autor priloga za Politico, napomenuo je: "Da budemo jasni, mornarica ne podržava ideju da su njeni mornari naišli na vanzemaljske letjelice. No, priznaje se da je bilo dovoljno čudnih zračnih viđenja vjerodostojnih i visoko obučenih vojnih osoba da ih treba zabilježiti u službenom dokumentu i proučavati - umjesto da ih se odbaci kao neke neugodne fenomene iz područja znanstvene fantastike.

jets 640x421
Da, ako postoji bilo koji razumni potencijal da ti neidentificirani zrakoplovi ili predmeti - bez obzira na njihovu prirodu ili podrijetlo - mogu predstavljati prijetnju sigurnosti Sjedinjenim Državama i drugim nacijama, onda sigurno zaslužuju ozbiljnu pozornost. No, kao što je Bender primijetio u svom članku, takve su se stvari u prošlosti previše često odbacivale kao "neke neugodne pojave iz područja znanstvene fantastike".
Od njihovog dolaska na kulturnu scenu krajem četrdesetih godina prošlog stoljeća, objekti koji su prvi put prozvani “letećim tanjurima” odmah su zarobili našu maštu. Što bi inače mogli biti ovi objekti, ako se ne čine kao da su proizvedeni ljudskom rukom, i uvelike nadmašuju mogućnosti poznatih tehnologija ovdje na Zemlji? Međutim, kako su američke zrakoplovne snage i druge agencije diljem svijeta ozbiljno shvatile stvar, brzo je postalo jasno da nisu svi leteći objekti tanjurići. Zapravo, moglo bi se tvrditi da su izvještaji o oblicima u obliku diska bili u manjini, a samo jedno područje u širem mitu o neobičnim stvarima koje se vide na nebu. Zbog toga je Edward Ruppelt, prvi šef USAF-ovog projekta Plava knjiga, skovao termin neidentificirani leteći objekt ili NLO, kako bi promicao koncept u višeznačnim uvjetima.
To je možda pomoglo na početku. Međutim, s vremenom je tema postajala sve senzacionalnija, priče o “tanjurićima” preplavljuju stranice popularnih knjiga i časopisa. Daleko tvrdnje oportunista poput Georgea Adamskog dalje su insinuirale da su "svemirska braća" iza nepostojećih tanjura za koje je tvrdio da ga fotografiraju, kao što mu je telepatski rekao ugodnim glasom momak sa Venere koji ga je posjetio 1952. godine. S vremenom, i dalje neobične tvrdnje o "tanjurićima" koje su napravili drugi potencijalni NLO-kultisti koji su slijedili Adamove korake, bilo je samo pitanje vremena kada će ti subjekti biti prebačeni na luđačku marginu.
Ne trebamo ulaziti u detaljnu povijest NLO-a ovdje kako bismo shvatili da je predmet koji bi inače trebao biti od velikog interesa za vojne i znanstvene zajednice postao kooptiran manjim zahtjevima i, tijekom vremena, stalno delegitimiziran. Ipak, cijela krivica ne može se pripisati besramnim oportunistima; bilo je mnogo ozbiljnih istraživača NLO-a koji su iznjedrili zagovaranje svog izvanzemaljskog podrijetla, i u jednakoj mjeri, bilo je dosta skeptika koji su od samog početka bili voljni prihvatiti bilo kakve ideje o nečemu što se čini tako čudnim poput "letećih tanjura".

space 640x437

U smislu popularnog mišljenja, dok su razne ankete tijekom godina i dalje pokazivale i zanimanje i vjerovanje u NLO-e, konsenzusna većina u znanstvenoj zajednici uglavnom je bila da je istraživanje NLO-a oblik pseudoznanosti; mišljenje ponuđeno uglavnom kao odgovor na popularno pisanje o toj temi. S nedavnim izjavama američke mornarice o ažuriranim postupcima izvješćivanja o NLO-ima, koji su zabilježili slične očekivane prakse američkog ratnog zrakoplovstva, barem se čini da su neke vlade ponovno ozbiljno shvatile tu temu.
Pišući za Open Minds, Alejandro Rojas je komentirao članak Politica, napomenuvši da, “čini mi se da je ova stigma uzrokovala to da je vojska u prošlosti učinila mnogo lingvističke gimnastike kada su u pitanju NLO-i. Čini se intuitivno očiglednim da bi vojska trebala biti zainteresirana za zrakoplove koji ulaze u američki zračni prostor koji se ne mogu identificirati. ”
Iako vjerojatno postoje mnogi razlozi zbog kojih bi vladine agencije mogle izbjeći temu NLO-a, slažem se s Alejandrom da stigme povezane s temom i skepticizam koji je često nastao zbog toga nije pomogao. Što nas dovodi do zanimljivog pitanja: može li neopravdani skepticizam koji se odnosi na UAP studije zapravo više šteti nego koristi?
Na mnoge načine, smatram se "skeptikom koji se nada" kada se radi o temama poput NLO-a. Ne tvrdim da znam što bi to moglo biti, stoga obustavljam prosudbu o tom pitanju dok ne dođu podaci za koje se očekuje da imaju konkretne dokaze. S druge strane, želim imati malo veze s pokretima ili ideologijama povezanim s “skepticizmom”, ponekad je potrebno primijeniti malo zdravog skepticizma na Skeptike. Iako sam zaintrigiran idejom da su Američka mornarica i zrakoplovstvo pratile nepoznate letjelice na nebu i izrazile zabrinutost zbog njih, nikako nisam uvjeren da je to jednako "dokazu" da izvanzemaljci posjećuju Zemlju. Jednostavno nemam načina da saznamo, ili dokažemo uvjerljivo, kakvo bi moglo biti porijeklo tih objekata.
Međutim, ako su oni dovoljno očiti za našu vojsku da i dalje budu proučavani, to bi samo za sebe trebalo nešto reći. Nadalje, brinem se o ideološkim skepticima koji bi mogli osporiti takve prividne pojave, uglavnom temeljene na dugotrajnim stigmama prošlosti, a ne na ozbiljnim informacijama na državnoj razini. Barem u bilo kojem službenom svojstvu, čini se da je malo onih koji tvrde da su te stvari "izvanzemaljska" tehnologija ... ne naši glasnogovornici u mornarici, niti zrakoplovstvu, niti ti novinari u The New York Timesu, Washington Postu. Bloomberg i Politico, koji su se postupno počeli baviti samoubojstvom u karijeri kako bi izvještavali o "zabranjenoj" temi koju bi, na temelju spomenutog stava vojske, trebalo apsolutno ozbiljno shvatiti.

Navy 640x420

Nadalje, iako nema dokaza da su interakcije Američke vojske s UAP-om koje su opazili predstavljale bilo kakvu prijetnju, njihova prisutnost samih - kao neidentificiranih objekata u vojnom zračnom prostoru - ipak predstavlja sigurnosni problem. Stoga, ponovno mislim da je pošteno tvrditi da se neopravdani skepticizam prema toj temi zapravo može suprotstaviti logičnim interesima nacionalne sigurnosti. Srećom, čini se da vojska ne održava takav stav ... barem ne više.
Zaista zanimljiva vremena… premda bih dodao konačnu pomisao na sve ovo, moja namjera nije da odbacim skepticizam, niti da napadam one koji su kritični prema NLO-ima. Zapravo mislim da je kritički pristup najbolji način za angažiranje takvih ljudi. Jednostavan pogled na neke od klasičnih knjiga o NLO-ima - ili bilo koji predmet koji se općenito smatra "paranormalnim" - obično nudi brojne tvrdnje koje nisu dobro odležale; vrijeme i dostupnost boljih informacija često uzrokuju da ponovno razmislimo o starim idejama (postoje deseci primjera toga, iako Nick Redfern daje dobar sažetak jednog od mojih favorita u ovom članku, gdje je izvučena prijevara konteksta postala stupom "dokaza" mnogih autora u žanru kriptozoologije).
Potreban nam je skepticizam, jednostavno, jer dolazak do dna misterija našeg svijeta također zahtijeva kritičko razmišljanje i logiku. Međutim, također moramo biti u stanju odrediti slučajeve u kojima neki od naših urođenih skepticizama mogu biti neutemeljeni; Mislim da je nedavna vojna rasprava o NLO-ima - što god da ona predstavlja - i sigurnosni problem koji je iznjet predstavljaju pravu priliku za još otvoreniji pristup, preispitivanje svega, od drevnih zapisa do odbačenih pilotskih izvještaja.

Uh, kakva bi to tek vremena bila ...

O autoru
Danijel Folnegović
Author: Danijel FolnegovićWebsite: http://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Owner
Danijel Folnegović je oduvijek bio zainteresiran za sve što ima veze s paranormalnim. Zarazio se time tamo davne 1993. gledajući prvu epizodu serije Dosije X. Voli pisati o bilo ćemu zanimljivom od NLO-a, vanzemaljaca, teorija urote, teorije o drevnim vanzemaljcima i nerješenim misterijama. Također, ima strast prema SF serijama i filmovima, ali i nogometu. Pokretač je ove stranice i brine o njenom neometanom radu. Povremeno se pojavljuje kao gost u nekim TV i radio emisijama.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno