Ponedjeljak 25 Svibanj 2020

Pretraga

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Misterije - Neobjašnjivo

maje.misterij

07 Lip 2014
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Maje-zid-arheologija-600x402  

Pojavila se još jedna misterija vezana za drevne Maje
Čvrsti i sićušni kristali cirkona pomogli su znanstvenicima da isključe mogućnost da je pepeo korišten za izradu majanske grnčarije poticao od ogromne vulkanske erupcije.

Međutim, time je samo produbljena dugogodišnja arheološka misterija.

Pitanje koje sada postavljaju stručnjaci predvođeni Kevinom Kofijem, sa Sveučilišta u Kaliforniji je da li je pepeo potekao od jednog, ili više vulkana i gdje su ga drevni lončari našli.

"Svaki put kad okrenem novi list o ovoj temi, otvori se novi problem", kaže Anabel Ford, direktor srednjeameričkog istraživačkog centra Sveučilišta u Kaliforniji.

 

Grnčarija drevnih Maja pronađena na karipskoj strani Srednja Amerika pravljena je od vulkanskog pepela i lokalnog vapnenca. Taj "recept" potječe iz razdoblja između 600. i 900. godine nove ere.

Uz tisuće ljudi koji su živjeli u gradovima poput El Pilara i Tikala, majanski lončari svake godine koristili su nekoliko tona vulkanskog pepela svake godine, ali nitko ne zna gdje su ga nalazili.

Misterija počinje činjenicom da na istoku Srednja Amerika jednostavno nema mnogo vulkana, niti ima arheoloških dokaza da su Maje iskopavali pepeo .

Možda su ga nabavljale iz oblasti koje imaju vulkane, poput današnje Gvatemale, ali je to morao biti izuzetno mukotrpan posao, budući da su na daljnja putovanja išli izbjegavajući puteve, zbog čopora životinja.

Što je s velikom vulkanskom eksplozijom u kojoj je pepeo možda do majanskih gradova donio vjetar? Nova studija istražuje tu mogućnost.


Pod mikroskopom, pepeo izgleda svježe, s oštrim rubovima, što ukazuje da je riječ o nedavnoj erupciji , budući da se u vlažnoj džungli pepeo brzo raspada.

Kofi sumnja da je riječ o Ilopango vulkanu u Salvadoru, čija je žestoka erupcija uništila i zakopala majanske gradove u petom stoljeću i prekrila Centralnu Ameriku pepelom.

On je usporedio cirkone iz Ilopango pepela s cirkonima pronađenim u grnčariji iz El Pilara. Inače, ti kristali mogu pretrpjeti i najviše temperature.

Međutim, umjesto da se time riješi misterija, ispostavilo se da Ilopango nije izvor.

Cirkoni iz vulkanskog pepela i lave počinju su da se kristaliziraju u podzemnim dvoranama magme , prije erupcije vulkana, a neki od njih su stariji od erupcije ILOPANGO.

U grnčariji u El Pilar najmlađi cirkoni stari su barem milijun godina, a pronađen je i kristal star više od milijardu godina.

Iako su istraživači testirali samo djelić brojnih fragmenata grnčarije, kemijski potpis kristala cirkona se razlikuje od uzorka do uzorka, što znači da je pepeo potekao od barem dva vulkana.

Ranija istraživanja pokušala su da povežu kemijski potpis grnčarije iz El Pilara sa El Čikone vulkanom u Meksiku, udaljenom oko 375 kilometara, ali se rezultati nisu poklapali.

Tim sa Sveučilišta u Kaliforniji nada se da će naći prave vulkane od niza onih koji se nalaze na obali Pacifika ili u možda skrivenim naslagama pepela na Yucatanu .

Postoji 11 potencijalnih kandidata među vulkanima u Centralnoj Americi.

Otkrića su objavljena u žurnalu "Geology" 22. svibnja.


preneseno sa
http://www.vestinet.rs/zanimljivosti/pojavila-se-jos-jedna-misterija-vezana-za-drevne-maje

 

 

 

 


istraživači, testirali samo, djelić brojnih, fragmenata grnčarije, kemijski potpis, kristala cirkona

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno