Nedjelja 12 Srpanj 2020

Pretraga

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Misterije - Neobjašnjivo

Misterij vojne letjelice?

02 Svi 2014
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

  misterij

MISTERIOZNA AMERIČKA VOJNA SVEMIRSKA LETELICA

Već 500 dana kruži u orbiti Zemlje, a nitko ne zna zašto?
Američka vojna bespilotna svemirska letjelica X-37B Orbital Test Vehicle (OTV) već 500-tinjak dana kruži u orbiti Zemlje, a da nitko od javnosti pojma nema koja joj je prava svrha, piše Tportal.
Ova robotizovana letjelica izgledom dosta nalikuje NASA-inom svemirskom šatlu ali je značajno manja - duga je oko devet metara. Lansira se na isti način - okomito na raketi, a aterira vodoravno. Za razliku od šatlova, nema pilota.

 

Pokreće je sunčeva energija pa može vrlo dugo ostati u orbiti . Trenutno nema nikakvih nagovještaja kada bi se mogla prizemljiti . Mediji javljaju da je do sada obavila samo par manevara tako da joj je sigurno ostalo puno goriva . Oko Zemlje se kreće brzinom od oko 28.000 km na sat na visini od oko 800 km . Granica od 100 km obično se smatra početkom otvorenog svemira .
Mada se 500 dana može činiti dugim razdobljem , stručnjaci ističu da je uobičajeno da sateliti , pogotovo dobro dizajnirani vojni , u orbiti ostanu godinama pa i desetljećima .
Prema službenim stranicama američkog zrakoplovstva X - 37B ima dvije ključne misije : prva je testiranje višekratno upotrebljivih svemirskih tehnologija za buduća svemirska istraživanja , a druga je obavljanje eksperimenata koji se mogu vratiti na Zemlju i podrobnije analizirati .
Mada je ovo vjerojatno istina , nisu svi uvjereni da priča tu završava jer američke vojne snage ne ​​predstavljaju nikakve detalje o aktivnostima letjelice u orbiti .
Tajnovitost vojske , kako je to već uobičajeno , pokrenula je brojna nagađanja i teorije zavjere . Neki amateri promatrači satelita koji prate X - 37B uočili su da se letjelica prilikom najbližih preleta na visini od 350 km kreće između 43,5 sepeni sjeverne zemljopisne širine i 43,5 južne pa spekuliraju da možda u to vrijeme nadgledanja područja Bliskog istoka .
Neki teoretičari zavjera vjeruju da bi OTB mogla biti novo svemirsko oružje , međutim vojni dužnosnici takvu mogućnost odlučno odbacuju . Ima čak i onih koji tvrde da letjelica pokreće potrese poput onog nedavno u Čileu .
Steven Aftergood , analitičar iz Federacije američkih znanstvenika , smatra da postoji par logičnih razloga za tajnovitost : jedan je onemogućavanje neprijateljskih država da osujete program ili smanje njegovu djelotvornost , a drugi je da onemoguće druge da kopiraju tehnologiju .
Kako god bilo , malo je vjerojatno da će američka vojska u dogledno vrijeme otkriti svoje prave namjere .

preneseno sa
www.vestinet.rs

 

  

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno