Srijeda 8 Srpanj 2020

Pretraga

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Misterije - Neobjašnjivo

Na Marsu snimljen monolit kao iz Odiseje 2001.

15 Svi 2012
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Monolit-Mars 

NASA-ina letjelica Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) na Crvenom je planetu svojevremeno otkrila intrigantan pravilan četvrtasti objekt koji strši iz tla i neodoljivo podsjeća na monolit kakav su u filmu Odiseja u svemiru 2001. između Mjeseca i Zemlje ostavili vanzemaljci

Tijelo je prvi put prije nekoliko godina snimila orbiterova kamera HiRISE. Budući da monolit svako toliko probudi novo zanimanje i pokrene nove rasprave korisnika interneta o pitanju je li riječ o prirodnoj ili umjetnoj tvorevini, NASA-in stručnjak Jonathon Hill, planer misija na Mars u Space Flight Facilityju na Arizona State Universityju, u srijedu je za Life's Little Misteries pokušao jednom za svagda razjasniti navodni misterij.


Prema Hillu, koji obrađuje brojne fotografije NASA-inih satelita, monolit je samo obična stijena koja ima tek približno četvrtasti oblik.

Kamera HiRISE ima rezoluciju od 30-ak centimetara, što je uistinu impresivno ako se uzme u obzir činjenica da snima s visine od 300-tinjak kilometara, međutim ne i dovoljno da bi zabilježila nepravilnosti na stijeni srednje veličine.

'Kada imate rezoluciju koja je premala za detaljno snimanje nekog objekta, on obično izgleda pravokutan jer su pikseli na fotografiji kvadrati. Svaka krivulja izgledat će kao niz ravnih crta ako dovoljno smanjite rezoluciju', objasnio je Hill.U prilog takvom tumačenju govori činjenica da u istom području ima još nekoliko objekata koji izgledaju pravilno i četvrtasto (pogledajte video dolje) te da se monolit nalazi u podnožju litica usred brojnih drugih stijena pa je logično pretpostaviti da se u nekom trenutku u prošlosti odlomio i pao. 

'Ako bih negdje išao postavljati monolit, to bi bilo posljednje mjesto koje bih odabrao', rekao je Hill i dodao: 'U geološkoj vremenskoj skali krhotine koje padaju s litice vrlo brzo bi ga prekrile.'

Američki stručnjak napominje da se monolit na fotografiji također doima većim nego što stvarno jest zbog niskog kuta sunčevih zraka. 

 

Ufolozi ne griješe kada intrigantno tijelo nazivaju monolitom jer ta riječ na latinskom zapravo znači 'jedna stijena'. No prema Hillu nema šanse da ga je ondje postavila neka marsovska masonerija.

O autoru
Danijel Folnegović
Author: Danijel FolnegovićWebsite: http://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Owner
Danijel Folnegović je oduvijek bio zainteresiran za sve što ima veze s paranormalnim. Zarazio se time tamo davne 1993. gledajući prvu epizodu serije Dosije X. Voli pisati o bilo ćemu zanimljivom od NLO-a, vanzemaljaca, teorija urote, teorije o drevnim vanzemaljcima i nerješenim misterijama. Također, ima strast prema SF serijama i filmovima, ali i nogometu. Pokretač je ove stranice i brine o njenom neometanom radu. Povremeno se pojavljuje kao gost u nekim TV i radio emisijama.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno