Četvrtak 28 Listopad 2021

Pretraga

Mitologija

Ukleta ogledala i paranormalno

12 Srp 2019
(Reading time: 5 - 10 minutes)

Korisnička ocjena: 1 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Ogledala su imala legende, predaje, praznovjerja i mitove koji su vezani za njih još od vremena kad smo ih postavili u svoje kuće. Stari Rimljani vjerovali su da odražavaju dušu neke osobe i da mogu donijeti velike svađe ako se zloupotrijebe, a doista mnoge druge kulture imaju različite negativne, nadnaravne osobine vezane uz zrcala, kao što su one da mogu isisati dušu, biti znak smrti, ili ponuditi uvid u neku drugu dimenziju. U mnogim kulturama ogledala se koriste za komunikaciju s duhovima, a vjeruje se da služe kao portali ili vrata u duhovni svijet, da su neka barijera između svijeta živog i svijeta mrtvih, taj veo koji nas dijeli. Možda je to rasprostranjeno vjerovanje dovelo do fenomena ukletih zrcala, toliko uobičajenih u svijetu da postoje mnoge različite kulture koje prate praznovjerje o pokrivanju ogledala u određeno vrijeme, posebno nakon smrti, kako bi se spriječilo ono što je s druge strane, iz viđenja ili dolaska, ili čak zaustavljanja duše da se zarobi u tajanstvenom zrcalu. Ogledala su čudna, a to se odražava u mnoštvu legendi i predaja.

zrcala

Postoji povijest paranormalnih aktivnosti koja gravitira prema zrcalima, i koja poprima različite oblike. Jedna od najčešćih vrsta iskustva su figure, sjene, ukazanja i entiteti koji nisu osobe u prostoriji koja se pojavljuje u ogledalu ili ponekad čak i prolazi. Postoje mnogi izvještaji o tome, kao što je slučaj s jednim komentatorom koji se zove Destiny Glaubitz na stranici Quora, koji kaže da je duhovni savjetnik i objašnjava jedan od svojih slučajeva:
"Jedan od mojih slučajeva: mlada žena voljela je zrcala, išla bi na svaku rasprodaju po dvorištima, prodaju nekretnina u potrazi za neobičnim ogledalima. Jednog dana pronašla je staro, lijepo zrcalo od stropa do poda. Imala je osjećaj da joj nešto pokušava privući pažnju, sve dok nije čula šapat koji joj je govorio "pokaži se meni i razgovaraj". To je u najmanju ruku bilo čudno. Nakon nekog kratkog vremena njezina se obitelj počela svađati, obolijevati, čak su izgubili i kućne ljubimce. Stvari su se počele misteriozno micati ili nestajati, u tom trenutku me kontaktirala. Kada sam ušao u psihometriju, ustanovio sam oblik alata / tehnike za komunikaciju s duhom. Otkrili smo da je osoba koja ga je prije posjedovala bila vrlo negativna, uzaludna osoba. Kada je ta osoba umrla, ogledalo je prodano mom klijentu, a negativna energija i duh te osobe pripojeni su ogledalu. Kad mi je klijentica ispričala ono što je rekla zrcalu, ona je pustila energiju / duha u svoj dom. Duh se hranio negativnom energijom koja je postala jača, što mu je omogućilo da postane poltergeist. Morao sam očistiti cijelu obitelj, kućne ljubimce, dom i ponajviše kroz tehniku zarobiti duha unutar zrcala. Nakon čišćenja zrcalo je bilo razbijeno u tisuće komada kako ga se nikad ne bi moglo ponovno koristiti. Nakon što je to učinjeno obitelj, kućni ljubimci i cijeli dom je ponovno postao normalan i zdrav za život."

S druge strane, navodno imamo ono što izgleda kao neka vrsta osobe u sjeni ili čak demona koji koristi ogledalo kao portal. Svjedok je očigledno bio u svojoj spavaćoj sobi jedne noći, na kojoj je bilo zrcalo pune dužine, kad je u njemu vidio visoku figuru u crnoj odjeći i kvekerski šešir, koji je navodno izašao u stvarni svijet. U uznemirujućem izvješću piše:
"Biće je nosilo dugačak, crni plašt i kveker. Imao je sjajne crvene oči. Lebdio je malo iznad poda, tri centimetra iznad zemlje. Nije se moglo razaznati lice. Ipak, bio je prisutan u potpunom fizičkom, trodimenzionalnom obliku. Čovjek o kojem govorim bio je posve budan. To nije bio san. Stvor ga je pitao želi li im se pridružiti. Nadodao je da je zamišljeno da mu bude duhovni vodić kroz cijeli njegov život. Zauzvrat, čovjek bi dobio sve materijalne stvari koje bi ikada mogao poželjeti - slavu kao filmska zvijezda, ogromno bogatstvo, djevojku koju poželi, apsolutno sve za što je bio programiran da poželi. Biće nije bilo tu da bi prodalo čovjeka za svoju korist, samo je izjavilo što mu je bio posao. Koristio je zrcalo kao portal. Portal je nevidljivi vrtlog koji povezuje dva mjesta kroz vrijeme i prostor, pa čak i dimenzije ili druge stvarnosti ili vremenske okvire."

zrcala1

U drugom izvješću, svjedok tvrdi da je pretrpio izrazito živopisne, morbidno užasavajuće noćne more, a čini se da je sve to došlo do izražaja kada je shvatio što je porijeklo noćnih mora i odakle su izbijale. Prema njegovim riječima, te su se noćne more počele pojavljivati kad se preselio u kuću s mnogo ogledala u spavaćoj sobi, a osim što je u njima vidio kako se kreću sjene, vjerovao je da u njegov život puštaju nešto negativno. On kaže:
"Košmari su počeli kad smo se preselili u kuću s ogledalima koja su prekrivala ormar u glavnoj spavaćoj sobi. Ogledala su očito bila otvoreni portal prema drugim dimenzijama! Znao sam iz feng shuija da ne treba imati ogledala u spavaćoj sobi, jer uzrokuju nemirnu energiju. Sada shvaćam da ogledala čine više od povećanja energije u prostoriji. Pustili su zle duhove. Bili smo u najmu, i zrcala su bila na sklopivim vratima ormara, nisam mogla shvatiti kako da ih pokrijem, i tada nisam shvatila koliko je važno da to učinim. Onda, godinu dana kasnije, kad smo se preselili u drugu kuću, iz one u kojoj smo bili u vrijeme pisanja, nadala sam se da će noćne more prestati. No nisu. Ovaj put, dok u spavaćoj sobi nije bilo ogledala, idioti koji su dizajnirali kuću nisu stavili vrata između spavaće sobe i kupaonice, već samo otvoreni luk. Dio velikog ogledala iznad umivaonika gledao je gotovo izravno u spavaću sobu, a ja sam ignorirala dio svog uma koji mi je govorio da je važno nešto poduzeti u vezi s tim. Kad sam shvatila da je ogledalo u kupaonici radilo nešto što je uzrokovalo moje noćne more, imala sam dvije mogućnosti - pokriti zrcalo ili na njega staviti biblijske stihove, slično načinu na koji mezuza štiti vrata."

zrcala2

Još jedna prilično zastrašujuća priča o ukletom ogledalu dolazi iz Pagana i Vještica, od svjedokinje koja kaže da se njezina sestra preselila u kuću u kojoj je bilo dosta paranormalnih aktivnosti. Mračna ukazanja, žarulje koje su eksplodirale bez razloga, bestjelesni koraci, neobičan miris, sve to i još više, postale su uobičajene pojave. Stigla je do točke u kojoj noću nije mogla spavati sama i konačno se odlučila iseliti iz tog prokletog mjesta, uvjerena da je progonjena. Tada je postalo jasno i zašto, na tavanu je bilo staro, očito ukleto ogledalo, o čemu se kaže:
"Konačno je došlo vrijeme da se Sally iseli. Počela je premještati sav svoj namještaj u obiteljsku kuću. Mnogo je namještaja pripadalo mojim djedovima i bakama i prethodnim stanarima. Jedno od njih bio je veliko, lijepo ovalno ogledalo s bijelim okvirom. Tako se uskladištio u našem hodniku, zajedno s nekim drugim namještajem.
Jednoga dana sjedio sam u svojoj dnevnoj sobi kad sam čuo glasan pad. Sally (koja se već doselila) i ja smo izašle u hodnik, gdje je moj otac stajao na kraju. "Što se dogodilo?" Upitala sam. "Zrcalo se razbilo", rekao je. "Upravo se srušio. Zrcalo je palo samo od sebe dok je on bio u drugoj sobi, rekao je. Izvadio ga je i bacio u smeće. Zatim se vratio i upitao Sally ako želi zadržati okvir. "I ja sam našao ovo", reče on, "iza čaše." Pružio joj je komad papira. Bio je to članak iz vijesti iz 1985. godine o nekoj nogometnoj utakmici. Cijeli članak, međutim, bio je napisan na talijanskom jeziku. Tada se Sally sjeti "Scopate" ... pitala sam odakle dolazi zrcalo. Je li to pripadalo našem djedu i baki? Prethodnim stanarima? Ili ga je sama kupila? "Pronašla sam ga na tavanu", rekla je, "skinula sam ga i obojila i objesila u svoju sobu."
Otac nam je rekao da je pripadalo majci posljednjeg stanara, nazovimo je Maria. Maria je voljela putovati svijetom i skupljala je mnogo stvari s različitih mjesta. Pitala je svoga sina (prethodnog stanara) može li pohraniti neke od svojih stvari na tavan. Ali zaboravila ih je uzeti natrag. Ogledalo je bilo jedna od tih stvari."

zrcala3

Uistinu, sablasno, a među paranormalnim entuzijastima prevladava uvjerenje da je uvijek najbolje riješiti se svih zrcala koja su ostavili prethodni stanari kako se takve stvari nebi i dalje događale. Krećući se dalje dolazimo do izvješća iz Supernatural Magazina i svjedoka koji tvrdi da se njegovo iskustvo dogodilo u ukletom hostelu u New Yorku, koji datira sve od 1845. godine. Unutar te stare zgrade nalazilo se jednako tako staro ogledalo koje je očito bilo u središtu paranormalnih fenomena, svijedok kaže:
"Riječ je o starom zrcalu u viktorijanskom stilu koje se nalazilo u hotelu viktorijanskog stila. Vlasnici hotela prijavljivali su čudne stvari, čudna svjetla bi dolazila i izlazila iz ogledala, i vidjeli bi nepoznata lica koja bi ih gledala. Kako su se takve neugodne stvari sve više i više počele događati, vlasnici hotela odlučili su pokušati naći novi dom za ogledalo. Na kraju su ga smjestili u najstariju sobu u hotelu, koja je još bila uređena u originalnom, viktorijanskom stilu. Odlučili su da neće reći ništa gostima o njegovim čudnim nočnim aktivnostima. Naravno, nije trebalo dugo da ogledalo poćne sa svojim aktivnostima. Ponovno je prvo krenulo sa čudnim svjetlima koja su ulazila i izlazila iz ogledala, ali ubrzo su iz njega počela izlaziti lica sa nekom vrlo negativnom čudnom energijom"

zrcala4

Zaista, takvih sablasnih prića ima jako puno, na internetu se nalaze brojna izvješća iz današnjih vremena u kojima ogledala igraju glavnu ulogu u paranormalnim aktivnostima koja su vrlo često povezana i sa raznim oblicima duhova i svakojakih utvara koja naizgled ulaze i izlaze u i iz ogledala. Uzimajući u obzir mnoštvo prića, raznih mitova, legendi i predaja koja su okružena oko ogledala, ipak, čini mi se vrijednim razmotriti od kuda je to sve krenulo i zašto je to tako?

Je do zato što su duhovi privučeni takvim objektima i ona doista predstavljaju vrata u neku drugu dimenziju?

Ili je ipak samo riječ o nekim trikovima ili mašti i percepciji nećeg sasvim objašnjivog unutar tih reflektirajučih površina?

No zašto bi trebalo biti toliko prića, misterija i značenja oko ogledala?

Bez obzira na to kakav bi bio odgovor, ogledala su i vjerojatno će uvijek nastaviti pričati priče o čudnim i paranormalnim stvarima, i to vam daje nešto za razmišljanje kada sljedeći put pogledate u jedno.

Nikad ne znaš što bi moglo izletjeti van.

Večinski izvor

O autoru
Danijel Folnegović
Author: Danijel FolnegovićWebsite: http://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Owner
Danijel Folnegović je oduvijek bio zainteresiran za sve što ima veze s paranormalnim. Zarazio se time tamo davne 1993. gledajući prvu epizodu serije Dosije X. Voli pisati o bilo ćemu zanimljivom od NLO-a, vanzemaljaca, teorija urote, teorije o drevnim vanzemaljcima i nerješenim misterijama. Također, ima strast prema SF serijama i filmovima, ali i nogometu. Pokretač je ove stranice i brine o njenom neometanom radu. Povremeno se pojavljuje kao gost u nekim TV i radio emisijama.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno