Petak 10 Srpanj 2020

Pretraga

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Izgubljene civilizacije

EKSLUZIVNO IZVJEŠĆE OTKRIVA: Nepoznata piramida povrh Zagreba????

23 Sij 2014
(Reading time: 10 - 19 minutes)

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

gradescak

 

 

Profesor Stjepan Horvatić: NEPOZNATA PIRAMIDA U BLIZINI ZAGREBA?

EKSLUZIVNO IZVJEŠĆE OTKRIVA:

ZAŠTO JE SVJETSKI POZNATI ANTROPOLOG, ARHEOLOG, ISTRAŽIVAČ POZNAT

PO OTKRIĆU BOSANSKIH PlRAMIDA I U SVIJETU NAJVECE PlRAMIDE

"BOSANSKE PIRAMIDE SUNCA" U VISOKOM BiH POSJETIO NEPOZNATU

PlRAMIDU U BLIZINI ZAGREBA

DOBRO DOŠLI profesore, dr. Semire Osmanagić na piramidalno brdo "Gradečak" u

Markuševečku Trnavu - Bidrovec - kod Zagreba 

 

U drugom mjesecu, točno 24.02.2013., nakon što je zagrebački "Jutarnji list" objavio jedan članak o novim nalazima, istraživanjima i otkopavanjima "Bosanskih piramida i piramide Sunca" preko email: osmanagic@msu.com uspostavili smo prvi kontakt sa svjetski poznatim antropologom, arheologom i istraživačem profesorom dr. sci. Semirom Osmanagićem koji je (2005.) prvi otkrio i počeo otkopavati najveću pravilnu geometrijsku piramidu na svijetu, piramidu "Sunca" visine 220 metara, s tri dobro očuvane, betonskim blokovima prekrivene ,stranice: sjevernom, istočnom i zapadnom.

Prilikom prvog kontakta profesoru dr. sci. Osmanagiću poslali smo internetom u SAD jedan dopis i nekoliko fotografija od jednog iz davnih davnina poznatog piramidalnog brda /visa "Gradečak". Poznato brdo je i vrlo primjetljivo jer ima oblik posve pravilne piramide na

čijem se vrhu nekada davno nalazila rimska utvrda koju su koristile vojne straže i td. Samo 10 km od centra Zagreba ovo piramidalno brdo zvano "Gradečak" postoji između mjesta Markuševečke Trnave i mjesta Bidrovec, Podnožjem brda s njegove istočne strane postoji cesta (nekada davno zvala se via regis = kraljevski put) koja i danas postoji samo je asfaltirana i povezuje mjesta Markuševečku Trnavu i Bidrovec. Brdo "Gradečak" ima četiri pravilne trokutaste strane okrenute pravilno prema stranama svijeta.

Stari Rimljani koji su se spomenutim cestom (via regis) kretali prema vrlo udaljenim mjestima na sjever Europe, vjerojatno su davno prije znali za piramidalno brdo "Gradečak" koje je vjerojatno umjetno ili vjestacki oblikovala neka nepoznata civilizacija. Rimljani su zapravo to njihovo djelo iskoristi tako sto su na vrhu spomenutog visa izgradili svoju stratešku utvrdu koja se mogla na strmim stranicama bez većih poteskoča braniti i obraniti od raznih napadača.

Prava arheološka istrazivanja piramidalnog visa "Gradečak" nisu nikada napravljena kako treba, a ona koja su i bila rađena (1906.), napravila su samo više štete nego koristi. Stanari koji su gradili kuće u podnožju piramidalnog brda "Gradečak" znali su otkopati zidove, mozaike, novac, keramičke predmete i tunele. Te svoje nalaze nalaznici nisu namjerno iznosili u javnost, jer su se jako bojali mogućih zabrana gradenja kuća i td.

U našem drugom i trećem kontaktu, svjetski poznatom antropologu i arheologu dr. sci. Osmanagiću smo internetom poslali na uvid dodatne podatke, fotografije i potrebite karte, kako bi na temelju vlastitih iskustava mogao približno ocijeniti radi li se i ovdje o piramidi koju je izgradila neka drevna civilizacija, a kojaje danas prekrivena nanosima zemlje i vegetacije slično kao što je bilo i stotine piramida širom svijeta.

Tom prilikom smo zamolili profesora dr. Osmanagića da prigodom nekog svog dolaska u Zagreb planira i odvoji malo vremena za posjetu i obilazak piramidalnog visa "Gradečak" kako bi osobno vidio i utvrdio, među ostalim, da li i ovdje u Trnavi Gornjoj i Bidrovcu ima zaista nečega i da li je piramidalni vis "Gradečak" stvarno vještačka ili umjetno izgrađena piramida, izgrađena u neka drevna doba kad su živjele neke druge vrste ili civilizacije. Tom prilikom s razlogom smo doktoru Osmanagiću napomenuli, da znamo da ozbiljna, konkretna i vrlo sadržajna arheološka istraživanja odnosno istraživanja spomenutog piramidalnog visa zasada nisu moguća jer zahtijevaju puno vremena i iziskuju velika novčana sredstva .

 Tko je profesor dr. Sci. Semir Osmanagić ?

Profesor dr. sci. Semir Osmanagić je antropolog i arheolog svjetskog glasa, poznat je cijelom svijetu jer je na svoj svojstven način istraživao, više ili manje poznate i nepoznate mnoge svjetske piramide, koje su tijekom mnogih tisućljeća širom planete Zemlje na svim kontinentima gradile i izgradile nama i suvremenoj civilizaciji još uvijek nepoznate neke druge vrlo napredne civilizacije. Profesor dr. sci. je poznat po tome što je otkrio tajne bosanskih piramida, posebice najveće i najstarije umjetno ili vještački izgrađene piramide "Sunce". Doktor Osmanagić ,svaka mu čast, na svojim mnogobrojnim predavanjima širom svijeta rado govori i iznosi svoja saznanja o svim svojim otkrićima i istraživanjima piramida rađenih po cijelom svijetu, odnosno na svim kontinentima. Mnoga njegova saznanja govore da su stotine piramida u svijetu; u drevnom Egiptu, (i drugdje u Africi) Babilonu, Sumeru, Kini, Meksiku, Guatemali, Brazilu, Peruu, Čileu, Boliviji, SAD i BiH piramida "Sunca"starije i od 5000, odnosno 12000 godina.

Profesor dr. sci. Osmanagić se ne boji javno iznositi svoja saznanja o svjetskim i bosanskim piramidama koje su izgradile nama poznate, ali i nepoznate civilizacije. Doktor Osmanagić je radio širom svijeta svoja vlastita istraživanja i došao je do svojih spoznaja, koje zbog velike ljubomore mnogi poznati egiptolozi, znanstvenici, akademici, doktori i istraživači antropologije i arheologije iz velikih svjetskih centara pokušavaju omalovažavati i td..

Puno njih voli reči da su saznanja do kojihje dr. Osmanagić došao svojim upornim i uspješnim istraživanjima za njih kontraverzna i neprihvatljiva. Naravno, oni to govore iz razno raznih interesa. Ovdje mislim na one veleumne stručnjake koji su posjetili "kompleks bosanskih piramida i piramidu Sunca", a koji su na međunarodnoj naučnoj konferenciji svjetskih stručnjaka potvrdili da bosanske piramide zaista postoje i daje "bosanska piramida Sunca" zaista jedna od najvećih i najstarijih piramida na svijetu. Nekoliko dana kasnije, nakon svog odlaska iz BiH, veleumni stručnjaci okupili ponovno medije i davali im izjave, kako oni ne znaju i nemaju pojma da u BiH postoje bilo kakve piramide.

Inače, može se slobodno reći da su u svijetu značajni veleumni znanstvenici, akademici i doktori antropologije i arheologije, razmješteni po odličnim pozicijama i da dobro čuvaju svoje odlične sinekure na načine da štite turističke i ine biznise svojih država, takvima smeta upravo to, što doktor Osmanagić na svojim predavanjima javno iznosi svoja saznanja ili svoje spoznaje o postojanju piramida u BiH i drugdje u svijetu, kao i o njihovim graditeljima, odnosno nepoznatim civilizacijama koje su u raznim dijelovima svijeta, na svim kontinentima gradile i izgradile svoje piramide i puno prije od 12000 godina. To su glavni razlozi, a ima još i drugih nepoznatih, zašto mnogi stručnjaci koji izučavaju život na planeti Zemlji teško prihvaćaju od dr. Osmanagića mišljenja i saznanja o piramidama i 'postojanju drevnih, nama nepoznatih vrlo naprednih civilizacija. Saznanja o drevnim piramidama posebno u BiH, spomenuti stručnjaci ne žele prihvatiti iz ljubomore, ali mnogo više iz razloga, što bi tada javno priznali da je "gotovo sve što nas uče o drevnoj prošlosti pogrešno". I mnogo tisučljeća prije rođenja Krista na planeti Zemlja su postojale i djelovale napredne civilizacije koje su svoje ogromne objekte gradile na zagonetne načine, koji su današnjem čovjeku i današnjoj civilizaciji jos uvijek nedokučivi.

 

POSEBNA NAPOMENA

30. 03. 2013. prof. dr. Osmanagić nas je obavijestio da će na poziv "Udruge inžinjera i tehničara grada Samobora" doći u Zagreb i da če 16.04.2013. u 19 sati u Gradskom kinu grada Samobora održati svoje predavanje na temu: "Bosanske piramide“, te da bi volio da se tu večer osobno susretnemo i upoznamo, ali i da prisustvujemo njegovom predavanju, nakon kojeg čemo dogovoriti posjetu piramidalnog visa "Gradečak", koji se nalazi u Podsljemenu blizini Zagreba.  Samobor Gradsko kino, predavanje 16. 4. 2013., u 18 sati

 Tema: BOSANSKA DOLINA PIRAMIDA I PIRAMIDA SUNCA

 Predavač: profesor dr. sci. Semir Osmanagić

Ovih travanjskih dana točno 16. travnja 2013. došao je u grad Samobor svjetski antropolog, arheolog i istraživač piramida poznati profesor dr. sci. Semir Osmanagić, koji je ujedno i pronalazač bosanskih piramida koje formiraju u svijetu jedinstveni"Arheoloski park Bosanska piramida Sunca", a koji se multidisciplinamo naučno istražuje od 2005. godine kao Jedan jedinstveni i najveći svjetski arheološki projekt.

Profesor dr. Osmanagić u grad Samobor je došao na poziv "Udruge inženjera i tehničara Samobora". Oni su pozvali doktora da zainteresiranim građanima Samobora i td. održi jedno svoje predavanje na temu: "Otkrivena tajna bosanskog piramidalnog kompleksa i bosanske piramide Sunca". Javnosti je poznato da je doktor Osmanagić najzaslužniji, što su otkrivene tajne piramide Sunca, Mjeseca i Zmaja u Visokom pored grada Sarajeva, BiH, kao i to, daje otkrivena najstarija i najveća piramida u svijetu, piramida "Sunca". Možemo reći da je piramida "Sunca" tek nedavno otkrivena, ali je sada već vrlo poznata, zato ona tokom ljetnih mjeseci svake godine od 2005. Kada je antropolog, arheolog i istrazivač piramida prof. dr. sci. Semir Osmanagić postavio hipotezu o postojanju kompleksa piramida s mrežama podzemnih tunela, od tada bosanski piramidalni kompleks privlači tisuće turista, istrazivače volontere i profesionalce, kao i medije u Visoko (BiH).

U dvorani Gradskog kina grada Samobora 16. travnja 2013. u 19 sati okupilo se mnogo slušatelja iako je netko poskidao pozivne plakate koje su organizatori postavili po gradu Samoboru na razna mjesta. No i pored poskidanih plakata na predavanje u dvoranu Gradskog kina u Samoboru došlo je mnogo interesenata svih uzrasta, svi su oni željeli poslušati zaista jedinstveno predavanje o "Bosanskim piramidama" koji je osmislio svjetski poznati antropolog, arheolog i istraživac prof. dr. sci. Semir Osmanagić.

Dupkom puna dvorana slušatelja (publike) doista je uživala puna dva sata u jedinstvenom predavanju tijekom kojeg je dr. Osmanagić pokazao stotine svojih video snimaka od poznatih i nepoznatih piramida, a koje su na svim kontinentima planete Zemlja razne civilizacije izgradile od megalitnih blokova, ploča pješčara, gline, betona (vezivni materijal geopolimerni cement). Pomoću odličnih video snimki doktor je pokazano stotine umjetnih /vještačkih artefakata, kao i umjetno izgrađene podzemne tunele u piramidama, na čijim su platoima urađena georadarska i termalna snimanja. Doktor je objasnio kako u bosanskim piramidama funkcioniraju raznovrsni izvori energije i kako se oni kao energetski fenomeni manifestiraju kada emitiraju elektromagnetske energije na vrhu piramide "Sunca" gdje su detektirana i izmjerena elektromagnetska polja, ultrazvuk i infrazvuk (umjetnog porijekla).

Bosanska piramida "Sunca" stara oko 12350 +/- 50 godina, u svojoj unutrašnjosti sadrži mnogobrojne tunele umrežene u podzemne labirinte, te zagonetne energetske izvore i astronomske fenomene koji predstavljaju magnet za privlačenje turista iz čitavog svijeta. Od kad su vodeći svjetski stručnjaci potvrdi1i da su "bosanske piramide arheološki fenomen kojeg treba intenzivno istraživati" dolazak turista, volontera i amatera istraživača je svakim danom sve veći.

Svoje jedinstveno i prekrasno predavanje o mnogim poznatih i nepoznatim piramidama koje postoje na planeti Zemlja, a izgradile su ih nama nepoznate napredne civilizacije kroz mnoga tisuć1jeca, doktor Osmanagić je prekrasno prezentirao. Pritom je s jedinstvenim video snimkama i zvučnim signalima slušateljima pojasnio i prezentirao nepoznate fenomene. Na kraju svog predavanja koje je trajalo punih dva i pol sata doktor Osmanagić je svim prisutnima dao na znanje da uskoro započinje svoje novo istrazivanje o velikim nepoznatim granitnim kuglama, kojih ima mnogo na području BiH, ali i na svim kontinentima naše planete Zemlje.

Pri samom završetku svog predavanja doktor Osmanagić je pokazao i projekt budućeg "Centra za antropologiju i arheologiju" koji bi volio da se što prije izgradi u Visokom, blizu grada Sarajeva (BiH). Taj bi centar činio znanstvenu jezgru za projekt: 

"Bosanske piramide u dolini piramida" .

U dupkom punoj dvorani publika je do zadnjeg trenutka, više od dva i pol sata, u tišini zaista pozorno slušala i uživala u predavanju profesora doktora Osmanagića.  Posve na kraju predavanja doktor Osmanagić je pozvao cjelokupnu publiku, odnosno sve slušatelje u dupkom punoj dvorani da posjete bosanske piramide blizu grada Visokog kod Sarajeva i da se osobno uvjere u njihovo stvarno postojanje. Nakon toga, u dvorani se prolomio snažan i dugotrajan pljesak slušatelja odnosno publike. Bilaje to iskrena zahvala slušatelja publike doktoru Osmanagiću za njegovo jedinstveno predavanje.

Iza dugotrajnog pljeska i protokolarne zahvale domaćina /organizatora predavanja, doktor Osmanagić se obratio još jednom publici s zamolbom da mu slobodno postave i neka pitanja.

Neki vjerni slušatelji i štovatelji umjesto pitanja, su zamolili doktora Osmanagića da nastavi i dalje neumorno raditi svoja istraživanja u bosanskoj dolini piramida i drugdje u svijetu i da se ne osvrće na veleumne, znanstvenike, akademike i doktore, kojima smetaju ili su im neprihvatljiva doktorova vrijedna otkrića i vrijedne spoznaje, do kojihje došao vlastitim zalaganjem, radom i metodičkim izučavanjem "bosanskih piramida", kao i drugih poznatih i nepoznatih svjetskih piramida i td.

Više spoznaja i otkrića plemenitog profesora i doktora Osmanagića su od neprocjenjive važnosti za nas danas, jer su ona ključevi za nedokučive budućnosti, ako dospiju u pogrešne ruke mogla bi srušiti civilizaciju kakvu poznajemo. Potragu za odgovorima i tajnama života nekad postojećih civilizacija doktor Osmanagić je tražio na svim kontinentima planete Zemlja. Zato veleumni akademici i doktori teško priznaju i prihvaćaju nova otkriča od doktora Osmanagića jer oni tako čuvaju i štite svoje dobro stečene pozicije, odlične sinekure itd.. Naime, oni iz razno raznih interesa i za razno razne interese, s razlogom priznaju sarno ono što dolazi od njih sam ih.

Sva nova otkrića i sva nova saznanja koja plemeniti doktor Osmanagić nesebično nudi i predočava svjetskim poznatim i relevantnim stručnjacima koji se bave arheološkim i antropološkim istraživanjima, njima zapravo sarno remete ustaljeni mir i miran rad. Njima je životno važno da cijeli svoj životni vijek odrade u uobičajenom miru, jer tada uopće ne dolaze u poziciju da moraju javno reći i priznati "da sve što nas uče u drevnoj prošlosti je pogrešno".

Zašto antropolozi i arheolozi svjetskog glasa ponekad rado vole potvrditi važna arheološka i antropološka otkrića i spoznaje, da bi ih sutradan pred medijima posve porekli i negirali ???

Svaka čast plemenitom profesoru doktoru Osmanagiću, što se u svom području rada i djelovanja ne zadovoljava sa svojim dosada postignutim uspjesima i otkrićima, več kroz nova istraživanja traži nova antropološka i arheološka otkrića koja su na planeti Zemlja u prošlim tisućljecima praktički upotrebljavati znale nama danas nepoznate civilizacije. Baš one kriju nove nepoznate spoznaje od neprocjenjive  vrijednosti važne za nas danas i danasnju civilizaciju, ali i za buduće nama nedokučive civilizacije.

Mnogi veleumni stručnjaci i suvremenici nisu dugo cijenili ni razumjeli Balkanca Nikolu Teslu, cak su ga smatrali opasnim čudakom, no znamo da  danas cijeli svijet koristi i uživa njegova mnoga vrijedna otkrića koja su svijetu donijela puno dobra.

Teslina otkrića neizmjerno koriste razvoju današnje civilizacije, vjerojatno će koristiti još i više nekim budućim civilizacijama.

Plemeniti profesor doktor Osmanagić nije Tesla, ali i on ima iza sebe otkrića i saznanja ili spoznaje (druge vrste) koja su također od neprocjenjive važnosti za nas danas, ali i za nedokučive budućnosti. Stoga ni doktorova otkriča i spoznaje ne smiju doći kao ključevi u krive ruke jer bi se mogla srušiti civilizacija kakvu poznajemo. Odgovore i tajne života nekad postojećih civilizacija, a nama danas nepoznatih civilizacija doktor Osmanagić je tražio na svim kontinentima planete Zemlja.

 Odluka i dogovor o posjeti piramidalnog visa "Gradečak" Naposljetku, odnosno istu večer u tijeku potpisivanja svojih knjiga dr. Osmanagić je bez

zadrške predložio (meni prof. Stjepanu Horvatiću i Mariju Slunjskom) da se sutradan 17. 4. 2013. nademo u 10 sati u Markuševeckoj Trnavi ili Bidrovcu i da na brzinu obiđemo, razgledamo i izmjerimo energetsko zračenje od davnina poznatog i vrlo zagonetnog - drevnog piramidalnog visa "Gradečak" u Podsljemenu (udaljenom samo 10 km od centra grada Zagreba).

Piramidalni vis Gradečak (126 m) s umjetnim ili vještacki izrađenim, vrlo strmim trokutastim stranicama bio je poznat Rimljanima, jer su ga oni kao takvog i zatekli, te su na njemu bili izgradili utvrdu u kojoj je boravila kraljevska rimska vojska koja je branila i čuvala rimsku kraljevsku cestu (via regis) kojom se iz rimskog grada Andautonije (blizu Velike Gorice) putovalo skroz do rimskog grada Carnunturna (na rijeci Dunav blizu grada Beča i grada Trnava u Českoj). Na utvrdi "Gradečak"izgrađenoj na piramidalnom visu boravile su rimske straže koje su se uvijek lako mogle obraniti čcak i od vrlo jakih napadača. Danas na vrhu spomenutog visa od spominjane drevne utvrde ne postoji puno vidljivih tragova, već nešto razrušenih kamenih zidova i hrpe kamenja između kojeg je izraslo divlje raslinje.

Posjeta dr. sci. Semira Osmanagića Zagrebu i piramidalnom visu "Gradečak" u Markuseveckoj Trnavi – Bidrovec 17. travnja 2013. profesor dr. Osmanagić i njegov višegodišnji stručni suradnik dr. Slobodan Mizdrak su stvarno došli u Podsljeme, našli smo se kod mesnice "Horvatić". Od tamo smo u autu dr. Osmanagića dalje krenuli u sastavu: dr. Osmanagić, dr. Slobodan Mizdrak, g. Mario Slunjski i ja prof.dr. Stjepan Horvatić, prema spomenutom lokalitetu u Trnavu Gornju do sela Ročići, odnosno do podnožja brda Zrnetina, od kud smo s jednog pogodnog položaja lijepo mogli vidjeti veliki dio okoline podno Medvednice, kao i istočnu stranu piramidalnog visa "Gradečak", radi kojeg je došao s razlogom u ovaj podsljemenski kraj svjetski poznati i priznati antropolog, arheolog i istraživac piramida profesor dr. Osmanagić. S ove pozicije na "Zrnetini"mogli smo osim visa "Gradečak" (126 ), vidjeti visove "Deščevec" (454) i vis "Zavoj" (493) na kojem se mogu pronaći kockice elementarne rudače pirita (prirodna legura od Fe + S +...) koja je jako tvrda i moze čak rezati staklo. Kad se spoje poveznice spomenutih visova, one čine istostraničan trokut.

S piramidalnog visa "Gradečak" mogli smo vidjeti i vis "Oštrc" (737) na njemu je u drevno doba također postojala nekakva utvrda, danas je i ona zarasla šumom. Domicilni žitelji od uvijek su govorili da su u noj živjeli ljudi (Židovi) koji su govor ili njima nerazumljivim jezikom. Osim posebnog, odnosno nepoznatog govora ti ljudi / Židovi bili su poznati i po tome što su za svoje važne godove u obližnji ponor ili "Vražje ždrijelo"odnosili žrtve. Jaga Komušar rod. Ferenčak (Kovačica / stara coprnica iz Bidrovca, umrlaje 1988.) bilaje zadnja osoba kojaje na visu "Oštrc"stvarno znala naći mjesto gdje su se nalazila vrata ili otvor kroz koji se bez problema ulazilo u tunel kojim se dolazilo u nekakvu veliku spilju s malim jezerom u brdu "Pečovje"(655). Spomenuta žena je bez ikakvog straha tamo odlazila po zdravu vodu za piće i liječenje bolesnika, kao i za prelijevanje "uroka".

S položaja na Zrnetini smo krenuli do mlina kod Ročića. Tamo smo parkirali auto, te smo krenuli dalje pješice (popravlja1a se cesta) prvo do kapelice sv.Vida, a onda i dalje od nje prema selu Jurkovići. Nakon prijeđenih 100 m puta preko mosta prešli smo potok Trnavu, te smo se po vrlo strmoj južnoj strani piramidalnog visa "Gradečak"popeli skroz na njegov vrh, odnosno plato. Na vrhu ili platou zadržali smo se taman toliko, koliko je bilo potrebno da je doktor Osmanagić na sada več raslinjem zaraslom platou mogao obaviti jedno kraće istraživanje, energetsko mjerenje razgledavanje i da smo napravili fotografiranje. Tu smo još usput razmotrili od prije poznate fakte i od prije poznate predaje koje su domicilni žitelji kroz naraštaje prenosili, a koje govore da je na vrhu / platou vještački ili umjetno izgrađenom piramidalnom visu "Gradečak" postojala rimska tvrđava iz koje su Rimljani kontrolirali sva možebitna kretanja po "rimskoj kraljevskoj cesti" ( ista je prolazila podnozjem istočne strane brda "Gradečak" i u raznim zapisima se spominje kao Via regis). Neke do danas sačuvane predaje govore da je rimska utvrda "Gradečak" potpuno razrušena izmedu Drugog i Treceg križarskog rata, dakle 1148. i 1187.g. pa je na njezinim temeljima bila ponovo izgrađena neka nova utvrda.

Kad je ona srušena nije nam poznato, kao što nam nije ni poznato to, kada je srušena kapelica "Drage Marije" u Bidragi ili danas Bidrovcu. Ona se primjerice uopće ne spominje, a postojala je na mjestu gdje danas stoji stara bidrovečka škola, odnosno na mjestu gdje je postojala i rimska stražarska mitnica, kojaje bila povezana s utvrdom "Gradečak" Ovo arheološko mjesto je istraženo (l906.g.) prije izgradnje bidrovečke škole. Tada su pronađeni zidovi, rimski novčići (od cara Avreliana) i drugi predmeti koji su mogli potvrditi da je kapelica "Bi draga Marija" u Bidragi /današnjem Bidrovcu bila također razrušena između Drugog i Trečeg križarskog rata, dakle 1148. i 1187.g. Ovi ratovi su opisani u sačuvanom opisu Rajmunda des Agilesa, koji ih je zapisao zato, jer su se sva velika ratna rušenja događala u doba, kada su na putu prema Svetoj zemlji u naše današnje hrvatske krajeve dolazili ili došli templari vojnog mističnog reda.

Na licu mjesta, odnosno na vrhu piramidalnog visa "Gradečak", između ostalog smo konstatirali, da se nalazimo na umjetnom ili vještacki izgradenom objektu / brdu piramidalnog oblika, koji je izgrađen i dugo korišten u dalekoj drevnoj proslosti. Dakle, isti je bio poznat i puno prije rimskih pohoda i osvajanja, jer je imao veliki obrambeni, ali i neki drugi nama nepoznati značaj, zbog čega je s debelim razlogom na platou visa bila izgradena rimska ili neka druga utvrda "Gradečak"od koje danas postoji vrlo malo tragova. Njeni najvažniji tragovi su uništeni prilikom nestručnih iskopavanja, kao i kod eksploataeija druge vrste. Nekadašnju utvrdu "Gradečak" najviše su devastirali okolni mještani koji su stoljećima živjeli u okolnim selima i u podnožju piramidalnog visa. Sa zaostalih starih zidina nekada postojeće utvrde, mještani su rado uzimali obrađeno kamenje i iskorištavali su ga za gradnju raznih objekata i kuća za stanovanje.

Nakon razgledavanja, energetskog mjerenja i fotografiranja, s vrha piramidalnog visa "Gradečak" (visine 126 m ) spustili smo se njegovom južnom stranom po kosom oštrom bridu na Bidrovečku cestu, po njoj smo se vratili do automobila parkiranog kod mlina u selu Ročići. Pri obnovljenom drvenom mlinu kod Ročića, za uspomenu smo brzo napravili zadnje fotografiranje. Točno u 12 sati uslijedio je rastanak i pozdrav s profesorom dr. Osmanagićem i njegovim suradnikom gospodinom Slobodanom Mizrakom.

Oko 18 sati kad sam telefonom pozvao doktora Osmanagića, da mu se jos jednom srdačno zahvalim na razumijevanju i svemu učinjenom, posebice na njegovoj posjeti, doktor mi se javio i rekao mi, upravo sam ovaj trenutak dosao kući u grad Visoko.

Organizatori posjete piramidalnom visu Gradeček :

Prof. ing. Stjepan Horvatić

Mario Slunjski

U Zagrebu 22. 04. 2013.

 

O autoru
Danijel Folnegović
Author: Danijel FolnegovićWebsite: http://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Owner
Danijel Folnegović je oduvijek bio zainteresiran za sve što ima veze s paranormalnim. Zarazio se time tamo davne 1993. gledajući prvu epizodu serije Dosije X. Voli pisati o bilo ćemu zanimljivom od NLO-a, vanzemaljaca, teorija urote, teorije o drevnim vanzemaljcima i nerješenim misterijama. Također, ima strast prema SF serijama i filmovima, ali i nogometu. Pokretač je ove stranice i brine o njenom neometanom radu. Povremeno se pojavljuje kao gost u nekim TV i radio emisijama.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno