Nedjelja 3 Prosinac 2023

Pretraga

Tajni projekti

Možda smo već otvorili crvotočine

18 Stu 2022
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Možda smo već otvorili crvotočine

Prema studiji objavljenoj u Physical Review D, možda smo već otkrili postojanje crvotočina koje povezuju udaljena područja u prostorvremenu.

U filmovima znanstvene fantastike najčešće vidimo takozvane crvotočine. To su hipotetski mostovi koji povezuju udaljena područja u prostoru i vremenu. Sada jedan znanstveni rad tvrdi da su ti "mostovi" možda već otkriveni. Iako relativno nedavno istraživanje, ono je povezano s teorijom postavljenom prije gotovo jednog stoljeća. Nathan Rosen, kolega Alberta Einsteina 1930-ih, pokazao je da se zakrivljeni prostor-vrijeme crne rupe može povezati s bijelom rupom, tvoreći most. Teoretski, takva bi veza mogla doprijeti do najudaljenijih kutova svemira. Crvotočina.

svemirski tunel

Materija kakvu poznajemo može čak proći kroz ovaj kozmički tunel i izaći s drugog kraja neozlijeđena ako se ispune pravi uvjeti. To je izvijestila skupina znanstvenika sa Sveučilišta u Sofiji. Koristeći pojednostavljeni model tunela crvotočine u obliku magnetiziranog prstena tekućine, istraživači sa Sveučilišta Sophia nadali su se da će vidjeti kako bi "most" crne rupe izgledao za zvjezdarnice kao što je Event Horizon Telescope. Osim toga, postoje razna nagađanja o tome kako će se materija vrtjeti oko njega prije nego što ga proguta svemirsko čudovište.

Predvidljivi obrasci

Ova snažna elektromagnetska polja stvorit će predvidljive uzorke dok čestice budu uhvaćene u siloviti vrtlog. Jasan potpis ostavit će polarizacija svake svjetlosti koju emitira zagrijani materijal. U 2019. vidjeli smo prve zapanjujuće slike M87* i Sagittarius A* zahvaljujući praćenju polariziranih radio valova. Osim toga, pokazalo se da rotirajući disk kaosa koji okružuje crnu rupu emitira polarizirano svjetlo, slično svjetlu koje dolazi s ulaza u crvotočine. Kako je ScienceAlert objasnio, u svjetlu ovoga, M87* bi vrlo lako mogla biti crvotočina. Osim toga, crne rupe u svemiru mogu sadržavati crvotočine. Ali ne bismo ih mogli lako otkriti. Studija koja detaljno opisuje studiju objavljena je u Physical Review D.

izvor
https://tayna24.ru

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno