Četvrtak 6 Kolovoz 2020

Pretraga

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Buđenje znanja

rusi grade teslin toranj

07 Srp 2014
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

 tesla

Hoće da izgrade Teslin toranj i obezbede struju za ceo svet

Leonid i Sergej Plekanov iz Rusije prikupljaju sredstva za finansiranje projekta kojim bi, kako tvrde, bio rešen globalni problem nestašice energije. Fizičari žele da rekonstruišu čuveni Teslin toranj Vardenklif i realizuju njegovu zamisao o bežičnom prenosu energije na velikim razdaljinama.

 

 PROJEKAT - Naučnici sa moskovskog Instituta za fiziku i tehnologiju godinama su proučavali patente Nikole Tesle i veruju da njegov najambiciozniji projekat, transkontinentalni prenos energije, može da postane stvarnost.

Oni su preko interneta pokrenuli akciju prikupljanja 800.000 dolara, koliko im je neophodno da bi ponovo izgradili toranj Vardenklif. Reč je o tornju podignutom početkom 20. veka u blizini Njujorka koji je trebalo da prenosi energiju preko Atlantika, ali nikada nije dovršen i srušen je 1917. godine.

Plekanovi takođe planiraju da postave solarne panele na površini od 100.000 kvadratnih metara, negde u pustinji. Oni smatraju da bi na taj način ceo svet bio snabdeven energijom, a nestala bi potreba za kablovima.

 

      tesla2

“Tesla je bio u pravu i mi smo spremni to da dokažemo. Moderni materijali i oprema daju nam priliku da unapredimo njegov izum i pronađeno rešenje za problem nestašice energije. Pomozite nam da podignemo toranj u avgustu ili septembru ove godine”, poručuju fizičari putem sajta “Indiegogo.com”.

Originalni toranj Vardenklif bio je izrađen od drveta i bakra i visok 57 metara. Leonid i Sergej Plekanov žele da opreme svoj toranj naprednom elektronikom i učine ga mnogo lakšim (dve tone umesto 60).

Njihov najveći problem je novac. Do kraja akcije ostalo je još 20 dana, a prikupljeno je svega tri odsto potrebne sume.

“Imate šansu da promenite svet. Pomozite nam da se oslobodimo miliona tona kablova koji okružuju našu planetu”, pozivaju ruski naučnici.

 

preneseno sa

http://www.24sata.rs/vesti/svet/vest/hoce-da-izgrade-teslin-toranj-i-obezbede-struju-za-ceo-svet/142347.phtml

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 PROJEKAT - Naučnici, sa moskovskog Instituta, za fiziku i, tehnologiju godinama su, proučavali patente Nikole Tesle

   

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno