Petak 8 Prosinac 2023

Pretraga

Švedska ufologija kroz godine - Intervju sa Clasom Svahn-om

05 Ruj 2019
(Reading time: 7 - 13 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Posljednjih nekoliko mjeseci pratio sam intervjue s vodećim istraživačima NLO-a iz zemalja širom svijeta u nastojanju da si jasnije predstavim trenutno globalnu NLO scenu, a samim time i sa vama svima podijelim informacije.

Ovaj nas članak vodi put Švedske i njenoj NLO legendi Clas Svahn-u. Autor je više od 25 knjiga, redovito nastupa na TV-u, radiju i tiskanim medijima kao stručnjak za NLO, astronomiju i svemirska istraživanja. Urednik je tromjesečnog časopisa UFO-Švedska, NLO-Aktuellt, i bio je voditelj obrazovanja terenskih istražitelja od kraja 1990-ih. Osobno je istražio preko 1.500 izvještaja o navodnim NLO viđenjima iznad Švedske. - Iz švedske nam dolazi gotovo petina čitatelja portala, pa ovom prilikom i njima na neki način odajem zahvalu!

Ovdje prenosimo intervju koji je vodio kolega istražitelj Robbie Graham sa Clasom Svahnom i koji mi se učinio zanimljivim za prijevod i objavu:

RG: Tko su bile legende švedske ufologije tijekom posljednjih 70 godina, u dobrom ili lošem kontekstu, i zašto?
Prvo veliko ime u švedskoj ufologiji-i bio je Gösta Rehn koji je između 1966. i 1976. objavio četiri knjige (jedna je prevedena na engleski jezik). Rehn, iako vjernik ET-a, zagovarao je znanstveniji pristup toj temi i dokumentiranje viđenja i eventualnih kontakata. Nakon Rehna, slijedilo je još nekoliko autora orijentiranih na ET-e, poput Staffana Stigsjööa i Borisa Jungkvista. Početkom devedesetih pojavilo se nekoliko novih autora fokusiranih na NLO, poput Sune Hjorth i Kristine Wennergren, učinili su još jedan korak prema znanstvenom pristupu koji je predložio Rehn. Od sredine 1990-ih pokušao sam to promijeniti i danas je u švedskoj rasprava o NLO-ima uravnoteženija. Moje su knjige pročitale desetine tisuća Šveđana i često sam intervjuiran na TV-u, radiju i novinama.

RG: Što se tiče NLO-a, Švedska je poznata po svojim povijesnim viđenjima „Raketa duhova“ iz 1946. Možete li objasniti opću prirodu tih viđenja i podijeliti s nama najbolje teorije koje su nastale iz tih viđenja?
Na ovo pitanje nije moguće odgovoriti kratko i sažeto, jer materijal koji pokriva rakete duhova ogroman je i uvjerljiv. Ono što mogu reći jest da su Rakete duhova jedan od uistinu tajanstvenijih pojava povezanih s NLO-ima. Ime su dobile po uredniku švedskih novina u svibnju 1946. jer su izgledale kao V-rakete koje je koristila nacistička Njemačka tijekom posljednjih godina Drugog svjetskog rata. 14. kolovoza, švedski piloti zrakoplovstva poručnik Gunnar Irholm i kaplaral Möller letjeli su u misiji za obuku između Malingsboa i Krylboa u Dalecarliji. Vrijeme je bilo nekoliko minuta nakon deset sati ujutro i vidljivost je bila dobra, ali s kišnom olujom koja je stizala s jugoistoka. Dvojica muškaraca letela su bombarderom B18A na visini od 200 metara iznad šumskog područja udaljenog 4,3 kilometra istočno od crkve Malingsbo, kad je Gunnar Irholm odjednom ugledao nepoznatu letjelicu kako s njegove lijeve strane na jugoistočnom putu leti ispred njihova aviona. Gunnar Irholm sjetio se kad je intervjuiran 1986.: „Preko horizonta sam mogao vidjeti izduženi predmet bez tipičnih karakteristika zrakoplova. Na primjer, nije imao repnu peraju. Ono što smo vidjeli bilo je sličilo na cigare ili torpeda. Bili smo dovoljno blizu da budemo sigurni da ovo nije zrakoplov. "
Izvještaj je podnesen nekoliko minuta nakon slijetanja na aerodrom Västerås. Tamo je Gunnar Irholm napisao da su nakon uočavanja predmeta izgubili očni kontakt za kratko vrijeme, ali nakon podešavanja njihove visine objekat se ponovo pojavio 20 sekundi kasnije. "Odmah sam stavio svoj zrakoplov u paralelni kurs i podizao sam snagu motora. Najkraća udaljenost od tog broda bila je nešto više od 3.000 stopa [jedan kilometar], ali ubrzo sam shvatio da nismo u stanju pratiti brod, čiju brzinu procjenjujem na između 370 i 430 milja [600 kilometara i 700 kilometara] na sat. Dvije minute kasnije nestalo je na jugoistoku ", napisao je Irholm u službenom izvješću. Nepoznati objekt nestao je u olujnom oblaku.

GhostRocketCommitte 640x479
Tim za procjenu incidenta "Ghost Rocketsa"

Obavljena je potpuna istraga, a poručnik Irholm i kaplaral Möller pozvani su na sastanak s jednim od glavnih istražitelja iz Odbora za rakete Ghost, Ericom Malmbergom, osam dana kasnije. Zaključak Eric Malmberg-a bio je da objekt nije švedski zrakoplov. Ali što je to bilo? Malmberg je kasnije u intervjuu rekao: "Sigurno je vidio nešto. Kasnije sam dobro upoznao Gunnara Irholma i on je uvijek bio vrlo uravnotežena osoba. "A Gunnar Irholm bio je pilot s velikim iskustvom. U vrijeme promatranja bio je zapovjednik flote B-18-ca, a kasnije iste godine odletio je u Britaniju po zaduženju dovođenja četiri "vampira" J28 u Švedsku. Kasnije je imenovan za voditelja vojnih ispitnih mjesta u Malmslättu, gdje su testirane novih letjelica, raketa i dalekometnih projektila prije nego što bi ušli u sastav oružanih snaga.
Pored ovog izvještaja, postoji još jedan izvještaj koji me i dan-danas kopka, riječ je o rušenju. Proveo sam dane zajedno sa svjedocima rušenja u kojima su 19. srpnja četiri objekta zaronila u jezerima tijekom četiri sata. Tražili su ih timovi švedske vojske, ali pronašli su samo rupe na dnu jezera, bez krhotina. Što su vidjeli? Ne znam, ali siguran sam da su bili svjedoci stvarnog, fizičkog fenomena.

RG: Kakav je službeni stav švedske vlade o NLO-ima? Kada je zadnji put izdano priopčenje ili izjava o toj temi?
U posljednjih pet godina ili više švedske oružane snage distancirale su se od teme i više ne objavljuju nikakve statistike. Čak mi je uskraćen kratak sažetak koliko se nepoznatih zračnih fenomena istraživalo od 2000. do 2018. Ovo je prekid s načinom na koji se vojska bavila NLO-ima. Nakon talasa Raketa duha, vojska je uložila velike napore u istrazi viđenja i to radila dugi niz godina sve do 1965. kada je ta odgovornost ustupljena Institutu za obrambeno istraživanje (FOI). Nakon toga su stvarne istrage prestale, a izvješća koja su pristigla u vojsku samo su podnesena bez ikakvih intervjua ili istraga. Naša blizina Rusije čini vojsku opreznom pri objavljivanju nepoznatih izvještaja jer bi ih druge zemlje mogle koristiti kao sredstvo za mjerenje kapaciteta švedskih radarskih sustava.

Rosenbad 2006 640x480
Središte švedske vlade Rosenbad u Stockholmu

RG: Ima li švedsko Ministarstvo obrane službenu jedinicu za istragu NLO-a?
Ne, ne više. Još uvijek postoji „UFO ured“, ali on nikada ne istražuje izvještaje o NLO-ima pristiglima iz javnosti, već očevice proslijeđuje u NLO-Švedsku.

RG: Je li švedska vlada pokazala više ili manje transparentnosti u vezi s NLO-ima nego američka vlada?
Teško je reći. Prije nekoliko godina NLO-Švedska pregledala je i predala mi na tvrdom disku sva izvješća u UFO datotekama kad sam ih zatražio. Nikad do sada nisam imao problema s komentarima vezanim za viđennjima NLO-a kad sam ih tražio. Kao što vidim, švedska vojska ne zna puno više o podrijetlu nepoznatih letjelica nego što znam ja ili NLO-Švedska.

Recite nam nešto o svojoj organizaciji, NLO-Švedska. Koliko članova imate i kojim se aktivnostima bavite? Da li osim vaše udruge djeluju i druge UFO grupe u Švedskoj?
NLO-Švedska je osnovana 1970. (uskoro će biti 50 godina, 2020.) kao organizacija sklonija je objavljivanju slučajeva koji su pokazali da smo na Zemlji imali prisutnost ET-a nego da pokušavamo naći konkretna objašnjenja za ta izvješća. Deset godina kasnije NLO-Švedska je podijeljena u dvije grupe, jednu koja je zauzela više znanstvene stavove i onu koja je nastavila putem viđenja ET-a. Bio je to vrlo bolan proces, jer većina osoba koja je osnovala NLO-Švedska bila uvjerena da je enigma NLO-a već riješena i da je sve što je sada trebalo učiniti informirati švedske građane i naše vođe da su Zemlju posjećivala bića s drugih svjetova. Ovo je stajalište natjeralo nekoliko ozbiljnih istražitelja da napuste organizaciju ili odluče da joj se ne pridruže u tom burnom periodu.

sweden logo 1 640x481

Danas je NLO-Švedska stabilna i vrlo dobro održavana skupina predanih istraživača. Imamo oko 500 članova i tiraž našeg sjajnog časopisa UFO-Aktuellt od 1.200 primjeraka. Naš izvještajni centar svake godine istražuje između 250 i 300 izvještaja viđenja NLO-a.
NLO-Šveđani održavaju predavanja i tečajeve, a od 2019. održavaju i regionalne sastanke s članovima. Objavljujemo još jedan časopis pored NLO-Aktuellta pod nazivom Rapport-Nytt namijenjen članovima i terenskim istražiteljima (500 primjeraka).
U Švedskoj više nema drugih grupa koje prate ovu tematiku.

countryside and natural scenary 640x360

RG: Koje su najaktivnije regije Švedske sa izvješćima o viđenju NLO-a?
Najaktivnije su regije u kojima NLO-Švedska ima terenske istražitelje ili grupe. Gdje ljudi mogu naći nekoga kome se mogu obratiti. Nema "vrućih mjesta" izvješća su ravnomjerno raspoređena po Švedskoj. Kada je NLO-Švedska prije nekoliko godina napravila anketiranje kucajući od vrata do vrata i pitajući ljude širom južnog dijela Švedske jesu li vidjeli nesto na nebu, čak 10 posto od 1.600 anketiranih, s kojima smo razgovarali rekli su da su vidjeli. Samo nekoliko njih prijavilo je svoje opažanje vlastima ili NLO-Švedskoj, zbog čega mislimo da postoji jedan milion mogućih opažanja NLO-a (Švedska ima deset milijuna stanovnika) za koja još uvijek ne znamo. Danas NLO-Švedska ima 20.000 izvještaja u svojim arhivama.

RG: Jeste li vi osobno imali neko viđenje NLO-a?
Budući da sam astronom amater, stojim satima pod mračnim i zvjezdanim nebom. Vidio sam nekoliko čudnih svjetala i predmeta, ali samo jedan koji me i dalje zbunjuje. Bilo je to u studenom 1995. godine kad smo ja i moja supruga stajali ispred naše kuće nešto iza 1 sata poslije povratka kući od prijatelja koji je gledao na Istok. Nekoliko minuta ranije prošla su nas dvojica muškaraca koji su stajali na autobusnom stajalištu, pokazujući prema nebu i gledajući nešto, što u to vrijeme nismo mogli vidjeti. Pokušavajući pronaći što god to bilo, oboje smo skenirali nebo, ali nismo vidjeli ništa osim zvijezda. Odjednom su tri bijelo užarena predmeta, svi formirani poput križa, ravnomjernih razmaka poput znakova plus, izletjela iz mraka s Istoka. Letjeli su nad nama ne mijenjajući položaje, a moje prve misli su bile da su to ptice koje odražavaju svjetla iz grada, no ubrzo se pokazalo da griješim. Dok sam trčao iza ugla naše kuće, mogao sam vidjeti tri predmeta koja su nestala iz mog vidokruga. Nemam pojma što su bili i odakle potječu, a istražitelj koji nam je bio dodijeljen da istraži naše promatranje nikada nije našao objašnjenje.

ClasSvahn4 640x425
Clas Svahn

RG: Koliko dugo ste uključeni u temu NLO-a; otprilike koliko ste slučajeva osobno istraživali i koje ste zaključke, ako postoje, izvukli o temeljnoj prirodi fenomena NLO-a?
Započeo sam kao entuzijastični amaterski astronom kada sam u kasnim 60-ima imao jedanaest godina, a astronomija mi je i dalje jedno od najvećih zanimanja. Ali ubrzo sam se zainteresirao i za NLO anomalije. Počeo sam čitati sve više knjiga i uspio sam izrezati novinske članke i lijepiti ih na papir (još uvijek ih imam!). Kada sam imao 16 godina, u svibnju 1974., pokrenuo sam lokalnu NLO grupu u svom rodnom gradu i počeo istraživati izvještaje o neidentificiranim letećim objektima. Od tada sam istražio oko 1500 slučajeva, ali za sve njih nemam niti jedno jednostavno objašnjenje. Za mene NLO-i nisu samo jedan fenomen, već su mnogi, a oprezan sam kad kažem što bi sve mogli biti. Ali mislim da je prerano reći da imamo posjetitelje s drugih planeta koji ovdje dolaze na svemirskim brodovima. Za mene je NLO enigma mnogo složenija od toga.
Smatram se kritičnim istraživačem i svi su odgovori, koliko god ih se moglo potkrijepiti, dobri odgovori. Za mene ne postoje laki odgovori na NLO-e. Ako se držite jedne omiljene hipoteze, to bi mogla biti ETH ili kao mnogi skeptici s gledišta da uopće nema ništa od NLO-a, sigurno ćete propustiti vitalne podatke. Za mene su NLO-i oznaka za mnoge različite pojave. Ne mislim da ono što se često naziva NLO Enigma ima samo jedan odgovor. Čitajući izvještaje o čudnim svjetlima, „letjelicama“, „vanzemaljcima“ i drugim anomalijama u knjigama i novinama iz ranijih dana, jasno mi je da je odgovor vanzemaljaca nije jedini. Neki izvještaji koje sam istraživao imali su svoj vrlo fizički dio koji mi upućuje na to da su ti predmeti stvarni fenomeni.

RG: Kako se švedska NLO scena i NLO scena općenito mogu poboljšati?
Na mnogo načina, naravno. Dobri smo u mnogim stvarima poput obrazovanja terenskih istražitelja što smo radili od sredine 1970-ih, tijekom godišnjih tečajeva. Ali moramo biti bolji u tome da novi članovi ostanu unutar organizacije. Ali to je problem koji dijelimo sa svim ostalim NLO organizacijama širom svijeta. Svake godine postoji toliko mnogo dobrih i zanimljivih izvještaja, a istražitelji na terenu moraju raditi s mnoštvom dnevnih i ne baš uzbudljivih promatranja prije nego što dođu do „dobrog slučaja“. To je problem jer se mnogi istražitelji isfrustriraju i odustanu ne dočekavši "svoj slučaj".
Također sam predsjedatelj Arhiva za neobjašnjivo (AFU), najveće svjetske arhive kada je u pitanju nepoznato. Sve više rastemo, ali tako brzo da nam nedostaje novca za stavljanje na raspolaganje naših dosijea na način na koji bismo željeli da budu. Nadam se da će AFU (www.afu.se) dobiti više sredstava od zainteresiranih osoba širom svijeta i možda će moja nova knjiga („Datoteke nepoznatog") o AFU-u i napori oko gomilanja koji počinjemo uskoro to promijeniti. AFU je izuzetno važan za istraživače i volio bih da se arhiva još više koristi.
Kad je u pitanju NLO, općenito mislim da svi moramo biti bolji istraživači i bolje obrazovani u fizici, psihologiji i pogrešnim tumačenjima koja mogu činiti više od 90 posto promatranja. Stvarni fenomeni NLO-a nisu tako česti kao što možda mislite.


Izvor intervjua

 

O autoru
Danijel Folnegović
Author: Danijel FolnegovićWebsite: http://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Owner
Danijel Folnegović je oduvijek bio zainteresiran za sve što ima veze s paranormalnim. Zarazio se time tamo davne 1993. gledajući prvu epizodu serije Dosije X. Voli pisati o bilo ćemu zanimljivom od NLO-a, vanzemaljaca, teorija urote, teorije o drevnim vanzemaljcima i nerješenim misterijama. Također, ima strast prema SF serijama i filmovima, ali i nogometu. Pokretač je ove stranice i brine o njenom neometanom radu. Povremeno se pojavljuje kao gost u nekim TV i radio emisijama.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno