Petak 1 Prosinac 2023

Pretraga

Civilna tehnologija

Nadzorni sustav Z Portal

21 Pro 2008
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 


Foto: Business Wire

Američka tvrtka American Science and Engineering, jedna od vodećih na području nadzorne rendgenske tehnologije, objavila je da je američka Služba za nadzor granice počela rabiti sustav Z Portal za nadzor cestovnih graničnih prijelaza.

 

 

Z Portal je prolazni rendgenski nadzorni sustav koji omogućava brz, siguran i učinkovit pregled vozila s tri strane: s lijeve i desne te odozgora. Sustavom se lagano nadziru razna vozila, od osobnih pa do kamiona, a zahvaljujući mogućnostima Z Portala omogućeno je brzo otkrivanje skrivenih osoba i zabranjenih materijala.

Z Portal rabi naprednu rendgensku tehnologiju, koja je vrlo sigurna za operatere, vozače i putnike.

Prvi se put primjenio na graničnom prijelazu San Ysidro, između San Diega u Kaliforniji i Tijuane u Meksiku, koji je najprometniji kopneni granični prijelaz na svijetu. Spomenimo da je dnevni promet oko 50 000 vozila i oko 25 000 pješaka.

Z Portal omogućava ubrzanje pregleda jer se bitno smanjuje potreba za ručnim pregledom, koji sad više nije nasumičan već ciljan, kad sustav upućuje na sumnjivo stanje. Načinjen je tako da maksimalno štiti privatnost pa se na slici koju stvara ne vidi lice niti bilo kakva tjelesna osobina već samo silueta osobe. Sustavom se ne mogu odrediti rasa, spol ili godine osobe.

D. MIKULIĆ

O autoru
Danijel Folnegović
Author: Danijel FolnegovićWebsite: http://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Owner
Danijel Folnegović je oduvijek bio zainteresiran za sve što ima veze s paranormalnim. Zarazio se time tamo davne 1993. gledajući prvu epizodu serije Dosije X. Voli pisati o bilo ćemu zanimljivom od NLO-a, vanzemaljaca, teorija urote, teorije o drevnim vanzemaljcima i nerješenim misterijama. Također, ima strast prema SF serijama i filmovima, ali i nogometu. Pokretač je ove stranice i brine o njenom neometanom radu. Povremeno se pojavljuje kao gost u nekim TV i radio emisijama.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno