Utorak 7 Srpanj 2020
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62

Pretraga

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Znanstveni radovi

Putovanje kroz vrijeme

03 Ožu 2009
(Reading time: 4 - 7 minutes)

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
Četvrta dimenzija


Jedna od najzanimljivijih zamisli u povijesti čovječanstva jest ona o putovanju kroz vrijeme. Kako bi to bilo kad bismo iznašli načina da putujemo u koju god poželimo točku prošlosti ili pak budućnosti?

Kad porazmislimo, svi smo mi putnici kroz vrijeme. Dok sjedite za svojim radnim stolom i čitate ovaj članak, vrijeme putuje oko vas. Budućnost se iz trenutka u trenutak mijenja u prošlost, a sadašnjost traje samo djelić trenutka. Sve što sada radimo netom se pretvara u prošlost, a time se naše putovanje kroz vrijeme nastavlja.

Astronom i legendarni pisac znanstvene fantastike Carl Sagan bio je u pravu kada je izjavio da je vrijeme ''otporno na jednostavnu definiciju.'' Svima nam se čini da znamo što je vrijeme, no možemo li ga doista definirati? Kroza nj se ne vidi, njega se ne osjeća, ali možemo vidjeti njegove učinke. Naša tijela stare, zgrade se 'troše', drveće raste... U mnogo čemu smo robovi vremena, tog neuhvatljivog pojma, pa je neupitna činjenica da smo svi mi putnici kroz vrijeme. kliknite na read more

Minuta se sastoji od 60 sekundi. 60 minuta čini jedan sat. 24 je sata u danu, a 365 dana u godini. Tome su nas naučili još u osnovnoj školi – no, to ne definira vrijeme. Znanost ga definira kao četvrtu dimenziju našeg svemira. Druge tri poznate dimenzije su prostorne. No, kako vrijeme ne postoji bez prostora, niti prostor bez vremena, svaki događaj u svemiru mora uključivati i prostor i vrijeme. Ta veza se naziva prostorno-vremenskim kontinuumom.

Ono što budi ideju o putovanju kroz vrijeme u znanosti jest činjenica da se kroz sve tri prostorne dimenzije može putovati naprijed –nazad. Samo se kroz četvrtu dimenziju, onu vremensku, može putovati samo naprijed.

Einsteinova teorija relativnosti govori kako se vrijeme usporava kako se predmet približava brzini svjetlosti. To je dovelo do teza prema kojima postizanje brzine veće od one svjetlosne otvara mogućnost putovanja kroz vrijeme u prošlost. No, problem je što je brzina svjetlosti najviša poznata brzina kojom neka materija može putovati. Kako se predmet približava brzini svjetlosti, njegova se relativna masa povećava dok pri toj brzini ona ne postane beskonačna. Zasad se čini nemoguće dodatno ubrzati takvu beskonačnu masu. Tako se čini da nikada neće biti povratka u prošlost. No, putovanje u drugom smjeru možda bi moglo biti ostvarivo, upravo zahvaljujući brzini svjetlosti...

Pogledali smo bezbroj filmova i pročitali mnoge knjige u kojima stroj poznat kao vremeplov pomaže ljudima da putuju kroz vrijeme, znanstvene mogućnosti zasad se uopće ne oslanjaju na stroj. Zasada se čovjek uzda u prirodne fenomene koji će nas u trenu transportirati iz jedne točke u drugu.

Nada da će se to uskoro dogoditi umanjena je za saznanje da je postojanje tih fenomena također samo teoretsko. Riječ je o crnim rupama, crvotočinama i kozmičkim nitima.

Novi koncept stare zamisli


Čitavu smo ovu temu posvetili intrigantnoj ideji putovanja kroz vrijeme potaknuti natpisima u svjetskim znanstvenim publikacijama o pojavi posve novog koncepta vremeplova čime je za buduće generacije putovanje kroz vrijeme mnogo bliže.

Za razliku od prethodnih ideja o putovanju kroz vrijeme, ovaj novi koncept ne zahtijeva egzotične teoretske oblike materije. Naravno, i ova ideja za realizaciju treba mnogo napredniju tehnologiju od one koju danas poznajemo i ostaju nam pitanja može li uopće ikoji vremeplov biti dovoljno stabilan da doista omogući čovjeku da se vrati u vrijeme.

Istraživači putovanja kroz vrijeme često uzimaju u obzir silu teže, kao nusprodukt 'svijanja' vremena i prostora. Temelj istraživanja te mogućnosti je svijanje vremena i prostora do te granice da se linije vrate tvoreći elipsu, zatvoren vremenski tunel. Fizičar Amos OriTechniona, pojašnjava:''Poznato nam je da se takvo svijanje događa neprestance, ali želimo da svijanje bude dovoljno jako da preuzme osobit oblik gdje linije vremena stvaraju zatvorene elipse. Pokušamo shvatiti je li moguće manipulirati prostorno-vremenskim kontimuumom tako da se razvije na taj način.''

Znanstvenici su nerijetko skeptični kad je u pitanju putovanje kroz vrijeme. Spomenuli smo već u prethodnim tekstovima kako se ideja vremeplova nerijetko bazira na egzotičnim oblicima materije negativne energetske gustoće. Takva materija ima bizarna svojstva, poput pokretanja u suprotnom smjeru od normalne materije kad se gura. Takva materija teoretski može postojati, no čak i u tom slučaju ne može se računati da postoji u količinama dovoljnim za izradu vremeplova.

Najnovije Orijevo istraživanje predlaže mogućnost ostvarivanja vremeplova bez egzotične materije. On polazi od zatvorenih vremenskih kružnica unutar normalne materije. U tom vakuumu, prostorno-vremenski kontinuum bi se svijao korištenjem gravitacijskih polja kako bi oformio zatvorenu krivulju vremena. Da bi se vratio u vrijeme, putnik bi trebao putovati oko unutrašnjeg dijela kruga, svakim krugom sve dalje u prošlost.

Stvaranje tako iskrivljenog prostora u svemiru omogućilo bi crtama vremena da se zatvore što bi moglo omogućiti budućim generacijama da putuju natrag u vrijeme. Budućim, prvenstveno zato što se takav stroj ne bi mogao koristiti za putovanje kroz vrijeme prije trenutka konstruiranja vremeplova. Ova otkrića i zamisli Amosa Orija objavljena su početkom kolovoza.

Zamisao nije tako jednostavna kao što se čini. Preostaje nam niz prepreka. Gravitacijsko polje potrebno za stvaranje takve zatvorene linije vremena moralo bi biti jako gotovo kao ono crne rupe. ''Danas nemamo nikakav način da stvorimo tako jako gravitacijsko polje, a pogotovo nemamo načina da upravljamo takvim gravitacijskim poljima,'' navodi Ori.

Čak i kad bi takvi vremeplovi bili tehnički izvedivi, njima bi se upravljalo iznimnom preciznošću. Orijeve kalkulacije ukazuju da bi takav stroj bio vrlo nestabilan.

Jeste li barem malo zbunjeni? Dobrodošli u svijet putovanja kroz vrijeme. Nadamo se da smo vam približili ovu problematiku barem toliko da bude razumljivo kako je nemoguće očekivati da se sutra javi neki mladi vizionar s viješću da je u svom podrumu isklesao vremeplov. To više ne prolazi čak ni u holivudskim studijima.


Paradoksi plovidbe vremenom


Jedino što je dosad jasno jest koliko je teško za povjerovati da će čovjek ikada putovati kroz vrijeme uz ovoliko komplicirane mogućnosti, koje su, uostalom, puko teoretiziranje. Pa kad bi čovjek i zadobio kontrolu nad nekim od navedenih fenomena čije je postojanje upitno, tek ga tada očekuju pravi problemi.

Naime, pitanje putovanja kroz vrijeme i uz dobru teoriju djelovanja ostaje gotovo nerješivo. Otvaraju se takozvani paradoksi, vrlo složeni problemi. Oni su sami sebi kontradiktorni, a mnogi od njih su tema filmova i priča o putovanju kroz vrijeme pa će vam zasigurno zvučati poznato.

Uobičajen primjer je putovanje u prošlost prije vlastitog rođenja. Sama činjenica da biste mogli postojati prije vremena kada ste rođeni stvara paradoks. Ako ste rođeni 1970., kako možete postojati 1960?

Najpoznatiji je takozvani djedov paradoks. Što bi se dogodilo kad bi putnik kroz vrijeme ubio jednog od svojih predaka prije trenutka kada je putnik rođen? Kad biste ubili svog djeda, kako je moguće da ste sada živi i da se uopće vratite u vrijeme i ubijete ga? Promjena prošlosti stvorila bi bezgranični broj paradoksa.

Još se jedna teorija javlja kada govorimo o putovanju kroz vrijeme, a to je ona paralelnih svjetova ili alternativnih povijesti. Kad ste se već okomili na tog djeda, onda se vratite u prošlost i ubijte ga. Prema teoriji paralelnih univerzuma, možda ste putovali u drugi svijet, sličan našemu, ali s drugačijim slijedom događaja. Vaš je jadan djed nesretno skončao samo u tom univerzumu, ali to nije onaj u kojem vi postojite. Ako je tako, kad se pokušate vratiti u svoje vrijeme, može se dogoditi da završite u drugom paralelnom svijetu i ne možete se vratiti upravo u onaj iz kojeg ste krenuli.

Zamisao oko koje se vrti ova teorija je da svaka radnja uzrokuje stvaranje novog univerzuma pa postoji beskonačno mnogo usporednih svijetova. U trenutku kada tijekom putovanja kroz vrijeme ubijete svog pretka, stvarate novi univerzum koji je bio identičan vašemu do trenutka kada ste izmijenili originalni slijed događaja.

Putovanje u budućnost je mnogo vjerovatnije od onog u prošlost – vidjeli smo na primjeru Mirka i Slavka. Uđete li u svemirsku letjelicu i nekoliko sati putujete brzinom svjetlosti pa se vratite na Zemlju, stigli ste u njenu budućnost. Loša vijest je da zasad nema povratka na vidiku.

Odabrao: Danijel Folnegović

IZVOR:

http://www.odisej.biz


Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno