Srijeda 15 Srpanj 2020

Pretraga

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Znanstveni radovi

Otkrivena tekuća voda na Marsu

05 Kol 2011
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

  planet_mars

 

Života ima i izvan zemlje:znanstvenici otkrili tekucu vodu na Marsu

 

FASCINANTNE nove fotografije planina na Marsu pokazale su se kao najbolji dokaz dosad da na tom planetu postoji tekuća voda - ključni preduvjet ikakve vrste života. Otkriće je danas objavljeno u časopisu Science, a rezultat je zajedničke američko-švicarske studije.

Niz fotografija koje je snimio Mars Reconnaissance Orbiter pokazuju mnoge, tamne "vitice" široke nekoliko metara. Pojavljuju se između stjenovitih litica i teku stotinama metara niz padine do doline u podnožju. Pojavljuju se na obroncima koje grije ljetno sunce, zaobilaze prirodne prepreke, te se ponekad razdvajaju u rukavce. Međutim, kada se zima vrati, ovi "potočići" nestaju. To sugerira da su napravljeni od topljivog blata, kažu znanstvenici.

Vjerojatno je riječ o slanoj vodi

"Teško je zamisliti da su napravljene od ičeg drugog nego tekućine koja curi niz padine. Čudno je što se pojavljuju u vrijeme kad je još previše hladno za svježu tekuću vodu", kazao je NASA-in znanstvenik Richard Zurek.

"Najbolje objašnjenje koje imamo za ove pronalaske jest da je riječ o tekućoj slanoj vodi, iako ova studija to još ne može nedvojbeno potvrditi", kazao je profesor Alfred McEwen sa sveučilišta u Arizoni. Slanost snižava temperaturnu granicu na kojoj se voda ledi, a na voda slične slanosti poput Zemljinih oceana bi mogla egzistirati na Marsu, kada je tamo ljeto.

Voda kao esencijalni izvor života

"Ovo bi mogla biti prva tekuća voda na koju smo naišli, barem koju smo primijetili", kazao je McEwan, što ima implikacije u potrazi za vanzemaljskim oblicima života.

"Tekuća voda je apsolutno esencijalan izvor života, pa tako na Zemlji život pronalazimo gotovo svugdje gdje ima malo vlage. To znači da bi neki mikrobi mogli živjeti u ovoj tekućini dok je ljeti u tekućem stanju", kazao je astrobiolog Lewis Dartnell.

Njegove riječi je potvrdio i profesor DasSarma, koji nije sudjelovao u studiji, kazavši kako su "rezultati konzistentni s teorijom o postojanju velikih podzemnih slanih jezera na Marsu".

"Ovo je vrlo uzbudljiva vijest za nas koji proučavamo mikroorganizme u slanim vodama na Zemlji, jer postoji šansa da ove vrste možda nastanjuju i susjedni planet", zaključio je.

 

 

Autor

A.K

preuzeto sa

www.index.hr

 

 

otkrivena, voda, na, marsu, et, vanzemaljci

 

Ovo, je, vrlo, uzbudljiva, vijest, za nas

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno