Nedjelja 12 Srpanj 2020

Pretraga

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Znanstveni radovi

SUNCE? UTJECAJ NA KLIMATSKE PROMJENE

13 Stu 2013
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

   vladimirpaar-borna-625px 
ANALIZA SVIH STUDIJA

Znanost pobila Paara

 Sunce ne utječe ne klimu!

Promjene u Sunčevim aktivnostima i pjegama te koncentracijama kozmičkih zraka nisu mogle doprinijeti više od 10 posto globalnom zatopljenju, pokazalo je novo istraživanje dvojice britanskih znanstvenika

Rezultati, predstavljeni u časopisu Environmental Research Letters, još su jednom potvrdili da su ljudske aktivnosti, odnosno emisije stakleničkih plinova, najodgovornije za klimatske promjene.

U svojoj studiji Terry Sloan s University of Lancaster i Sir Arnold Wolfendale s University of Durham istražili su glavne adute u argumentima skeptika koji klimatske promjene smatraju prirodnim posljedicama. Naime, poznato je da neki znanstvenici, među kojima i naš akademik Vladimir Paar smatraju da promjene u Sunčevim aktivnostima i broju Sunčevih pjega utječu na snagu magnetskog polja kojim Sunce štiti Zemlju od visokoenergetskih čestica u koje spadaju i kozmičke zrake, a time neizravno i na količine energije koje se zadržavaju u atmosferi.

Naš je prominentni klimatski skeptik više puta u medijima objasnio ovu ideju. Prema njoj slabljenje Sunčevih aktivnosti, a time i magnetskog štita omogućuje da u Zemljinu atmosferu iz svemira prodre više kozmičkih zraka. One razbijaju atomske jezgre u atmosferi i stvaraju više nabijenih čestica, odnosno iona, koji okupljaju kapljice vlage i pospješuju stvaranje oblaka. Oblaci reflektiraju dio sunčevog zračenja natrag u svemir prije nego stigne do Zemlje, pa se površina Zemlje hladi. Također vrijedi i obratno - jačanje aktivnosti Sunca smanjuje koncentracije kozmičkih zraka pa nastaje manje oblaka što znači da se Zemlja jače zagrijava.

Kako bi provjerili jesu li Sunčeve aktivnosti uistinu utjecale na globalne temperature u 20. stoljeću, Sloan i Wolfendale su usporedili podatke o razinama kozmičkih zraka koje su ulazile u atmosferu s globalnim temperaturnim rekordima od 1955. godine na ovamo.

Njihova je analiza pokazala da uistinu postoji korelacija između kozmičkih zraka i temperatura u Sunčevim ciklusima koji traju 22 godine, međutim, ona je zaostajala za jednu do dvije godine što je značilo da se uzrok porasta temperatura ne može pripisati kozmičkim zrakama i formaciji oblaka već eventualno izravnom utjecaju Sunca.

No usporedivši male oscilacije u razinama kozmičkih zraka i temperaturama s ukupnim trendovima od 1955. godine, Sloan i Wolfendale su otkrili da su solarne aktivnosti mogle uzrokovati manje od 14 posto globalnog zagrijavanja u tom razdoblju.

Kako bi provjerili svoje rezultate revidirali su sve vlastite ranije studije kao i sve druge radove na ovu temu te pokušali vidjeti ima li ikakvih drugih dokaza o postojanju veze između solarnih aktivnosti i porasta globalnih temperatura. Na temelju svih prikupljenih podataka zaključili su da doprinos promjena Sunčevih aktivnosti, bilo izravno ili kroz kozmičke zrake, ne može biti veći od 10 posto.

U svojim analizama Sloan i Wolfendale nisu ispitali samo utjecaj Sunca na ionizaciju već i nekih drugih velikih događaja koji su mogli imati ozbljne posljedice poput havarije u Černobilju.

'Zaključili smo da su razine doprinosa promjena u solarnim aktivnostima manje od deset posto od izmjerenog globalnog zagrijavanja u 20. stoljeću. Na temelju ovog, ali i drugih radova Međunarodni panel za klimatske promjene objavio je kako ne postoji snažna povezanost između promjena u kozmičkim zrakama i količinama oblaka', rekao je Sloan.


preneseno sa
http://www.tportal.hr/scitech/znanost/298271/Znanost-pobila-Paara-Sunce-ne-utjece-ne-klimu.html
No usporedivši, male oscilacije, u razinama, kozmičkih zraka, i temperaturama

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno