Srijeda 8 Srpanj 2020

Pretraga

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Znanstveni radovi

Istraživanje Svemira

24 Tra 2013
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
zvjezdana-svijetlost-graf-720x415
Zemljoliki planeti pogodni za život češći su nego što se mislilo
od Marko Mandić na Ožujak 18, 2013
Prema posljednjoj analizi sa Sveučilišta Penn State, broj planeta pogodnih za život je veći nego što se do sada mislilo. Neki od tih planeta kruže oko obližnjih zvijezda.
„Procjene su da na 10 najbližih malih zvijezda postoji oko 4 planeta potencijalno pogodna za život“, kaže Ravi Kopparapu, istraživač na Sveučilištu Penn State.
U traženju planeta pogodnih za život najviše se pozornosti posvećuje pronalasku zona u kojima bi bilo moguće postojanje tekuće vode. Najviše se fokusira na planete oko zvijezda klase M-patuljak (engl. M-dwarf). Znanstvenici se fokusiraju na M-patuljke iz više razloga. Putanje planeta oko takvih zvijezda su relativno kratke što omogućuje znanstvenicima da prikupe veći broj podataka nego što bi to mogli napraviti da se radi u zvijezdama kao što je naše Sunce. M-patuljci se mnogo češće pojavljuju nego ostali tipovi zvijezda, te ih je veći broj dostupan za proučavanje.
„Prema posljednjem otkriću, prosječna udaljenost do potencijalno nastanjivog planeta iznosi sedam svjetlosnih godina što je za pola manje nego što se prethodno mislilo. Postoji oko osam M-patuljaka na udaljenosti do deset svjetlosnih godina i očekujemo da ćemo pronaći oko tri planeta Zemljine veličine koji su u zonama pogodnim za život“, objašnjava Kopparapu.
Ovo istraživanje je napravljeno bazirajući se na prethodnoj studiji u kojoj su znanstvenici s Harvarda analizirali 3987 zvijezda kako bi izračunali broj planeta nalik Zemlji, koji se nalaze u zonama gdje bi bio moguć život. Ova studija je rađena prema podatcima iz 1993. Kopparapu je primijetio da u studiju nisu uvršteni posljednji kriteriji prema kojima se planet nalazi u zoni pogodnoj za život.
Najnovije procjene se baziraju na modelu koji je razvio Kopparapu sa suradnicima koristeći se najnovijim podatcima. On je koristio iste izračune kao i tim s Harvarda i otkrio je da postoje dodatni planeti koji bi mogli biti pogodni za život prema posljednjim podatcima i kriterijima.
„Koristio sam nove podatke i otkrio da postoji tri puta više planeta Zemljine veličine koji su pogodni za život nego što je to prije procijenjeno. Ovo znači da su planeti poput Zemlje češći nego što se mislilo, a to je dobar znak za otkrivanje vanzemaljskog života“, zaključio je Kopparapu.
Izvor: Penn State
preneseno sa
Ovo, istraživanje, je napravljeno, bazirajući, se na
Zemljoliki planeti pogodni za život češći su nego što se mislilo
od Marko Mandić na Ožujak 18, 2013
Prema posljednjoj analizi sa Sveučilišta Penn State, broj planeta pogodnih za život je veći nego što se do sada mislilo. Neki od tih planeta kruže oko obližnjih zvijezda.
„Procjene su da na 10 najbližih malih zvijezda postoji oko 4 planeta potencijalno pogodna za život“, kaže Ravi Kopparapu, istraživač na Sveučilištu Penn State .U traženju planeta pogodnih za život najviše se pozornosti posvećuje pronalasku zona u kojima bi bilo moguće postojanje tekuće vode. Najviše se fokusira na planete oko zvijezda klase M-patuljak (engl. M-dwarf). Znanstvenici se fokusiraju na M-patuljke iz više razloga. Putanje planeta oko takvih zvijezda su relativno kratke što omogućuje znanstvenicima da prikupe veći broj podataka nego što bi to mogli napraviti da se radi u zvijezdama kao što je naše Sunce. M-patuljci se mnogo češće pojavljuju nego ostali tipovi zvijezda, te ih je veći broj dostupan za proučavanje.„Prema posljednjem otkriću, prosječna udaljenost do potencijalno nastanjivog planeta iznosi sedam svjetlosnih godina što je za pola manje nego što se prethodno mislilo. Postoji oko osam M-patuljaka na udaljenosti do deset svjetlosnih godina i očekujemo da ćemo pronaći oko tri planeta Zemljine veličine koji su u zonama pogodnim za život“, objašnjava Kopparapu.Ovo istraživanje je napravljeno bazirajući se na prethodnoj studiji u kojoj su znanstvenici s Harvarda analizirali 3987 zvijezda kako bi izračunali broj planeta nalik Zemlji, koji se nalaze u zonama gdje bi bio moguć život. Ova studija je rađena prema podatcima iz 1993. Kopparapu je primijetio da u studiju nisu uvršteni posljednji kriteriji prema kojima se planet nalazi u zoni pogodnoj za život.Najnovije procjene se baziraju na modelu koji je razvio Kopparapu sa suradnicima koristeći se najnovijim podatcima. On je koristio iste izračune kao i tim s Harvarda i otkrio je da postoje dodatni planeti koji bi mogli biti pogodni za život prema posljednjim podatcima i kriterijima.„Koristio sam nove podatke i otkrio da postoji tri puta više planeta Zemljine veličine koji su pogodni za život nego što je to prije procijenjeno. Ovo znači da su planeti poput Zemlje češći nego što se mislilo, a to je dobar znak za otkrivanje vanzemaljskog života“, zaključio je Kopparapu.


Izvor: Penn State
preneseno sa

http://znanost.geek.hr/clanak/zemljoliki-planeti-pogodni-za-zivot-su-cesci-nego-sto-se-mislilo/Ovo, istraživanje, je napravljeno, bazirajući, se na
O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno