Četvrtak 9 Srpanj 2020

Pretraga

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Znanstveni radovi

BUDI LI SE VULKAN VEZUV

05 Kol 2012
(Reading time: 1 - 2 minutes)

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
vulkan

Supervulkan mogao bi dovesti do globalne katastrofe

Kod Napuljskim zaljevom, nasuprot Pompejima gdje je erupcija Vezuva 79. godine prije Krista usmrtila tisuće ljudi, nalazi se supervulkan koji bi mogao ubiti milijune u katastrofi puno većoj od one što je zadesila drevni rimski grad, upozoravaju stručnjaci.

 

Kipuće blato i sumporne pare koje izlaze iz rupa u zemljinoj kori u području zapadno od Napulja poznatom kao Campi Flegrei ili Philegraean Fileds prema grčkoj riječi za vatru, popularna je turistička atrakcija.

No ta seizmički aktivna zona, koju su drevni stanovnici smatrali ulazom u pakao, predstavlja opasnost globalnih razmjera, budući da milijuni ljudi žive doslovce iznad kratera golemog vulkana. "Ta područja mogu dovesti do erupcija s globalno katastrofalnim posljedicama, usporedivima s udarom meteora", rekao je znanstvenik Giuseppe De Natale.

On je na čelu tima koji planira izbušiti rupu duboku 3,5 kilometara i proučiti što se zbiva u golemoj komori rastaljenih stijena blizu Pompeja, kako bi mogli na vrijeme upozoriti na moguću erupciju iz 13 kilometara širokog kratera. Campi Flegrei sličan je krateru u nacionalnom parku Yellowstone u američkoj saveznoj državi Wyoming, ali je opasniji jer se nalazi u području na kojem živi tri milijuna ljudi. (Hina)

preuzeto sa

http://dnevnik.hr

 

 

 

 

 

No ta, seizmički, aktivna zona, koju, su drevni

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno