Srijeda 30 Rujan 2020

Pretraga

Nova saznanja

Saturn

30 Srp 2011
(Reading time: 1 minute)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

  svemisko_tijelo        

 

Nevjerojatna pojavaOtkriveno odakle voda koja Saturnu daje 'sjaj'

 

 

Znanstvenici su uspjeli riješiti 14 godina staru zagonetku, otkud u neke dijelove Saturnove atmosfere stiže voda. Otkrili su kako ona 'pada' s mjeseca Enkelada. Ovo je prvi poznati slučaj u kojem mjesec utječe na sastav svog matičnog planeta, barem u Sunčevom sustavu.

Kompjutorski modeli, utemeljeni na promatranjima svemirskog opservatorija Herschel pokazali su da oko 5 posto vode koju izbaci Enkelad padne na Saturn. Ostatak se rasprši po svemiru, drugim mjesecima ili se zaledi u Saturnovim prstenima, objavila je Europska svemirska agencija, a prenosi New Scientist.

Promjer Enkelada je samo 500 kilometara te je prekriven ledom. Stručnjaci su na njegovoj južnoj polutki otkrili goleme vulkane vode, a brojna su istraživanja pokazala da bi i pod njegovom površinom moglo biti tekuće vode. Ti vulkani izbacuju i po 250 kilograma vode u sekundi.

"Mi na Zemlji nemamo ništa slično. To je jedinstveno obilježje Saturna", rekao je Paul Hartogh, voditelj istraživanja sa Instituta Max Planck u Njemačkoj.

 

 

 

Preuzeto sa

 

www.net.hr

 

 

voda, u, svemiru, saturn, nibiru

 

 

 

mi,na,zemlji,nemamo,ništa,slično

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno