Petak 8 Prosinac 2023

Pretraga

Zašto strah od vanzemaljaca?

14 Velj 2015
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

  kontakt    

SLANJE SIGNALA U SVEMIR POSVAĐALO ZNANSTVENIKE 'Završit ćemo kao domoroci nakon Kolumba'
Plan znanstvenika da se u svemir snažnim radio signalom pošalje poruka sa Zemlje posvađala je stručnjake


Plan znanstvenika da se u svemir snažnim radio signalom pošalje poruka sa Zemlje posvađala je stručnjake. Naime, neki vjeruju kako bi pokušaj kontaktiranja vanzemaljskih civilizacija mogao imati poguban učinak na čovječanstvo.
Vodeći čelnici 50 godina starog SETI programa (Search for Extraterrestrial Intelligence, potraga za vanzemaljskom inteligencijom), koji koristi radio teleskope za pasivno slušanje neprirodnih signala iz svemira, predložili su "aktivni" oblik istraživanja zvjezdanog susjedstva METI - Messages to Extraterrestial Intelligence (poruke vanzemaljskoj inteligenciji).

Signali će se odašiljati prema dijelovima galaksije gdje bi planeti slični Zemlji, i potencijalno život, mogli postojati. Popis potencijalnih sustava raste svakog dana zahvaljujući svemirskom teleskopu Kepler koji već duže vrijeme radi na otkrivanju egzoplaneta.
Međutim, kritičari tvrde kako ideja izdaje same temelje SETI programa u kojim je naglasak stavljen na slušanje, a nje odašiljanje. Navode da je plan osmislila grupa SETI entuzijasta koji ne mare za mišljenje javnosti i isfrustrirani su činjenicom da više od 50 godina slušanja svemirskih signala nije urodilo plodom.

- Ukoliko u opasnost dovodimo svoju djecu i djecu svoje djece, nije li razumno da prvo porazgovaramo o tome - ispričao je David Birn, znanstvenik i autor.

S Brinom se slaže i profesor Stephen Hawking, kozmolog s Cambridgea, koji još 2010. upozoravao da čovječanstvo treba ostati samozatajno zbog opasnosti od naprednijih vanzemaljskih civilizacija.

- Zamislite scenarij Kolumbovog otkrivanja Amerike, samo na bazi Zemlje. Američki se domoroci nisu baš pretjerano dobro proveli - rekao je Hawking.

Zbog nezamislivih udaljenosti u svemiru, kad bismo i poslali signal prema nama najbližem zvjezdanom sustavu, 4.4 svjetlosne godine dalekom Alfa Centauriju, potencijalni odgovor bismo čekali devet godina.

 

preneseno sa
www.jutarnji.hr

 

 

 

 

 

 


slaže,profesor,bazi,zemlje,dovodimo

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno