Ponedjeljak 4 Ožujak 2024

Pretraga

Zagonetka

19 Tra 2014
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

   Beli-andjeo-Mileseva-freska-600x312

Časlav Colić, koji je jedan od posljednjih profesionalnih kopista fresaka u Srbiji, smatra da je Beli Anđeo vjerojatno najvrednija srpska srednjovjekovna freska - Bijeli Anđeo, za koju tvrdi da predstavlja srpsku Mona Lisu. Original ove freske se nalazi u manastiru Mileševa i potječe iz 13. stoljeća.

 

- Često uspoređujem Belog Anđela s Mona Lizom , koja je doduše mnogo kasnije urađena . Tajna popularnosti Mona Lize je u njenom zagonetnom osmjehu - navodi Colić i objašnjava u čemu se sastoji ljepota Belog Anđela .
- Pogled na licu Belog Anđela i trenutno iznenađenje , kada su mironosice dolazile na jutrenje , on njima pokazuje prstom - Krist je uskrsnuo , nije u grobu . Samo je ostala njegova bijela odora , a Krist je uskrsnuo . I on je sam iznenađen , i mironosice su iznenađene kada su vidjele da Krista nema , već su ugledale jedino zamotuljak njegove bijele odežde .
U tome je , osim slikarstva , cijela vrijednost Belog Anđela . Trenutak kada on pokazuje , s bijelim otvorenim očima , to je taj trenutak koji je uhvaćen u slikarstvu i to je najveća vrijednost Belog Anđela , taj zagonetni pogled koji govori i pokazuje trenutak kada je Krist uskrsnuo - kaže Colić za Tanjug .
Colić ocjenjuje da je naše srednjovjekovno freskoslikarstvo , koje se izučava na akademijama diljem svijeta iu svim knjigama povijesti umjetnosti u svijetu , u stvari preteča renesanse i da freske u Sopoćanima , Mileševi , Žiči , Studenici pripadaju vrhu svjetskog slikarstva .
- Mi smo preteča renesanse i to za skoro dva stoljeća . Gledam kako je postavljen Bijeli Anđeo i moje pretpostavke su , kako je Michelangelo bio stalno u pokretu , morao je da vidi Sopoćane , morao je da vidi Mileševu , naročito Sopoćanska freske , one figure na stupovima , to su Mikelanđelove , skoro potpuno kopije - kaže Colić .
Colić je svoju tridesetogodišnju karijeru najvećim dijelom proveo na Kosmetu , gdje je sve do rata 1999. godine kopirao i samim tim sačuvao za buduća pokoljenja freske iz najvećih srpskih svetinja , radeći u Galeriji fresaka pri Narodnom muzeju u Beogradu . Mnogi njegovi radovi , nažalost , u međuvremenu postali su originali , jer su mnoge crkve u kojima je radio i kopirao freske uništene ili teško ošteće .
- Sada se ne može otići dolje . Uvjeti su nemogući da se kopira . Tako da , što je iskopirano ranije , to je to . A i nema mladih kopista .
Kada sam ja završio , Narodni muzej nije bio zainteresiran da se mladi kopista iškoluje kako bi nastavio raditi . Godine su prošle , ja više na skeli , memli i vlagi , ne mogu provoditi vrijeme - kaže Colić , koji penzionerske dane provodi u rodnom selu Jalbotina , na dvadesetak kilometara od Pirota , gdje skromno živi sa suprugom Svetlanom , koja je inače upravo s Kosmeta , iz srednjovjekovnog srpskog carskog grada Prizrena .
Trenutno se nekoliko radova Časlava Čoliću , u okviru međunarodne suradnje Narodnog muzeja iz Beograda , izložene u Firenci , u Italiji , u crkvi Santa Croce . Osim njegovih , izloženi su i radovi Zdenke Živković .
( Pressonline , Tanjug )

 

preneseno sa
http://www.vestinet.rs/srbija/tajna-zagonetnog-pogleda-belog-andela-iz-mileseve

 

 

 

 

 

 

 

 


Kada sam ja završio, Narodni muzej, nije bio, zainteresiran da se, mladi kopista iškoluje kako

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno