Petak 10 Srpanj 2020

Pretraga

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

DA LI IKOME VIŠE TREBA INTERNET

27 Sij 2012
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
internet

ACTA-a, kopija SOPA-e, stiže u Europu: Vlasnici autorskih prava traže STALNI NADZOR korisnika!
Protivnici ACTA-e tvrde da ugrožava građanske slobode, pravo na privatnost i internetsku inovaciju


I dok se bura oko spornih zakona SOPA-e i PIPA-e u Sjedinjenim Američkim Državama stišava, Europska bi unija kasnije ovog tjedna trebala započeti s radom na ratifikaciji svog globalnog zakona za zaštiti intelektualnog vlasništva - Anti-krivotvoriteljski trgovinski sporazum (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), piše Siliconrepublic. Europske države, među kojima je i Irska, kasnije ovog tjedna pridružit će se SAD-u, Australiji, Južnoj Koreji, Novom Zelandu, Jordanu, Maroku, Singapuru, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kanadi u pružanju podrške ACTA-
Prema objašnjenju Electronic Frontier Foundationa , međunarodne neprofitne organizacije koja zastupa zaštitu korisničkih digitalnih prava, ACTA će se primarno boriti protiv krivotvorenja fizičkih dobara, poput lijekova. Međutim, sporazum će u stvarnosti imati puno širu primjenu te će svoje resurse osobito koristiti za nadzor 'distribucije podataka na internetu kao i informacijske tehnologije'.

Prošlog su tjedna brojne velike internetske stranice, poput Wikipedije , WordPressa, Boing Boinga, Craigslista i Reddita, ustale protiv SOPA-e i PIPA-e. Milijuni internetskih korisnika prudružile su se prosvjedu putem društvenih servisa . Prosvjed, koji je uključivao potpisivanje peticija i pisama političarima, bio je uspješan u namjeri da Bijela kuća i zastupnici američkog parlamenta odustanu od donošenja ranije navedenih zakona
Jedan od glavnih razloga zašto je ACTA postala novi 'trnu u oku interneta' jer činjenica da se o sporazumu vrlo malo zna. Prema EFF-u, ACTA sadrži nekoliko članaka koji bi mogli ugroziti privatnost korisnika te građanske slobode kao i zakonitost poslovanja, inovacije i slobodu protoka informacija. Osim toga, ACTA će navodno zemljama u razvoju ograničiti mogućnost odabira politike koja najviše odgovara njihovim državnim prioritetima te razvitku gospodarstva.

- O ACTA-i pregovara odabrana grupa industrijaliziranih zemalja van postojećih međudržavnih sporazuma za zaštitu intelektualnog vlasništva, poput Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo ( World Intellectual Property Organisation ) i Svjetske trgovinske organizacije ( World Trade Organisation ). I građansko društvo i zemlje u razvoju namjerno su isključene iz ovih pregovora.
I dok trenutačni međunarodni forumi, barem do nekih granica, pružaju prostor da se čuju druga, različita mišljenja te se na njih odgovori, ništa od toga neće utjecati na rezultat pregovora o ACTA-i - upozorava EFF.

Nekoliko zemalja koje će ratificirati sporazum, poput Irske, objavile su u javnosti informacije o pregovorima o ACTA-i.
Dokumenti, koji se nalaze u posjedu EFF-a, upućuju kako vlasnici autorski prava traže nove zakonske režime koji će 'potaknuti pružatelje internetskih usluga da povećaju suradnju s vlasnicima prava u micanju spornih materijala s interneta'.

Irske će vlasti u svega nekoliko dana ozakoniti alate kojima će vlasnicima prava, poput glazbenih ili filmskih kompanija, omogućiti da pravnim procedurama protiv pružatelja internetskih usluga spriječe skidanje ilegalnih materijala s interneta. Udruge za zaštitu autorskih prava koje su podržale nastanak ACTA-e od pružatelja usluga traže i stalni nadzor protoka informacija kroz cijelu mrežu kao i uvođenje korisničke politike 'tri-promašaja-i-van' za kršenje sporazuma.

EFF upozorava da nadzor koji ACTA-a uvodi uključuje i detaljnu provjeru internetske komunikacije korisnika čime su ugroženi građanska sloboda, pravo na privatnost i internetska inovacija.

preuzeto sa
http://www.jutarnji.hrEFF upozorava, da nadzor, koji ACTA-a uvodi, uključuje, i detaljnu provjeru
O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno