Ponedjeljak 6 Srpanj 2020

Pretraga

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

ZMAJ SE BUDI

21 Ruj 2011
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
tamboraVEZUV ISTOKA RIGA VATRU

Budi se najsmrtonosniji vulkan svih vremena!

Hrabri indonezijski ratari obično ignoriraju upozorenja vlasti da trebaju napustiti padine nekog od brojnih vulkana u toj zemlji, te ih često vojska mora prisilno evakuirati, međutim, ne i oni koji žive na obroncima Tambore

Naime, stanovnici Mount Tambore još su se u djetinjstvu naslušali priča o golemoj erupciji koja je davne 1815. godine odnijela više od 90.000 života, zatamnila nebo čak i na suprotnoj strani zemaljske kugle, te uzrokovala globalno zahlađenje i glad.

Stoga je razumljivo da su, čim je početkom ovog mjeseca tlo počelo podrhtavati u dugim intervalima, stotine muškaraca, žena i djece, zgrabili što su mogli i napustili svoje kuće i polja. Mnogi se i danas boje vratiti na svoja ognjišta unatoč tvrdnjama stručnjaka da trenutno nema razloga za strah.

'Bilo je to kao da stravična priča raste', rekao je 45-godišnji Hasanuddin Sanusi. 'Pomislili smo da je to zmaj koji spava u krateru. Ako ga naljutimo ne pokazujući poštovanje prema prirodi, on će se probuditi rigajući vatru i uništiti čovječanstvo', objasnio je.

Erupcija Tambore u travnju 1815. godine stvorila je krater promjera 11 km, dubok jedan kilometar. Procjenjuje se da je vulkan u atmosferu izbacio oko 400 milijuna tona sumpornih plinova prouzročivši u SAD-u i Europi godinu bez ljeta. Plinovi su se pomiješali s parom i oblikovali kapljice kiseline koje su u atmosferi ostale godinama reflektirajući dio sunčeva svjetla u svemir. Temperature širom svijeta su pale, a slabi urodi izazvali su veliku glad. Farmeri sjeveroistočne američke obale zabilježili su snijeg čak u lipnju, dok je urod grožđa u Francuskoj desetkovan. Erupcija je bila čak 10 puta snažnija od mnogo poznatije eksplozije vulkana Krakatau 1883. godine, koja je bila druga najsmrtonosnija u povijesti. No ova potonja bila je bolje popraćena u medijima jer je u to vrijeme već postojao telegraf.

 

Gede Suantika iz državnog Centra za vulkanologiju kaže da su prve aktivnosti Tambore zabilježene još u travnju. Broj vulkanskih potresa tada je porastao s pet na više od 200 mjesečno.

'Vulkan je potom počeo rigati pepeo i dim u zrak, ponekad oko 1400 metara uvis', rekao je Suantika i dodao: 'Tako nešto nisam vidio nikada prije.'

Vlasti su prije dva tjedna objavile uzbunu drugog najvišeg stupnja prema kojoj je trebalo evakuirati stanovnike u krugu od tri kilometra od kratera. Međutim, to nije spriječilo na stotine obitelji izvan ove zone da pobjegnu prijateljima i rođacima koji žive u drugim dijelovima otoka Sumbava.

 

'Pozvali smo ih da se vrate kako bi ubrali svoje plodove, a djecu vratili u škole, no ne ide baš lako', rekao je Syaifullah, čelnik zajednice u Pekatu u podnožju planine visoke 2.700 metara.

Islandski vulkanolog Haraldur Sigurdsson na obroncima Tambore je 2004. godine, zajedno s američkim i indonezijskim timom, otkrio spaljeno i okamenjeno selo koje je nazvao Pompeji istoka. Stručnjaci ipak ne očekuju da bi se 1815. godina već sada mogla ponoviti jer je za nakupljanje tako velikog tlaka potrebno znatno više od 200 godina. No seljacima koji cijeli život žive sa strašnim sjećanjima, pričama i legendama o vatrenom zmaju Tambore to je slaba utjeha.

 

Autor

NJD

preuzeto sa

http://www.tportal.hr

 

 

Islandski, vulkanolog, Haraldur Sigurdsson, na obroncima, Tambore

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno