Srijeda 15 Srpanj 2020

Pretraga

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

SINJANI,VUKOVARSKI ČOBANAC,TURCI,TURSKA BAKLAVA

14 Kol 2011
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
vukovarski_cobanacsinoć na trgu dr. franje tuđmana otvorena manifestacija s 33 izlagača

 

Sinjani guštali u vukovarskom čobancu i turskoj baklaviNa Trgu dr. Franje Tuđmana sinoć je otvoren Drugi sajam sela na kojemu će kroz tri dana 33 izlagača s područja Cetinske krajine, Poljica, Solina i Trogira predstavljati svoje proizvode. Na sajmu koji je organizirala Turistička zajednica grada Sinja, a otvorio ga je gradonačelnik Ivica Glavan izloženi su hrana i piće, proizvodi iz domaće radinosti, staro oružje, nakit i drugo. Za posebnu atrakciju na otvaranju sajma pobrinuli su se gradonačelnik Vukovara Željko Sabo i Sinjsko pučko kazališteSabo je sa sobom u Sinj doveo članove Sportske ribolovne udruge “Dunav”, koji su na otvorenoj vatri u 12 kotlića skuhali 600 porcija čobanca i njime počastili Sinjane.
- Ovo je dar Grada Vukovara Sinju za njegove fešte. Iz Vukovara smo donijeli kotlove i divlju svinjetinu, a od mesara u Sinju smo nabavili junetinu i svinjetinu i spremili naš specijalitet koji je za prste lizati. Kako se poslije čobanca može dobro popiti, pripremili smo i 200 litara vina, graševine i frankovke - kaže Ivica Franić, predsjednik “Dunava”.

Na primjedbu da Sinjani imaju dobar gutljaj, aludirajući da bi 200 litara vina moglo biti malo, Franić je ustvrdio da “Sinjani ne mogu biti toliko žedni koliko mi u Vukovaru imamo vina”.

Paša i hanume

  turci

Dok su okupljeni na sajmu čekali u redu za svoju porciju čobanca, na Trg su stigli - “Turci”. U šator podignut između izložbenih štandova na Trgu ušetao se paša (Mario Bilandžić) sa svoje dvije hanume (Jasna Matas i Ana Ajduković), u pratnji seraskera (Damir Alebić Žane, Zoran Šabić, Ante Šandrić Vaso, Mladen Milošević, Joko Ajduković i Željko Viculin) i fratra (Bože Pavić). Seraskeri su za sobom vukli top na kotačima iz kojega su zaglušujuće “gruvali”. Saznali smo da je prije skoro 300 godina potpisan mir, pa, evo, i mi malo došli. S Prologa planine povezli smo i ovaj top, koji je tu stajao zakopan još od 1715. godine, ali ne da bismo napadali, već da se pucnjavom veselimo, jer smo čuli da se u vas na slavljima puca.

Veseli nas gostoprimstvo. Nismo vjerovali fratru koji nas je nagovorio da dođemo i uvjeravao da ćemo se ugodno osjećati. A kako nam je rečeno da se ovdje održava “vašar” s izvornim proizvodima, mi smo ponijeli da isprobate naše baklave - izrecitirao nam je serasker Željko Viculin, glasnogovornik paše i predsjednik Sinjskog pučkog kazališta.

 

 

AUTOR

Toni Paštar

Snimio

Jadran Babić/CROPIX

 

preuzeto sa

www.slobodnadalmacija.hr

Nismo, vjerovali, fratru, koji nas je, nagovorio da dođemo

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno