Nedjelja 5 Srpanj 2020

Pretraga

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

FESTIVAL ZNANOSTI SINJ

13 Stu 2013
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

      sinj                        

ČIJA SU OTKRIĆA LAŽNA


‘Hrvatski su znanstvenici bleferi, lažovi i šarlatani’


Hrvatska je u svemu loš primjer. Bavi se vlastitom zaostalošću, poručuje profesor Radman

U Hrvatskoj je u posljednjih 20 godina stvorena konfuzija pa se ne zna tko je istinski znanstvenik, a tko šarlatan i varalica - izjavio je u utorak na Festivalu znanosti u Sinju dr. Miroslav Radman i pokrenuo još jedan u nizu ratova među znanstvenom elitom.

U sklopu izlaganja “Reanimacija umiruće europske kreativnosti kroz državno i privatno mecenstvo i patentiranje”, svjetski priznati znanstvenik i direktor Mediteranskog instituta za istraživanje života oštro je kritizirao hrvatsku znanost, pa je tako rekao kako “demokracija i znanstvena izvrsnost ne idu zajedno pod ruku, a da se o činjenicama i ljepoti ne glasuje”.

- Hrvatska je u svemu loš primjer. Bavi se vlastitom zaostalošću - zaključio je Radman te priznao kako mu je osnivanje Medilsa bila najveća pogreška u životu jer je postao njegov taoc. Još žešću raspravu pokrenuo je dr. Slobodan Vukičević, znanstvenik s Medicinskog fakulteta u Zagrebu koji je prozvao neke kolege da su “lažovi i bleferi”.

Nije ih poimence spominjao, ali je pobrojao nekoliko projekata čiji su voditelji bili dr. Krešimir Pavelić i dr. Dragan Primorac, optuživši ih da nemaju nikakvih rezultata.

- Ti ljudi iz proračuna dobivaju desetine milijuna kuna , a lažu i blefiraju, jer od tih njihovih projekata nikada ništa ne bude - obrušio se Vukičević na kolege i dodao kako je od 9000 znanstvenika u Hrvatskoj tek njih 40-ak vrhunskih prema svjetskim standardima.

Među radovima za koje smatra da se tek pokreću, a da na kraju nemaju rezultata navodi Pavelićeve projekte lijeka protiv osteoporoze, zatim cjepiva protiv genitalnog herpesa, kao i projekt molekularnog procesa u razvoju neizlječive bolesti šake. Spominje i Primorčeve projekte o porijeklu Hrvata, te analizi krvnih fleka do starosti počinitelja.

Profesor koji je u javnosti ostao upamćen po kontroverznom eksperimentiranju s biglovima kojima je lomio noge, obrušio se i na Institut Ruđer Bošković, najugledniju našu znanstvenu instituciju:

- To su “otkrića” blefera i lažova! Hrvatska znanstvena scena prepuna je blefera. Pojedinci s Ruđera dobili su pozamašne svote novca. Pitam ih: gdje su im rezultati, a gdje je novac - žestok je Vukičević

Dr. Janoš Terzić s Medicinskog fakulteta u Splitu smatra da bi o znanstvenom otkriću trebalo pisati tek nakon javnog objavljivanja rezultata.

- Pri tome je ključno u kojem je znanstvenom časopisu nešto objavljeno. Ako je objavljeno u ponajboljim časopisima kao što su Nature ili Science, onda su ti rezultati prošli vrlo stroge procjene, te o tim rezultatima treba pisati na naslovnici dnevnih novina i izvještavati u glavnim informativnim emisijama. Takva otkrića u Hrvatskoj su iznimno rijetka. Ako je nešto objavljeno u znatno manje vrijednom časopisu te ako je vijest zanimljiva, po mojoj procjeni zaslužuje manji članak u novinama - kaže Terzić.

U Hrvatskoj su, smatra, uvjeti za raditi znanost puno lošiji nego u najrazvijenim društvima pa kroz to treba mjeriti i hrvatske rezultate.

............................................................................................
Koje je projekte i otkrića dr. Vukičević prozvao lažnima

Preparat za osteoporozu

Rad prof. dr. Krešimira Pavelića, pročelnika Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci, i njegova znanstvenoga tima. Preparat je zaštićen u svim europskim državama. Budući da je riječ o nanoproduktu, a ne lijeku, neće biti potrebna registracija

Cjepivo za genitalni herpes

U svibnju 2007. javnosti je predstavljeno istraživanje skupine znanstvenika s Instituta RUđer Bošković koje je vodila Zorka Mikloška. Predstojnik Ruđerova Zavoda za molekularnu medicinu tada je bio Krešimir Pavelić. Tada su govorili o tome kako je “značaj otkrića cjepiva protiv genitalnog herpesa za hrvatsku farmaceutiku i znanost impresivan i da se može svrstati uz bok otkriću Sumameda”

Molekularni procesi u razvoju neizlječive bolesti ruke šake

Isti tim s Ruđera, prenosili su mediji, prvi je u svijetu uspio prodrijeti u dio molekularnih zbivanja u tkivima oboljelih od Dupuytrenove bolesti. Kod Dupuytrenove kontrakture riječ je o benignim promjenama u vezivnom tkivu tetiva šake što u konačnici dovodi do trajne kontrakture, te potpunog gubitka funkcije šake. Iako su u svijetu rađena mnoga istraživanja o bolesti, osim njezine kliničke slike o njenim se mehanizmima zna malo.

Hrvati nisu Slaveni, već stari Balkanci

Dr. Dragan Primorac u uglednom znanstvenom časopisu “Croatian Medical Journal” 2011. objavio je članak “Y-kromosom i genetsko podrijetlo Hrvata” u kojem tvrdi da su Hrvati balkanski starosjedioci.

Analizom krvnih mrlja do starosti počinitelja

Dr. Dragan Primorac i dr. Gordan Lauc u Milanu su nedavno na sastanku konzorcija znanstvenika uključenih u projekt Pain OMICS prezentirali rezultate kojim su potvrdili da se analizom glikana u krvnim mrljama pronađenim na mjestu zločina može odrediti dob počinitelja kaznenih djela.
..............................................................................................

preneseno sa
http://www.jutarnji.hr/-hrvatski-su-znanstvenici-bleferi--lazovi-i-sarlatani-/1138053/


Isti tim s Ruđera, prenosili su, mediji, prvi je u svijetu ,uspio prodrijeti u ,dio molekularnih zbivanja

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno