Utorak 7 Srpanj 2020

Pretraga

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

OPASNOSTI NA JADRANU

18 Srp 2012
(Reading time: 3 - 6 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

crna_udovica

Na kopnu i u moruKoje nas sve opasnosti vrebaju na Jadranu?

Ne dirajte ih i nece ni oni dirati vas! Uobicajena je to preporuka strucnjaka kad govore o opasnim stvorenjima u našim krajevima. No, nesreca uvijek ima, svake godine u Hrvatskoj i do 200 osoba završi u bolnicama zbog sumnje na trovanje životinjskim otrovima. Neki od njih mogu nas i ubiti.

Vrijeme je godišnjih odmora i svatko od nas, ako ne na moru, svoj odmor bi želio provesti negdje u prirodi. No, gdje god da bili ne smijemo zaboraviti opasnosti koje nas vrebaju. Rijec je o razlicitim morskim i kopnenim "zvijerima" koje nam svojim otrovima mogu zadati poprilicne muke ako nas ugrizu, ubodu ili dodirnu.

Godišnje u Hrvatskoj u bolnicama zbog sumnje na trovanje životinjskim otrovima završi i do 200 osoba. Srecom, rijetko tko zbog toga umire. Najcešce su razlog otrovanja proteinski ili peptidski otrovi zvani "venomi", a rijetko su uzrok male molekule ili "toksini". U pravilu se otrovanja dogadaju u vrijeme vegetacije, kad se svuda po prirodi krecu ljudi i životinje. Hrvatski zavod za toksikologiju popisao je opasnosti koje vrebaju, te što uciniti ako doživite neugodan (i opasan) susret.

HZT navodi tako da u svim slucajevima ugriza ili uboda treba odmah pozvati strucnu medicinsku pomoc, a do njezinog dolaska žrtvu treba ukloniti iz opasne zone na kopnu, odnosno izvucite je na sigurno iz vode. Ozlijedenu ruku ili nogu valja imobilizirati, i to ako je moguce u ležecem položaju, a s ozlijedenom osobom treba ostati sve do dolaska lijecnicke pomoci i motriti njezine vitalne funkcije. Važno je i pokušati identificirati životinju koja je nanijela ozljedu, no pri tome se ne smijete sami izlagati opasnosti.


Oprez na moru: 'Vrebaju' meduze...
Ako ste na moru, mucne trenutke bi vam mogle zadati meduze. Pri dodiru meduze osjetit cete jaku bol, a opažaju se i opekotine i mjehuri. Najgore su posljedice kontakta mukoznih sluznica s meduzom. Ako je zahvacena velika površina tijela dodirom s vecim brojem meduza, mogu se javiti znacajniji sistemski ucinci uz znakove kao što su mucnina, povracanje, glavobolja, nemir, lokalne hemoragije i mjehuri na velikoj površini tijela, a kasnije se može javiti nekroza tkiva na mjestu težih ozljeda. U slucaju kontakta treba odmah izaci iz vode i oprati mjesto ozljede. Preporucuje se primjena paste ili otopina magnezijevog sulfata radi inaktivacije zaostalog otrova, a zatim se primjenjuju losioni na bazi lidokaina kao tipicnog anestetika, antihistaminika i kortikosteroida.

Cuvajte se pauka

Riba pauk (Echiichthys draco, Weeverfish) je vrlo cesta u Jadranskom moru i ima otrovne bodlje na vratu pri samom pocetku ledne peraje. Na nju se može naici u plicaku pješcanih plaža. U slucaju da se nabodete na bodlju, osjetit cete izrazito snažnu bol koja ce se pojacavati u iducih pola sata i širiti se. Rana na pocetku može krvariti, ali vrlo brzo se zatvori zbog pojave edema, koji se takoder širi. Edem se obicno zadržava kroz nekoliko dana do duže od tjedna i ponekad je potrebna fizikalna terapija. Uz bol kao najvažniji simptom uboda javljaju se još znojenje, slabost, mucnina i povišena temperatura, a moguca je kasnija pojava infekta i nekroze oko mjesta uboda, a bilježi se kasnija nepokretnost ubodenog prsta. Iz rane prvo treba ukloniti bodlju, a ozlijedenog hitno prebaciti u bolnicu, gdje ce se obaviti simptomatsko lijecenje.

Bodlje na škarpini

U našim vodama možete susresti i škarpinu od koje možete nastradati ako se nabodete na njene peraje. Znakovi trovanja slicni su kao kod pauka, tj. prvo se javlja snažna bol na mjestu uboda, koja može postati nepodnošljiva u sljedecih nekoliko sati. Oko uboda se javlja edem, koji se ne povlaci nekoliko dana. Lokalno se opaža depigmentacija, mogu se javiti mjehuri i lokalno umrtvljene tkiva. Javljaju se i: znojenje, mucnina, bljedilo, sinkopa, opca slabost... Ti simptomi se brzo povlace, a kasnijih dana se može javiti infekt. Uz opce uvjete o ponašanju nakon trovanja, koje navodi Hrvatski zavod za toksikologiju, žrtvu treba takoder odmah prevesti u bolnicu. Australci su razvili antiserum za otrov škarpine, ali neki strucnjaci smatraju da nije indicirano davati ih nakon susreta sa škarpinom.

Mediteranski škorpion
U slucaju da ste na kopnu, bliski susret biste mogli imati s primjerice škorpionom, crnom udovicom ili zmijama.

U Hrvatskoj obitava relativno neopasni mediteranski škorpion. Otrovni škorpioni iz raznih dijelova svijeta mogu se znacajno razlikovati, iako se pretežno sastoje iz neurotoksicnih peptida. Europski škorpion sadrži tzv. alfa-škorpionski toksin. Simptomi trovanja pocinju s veoma jakom lokalnom boli, a zatim se, ovisno o podneblju i drugim ciniteljima, javljaju palor, tahikardija i hipotenzija. U drugoj fazi se javlja spazam mišica, grcevi, hipotenzija i bradikardija. Kod nekih vrsta je moguc edem pluca i smrt od respiratornog aresta, ali ne kod europskog škorpiona. Postoje protuotrovi, ali su oni vrlo specificni i ne može se primijeniti meksicki protuotrov za ubod europskog škorpiona. U slucaju da imate "bliski susret" sa škorpionom, odmah potražite pomoc lijecnika.

Crna udovica ubija

Crna udovica je prilicno rasprostranjena na Jadranu. Baršunasto je crne boje duga najviše 18 mm s crvenim krugovima na ledima. Otrov je smjesa citotoksicnih enzima i alfa-latroksina, a njegov sadržaj varira. U našim krajevima ne žive crne udovice sa smrtonosnim otrovom, ali do teških posljedica može doci ako je napadnuto malo dijete ili veoma bolestan covjek. U roku 5 minuta nakon ugriza javlja se intenzivna bol u ledima i udovima, hiperestezija, tremor, klonicke kontrakcije, salivacija, lakrimacija, poteškoce s mokrenjem. Žrtva ima ukocen izraz lica koje izgleda poput maske s bolnim osmijehom. Kod muškaraca se u nekim slucajevima javlja ukocen spolni ud, ali taj simptom ostaje tek 24-48 h. Protuotrov je veoma specifican i djeluje prakticki odmah. Žrtvu crne udovice odmah treba prevesti lijecniku.

Susret s poskocima, ridovkama...

U prirodnom krajoliku Lijepe naše ružan susret možete imati s poskocima, ridovkama ili ljuticama. Otrov svih opasnih vrsta zmija u Hrvatskoj je slican po sastavu, a razlike postoje prema njegovoj jacini. Na mjestu ugriza zmije obicno se vide dvije ubodne ranice. Ponekad se može vidjeti samo ranica ili ogrebotina. Nakon 60 minuta javljaju se bol i lokalni edem. Kod težih otrovanja bol se

  poskok       

javlja brže i neobicno je oštra, edem se takoder ubrzano širi uz potkožna krvarenja. Na koži se mogu javiti mjehuri. Okolni limfni cvorovi su oteceni i bolni na dodir. Neposredno nakon ugriza mogu se pojaviti u odredenom broju slucajeva opci simptomi: vrtoglavica, mucnina, povracanje, proljev, abdominalni bolovi... Šok se uglavnom razvija postupno i glavni je razlog smrti. Osobu valja dobro promatrati jer se šok može razviti i prije otekline. Koža je blijeda, hladna i orošena znojem. Prosjecno vrijeme od ugriza do smrti kod zmije iznosi 48 sati.

Protuotrov na zmijski otrov davno je poznat. Njegova primjena nije bez rizika i zato je važno primijeniti ga strucno. Još je važnija simptomatska terapija, jer otrov zmija može ostaviti dugotrajne i teške posljedice kod žrtve, npr. tešku nekrozu tkiva i nepokretnost prstiju udova. Zmija je najopasnija od svih naših otrovnih životinja i njezin venom može izazvati smrt.

preuzeto sa
http://danas.net.hr

U prirodnom, krajoliku, Lijepe, naše ružan, susret

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno