Petak 12 Travanj 2024

Pretraga

Misterije - Neobjašnjivo

Jesu li vanzemaljci započeli rat? Što su misteriozni radijski izboji koji probijaju susjednu galaksiju

04 Svi 2023
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Jesu li vanzemaljci započeli rat? Što su misteriozni radijski izboji koji probijaju susjednu galaksiju

Prije 3 tjedna, nakon nadogradnje niza radio-teleskopa u nizozemskom Westerborku, astronomi su otkrili pet novih brzih radio-izboja (Fast Radio Bursts). Slike teleskopa, mnogo jasnije nego prije, pokazale su da je višestruke baklje probile obližnju galaksiju Trokut.

Prije tri dana, oko 25 ponavljajućih FRB-ova prijavilo je 57 astronoma sa Sveučilišta u Torontu, koji su radili s radioteleskopom Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment (CHIME).

Brzi radio izboji, FRB, među najsjajnijim su bakljama u svemiru. Rafali uglavnom emitiraju radiovalove. Ove su baklje toliko snažne da ih radioteleskopi mogu detektirati čak i s više od 4 milijarde svjetlosnih godina udaljenosti. Konstantna vidljivost na tako velikim udaljenostima znači da rafali sadrže ogromnu količinu energije.

Mnogi astronomi vjeruju da neutronske zvijezde emitiraju FRB. Gustoća i snaga magnetskog polja ovih iznimno kompaktnih zvijezda jedinstvena je u svemiru. Proučavajući ih, astronomi nastoje bolje razumjeti temeljna svojstva materije koja čini svemir. Ali naučiti FRB-ove je teško jer nitko ne zna gdje će se na nebu sljedeći oglasiti, a niti jedan od danas poznatih nije sposoban samostalno generirati tako čudne signale na prirodan način.


FRB-ovi se ponašaju, blago rečeno, čudno. Trajanje je različito - od djelića milisekunde do nekoliko sekundi. Neki mijenjaju učestalost. Drugi, dok započinju " prijenos ", povećavaju svoju snagu stotinama puta, šalju signale u različitim smjerovima. Neki su polarizirani, neki nisu. Većina dosadašnjih izvora " stupa u kontakt " samo jednom, a onda kao da nestane, ponekad bez traga, ali ne nužno zauvijek.

Njihov broj raste od 2018. godine, kada je detektiran samo jedan ponavljajući signal. Sada se množe i doslovno su se počele slijevati na stotine sa svih strana.

Postoje izvori koji redovito “ emitiraju ” s jednog mjesta, ali s dugim, različitim prekidima. “ Prvorođeni ” FRB 180916, na primjer, uključuje se svakih 16,35 dana. A ima i vrlo aktivnih koji imaju ogromnu moć. Dovoljno je da signal može bljesnuti milijardama svjetlosnih godina međuzvjezdanog prostora. Prema gruboj procjeni, kapacitet jednog FRB-a je 10 trilijuna puta veći od godišnje potrošnje energije cijele populacije Zemlje. Drugim riječima, danas potpuni nered.

Hvataju ih ne samo CHIME nego i brojne antene drugih radioteleskopa postavljenih diljem svijeta. Samo opservatorij FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Radio Telescope), koji se nalazi u Kini, primio je 1800 FRB-ova u nekoliko dana 2021. godine. Godinu dana ranije “stiglo” je 1650 FRB- ova . Osim kineskih, signale hvataju i brojni drugi najveći radioteleskopi kao što su Australian Square Kilometer Array Pathfinder (ASKAP), Very Large Array, European Very Long Baseline Interferometry Network.

Umjetno podrijetlo

Nije iznenađujuće da mnogi prilično ozbiljni astronomi, zbunjeni, nisu isključili da su FRB-ovi umjetnog podrijetla. Odnosno, svjedoče o nekakvoj tehnološkoj aktivnosti visokorazvijenih izvanzemaljskih civilizacija.

Znanstvenici iz Centra za astrofiziku Harvard-Smithsonian, predvođeni Avijem Loebom, predlažu umjetne odašiljače veličine naše Zemlje ili čak veće kao FRB izvore. Znanstvenici vjeruju da izvanzemaljci šalju kratke i snažne impulse svojim zvjezdanim brodovima koji su opremljeni odgovarajućim prijemnicima ili samo opskrbljuju energijom.

Loeb i kolege izračunali su da bi snaga bljeskova trebala biti dovoljna da pomaknu svemirske brodove teške milijun tona - 20 puta teže od najvećeg zemaljskog oceanskog broda.

Ako je tako, onda su izvanzemaljci postali puno aktivniji u posljednje vrijeme. Gdje i zašto? Zar se ne bore? Ovo nije vrijeme za odustajanje od takve hipoteze. Uostalom, postoje i ništa manje misteriozni izboji gama-zraka (GRBs) – X-zrake nevjerojatne snage i smrtonosne sile, koje poput FRB-ova dolaze iz dubina Svemira.

Koji objekti generiraju usmjerene energetske impulse, čiji su izvori po snazi ​​drugi iza Velikog praska? U nekoliko sekundi oslobode onoliko energije koliko Sunce proizvede u milijardama godina. Znanstvenici ne isključuju da se Zemlja s vremena na vrijeme nađe na liniji vatre koju vode zaraćene vanzemaljske borbene stanice – poput “zvijezde smrti ” iz Ratova zvijezda.

Nedavno, 9. listopada 2022., zabilježena je, čini se, najjača salva u povijesti promatranja. Zvao se BOAT – “ Brightest Of All Time ”. Izvor se nalazio u zviježđu Strijela, 2,4 milijarde svjetlosnih godina od našeg planeta, no zračenje koje je dospjelo do njega izazvalo je poremećaj u gornjim slojevima atmosfere.

Alternativno, izvanzemaljci bi mogli samo tako komunicirati - putem FRB-ova i GRB-ova. Neki astronomi vjeruju da baklje nose neke informacije, ali koje?

izvor

 

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno