Subota 13 Kolovoz 2022

Pretraga

Misterije - Neobjašnjivo

Čudan radio signal otkucaja srca koji se ponavlja u dubinama svemira

17 Srp 2022
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Čudan radio signal otkucaja srca koji se ponavlja u dubinama svemira

Znanstvenici s Massachusetts Institute of Technology (MIT) u Sjedinjenim Američkim Državama bili su iznenađeni zbog intenziteta radijskih izboja, ali i njihove redovitosti.

Signal je klasificiran kao brzi radio valovi (FRB), što su intenzivni talasi radiovalova nepoznatog porijekla.

Ovaj koji su proučavali znanstvenici s MIT-a i drugih institucija trenutno je najdugotrajniji FRB do danas, s najjasnijim periodičnim uzorkom.

Nazvan FRB 20191221A i otkriven 2019., signal traje puno dulje - zapravo oko 1000 puta dulje - od tipičnog FRB-a, postavljajući pitanja o tome što bi ga moglo uzrokovati.

FRB-ovi obično traju najviše nekoliko milisekundi, ali FRB 20191221A traje do tri sekunde, s radio valovima koji se ponavljaju svake 0,2 sekunde u onome što astronomi nazivaju "jasnim periodičnim uzorkom".

Što bi mogao biti uzrok tome?

Dok misteriozni radio signali iz svemira često pokreću uzbuđene priče o potencijalnoj komunikaciji izvanzemaljaca, objašnjenje je vjerojatno da signal dolazi od rijetke vrste zvijezde.

Astronomi sumnjaju da bi signal mogao dolaziti od vrste neutronske zvijezde, koje su izuzetno guste, brzo rotirajuće kolabirane jezgre divovskih zvijezda, preostale od supernova.

Znanstvenici, koji objavljuju svoj rad u časopisu Nature, kažu da bi to mogao biti uzrokovan radio pulsarom ili magnetarnom zvijezdom, a obje su vrste neutronskih zvijezda.

"U svemiru nema mnogo stvari koje emitiraju strogo periodične signale", rekao je Daniele Michilli, s MIT-ovog Instituta Kavli za astrofiziku i istraživanje svemira.

“Primjeri za koje znamo u našoj vlastitoj galaksiji su radiopulsari i magnetari, koji rotiraju i proizvode emitiranu emisiju sličnu svjetioniku. I mislimo da bi ovaj novi signal mogao biti magnetar ili pulsar na steroidima”.

'Bum, bum, bum'

“Bilo je neobično. Ne samo da je bilo jako dugo, trajalo je oko tri sekunde, nego su postojali periodični vrhunci koji su bili nevjerojatno precizni, emitirajući svaki djelić sekunde - bum, bum, bum - poput otkucaja srca. Ovo je prvi put da je sam signal periodičan”, objasnio je.

Tim želi detektirati više signala iz izvora, za koji kažu da bi se mogao koristiti kao astrofizički sat.

Astronomi kažu da su pronađene sličnosti između radijskih izboja FRB 20191221A i onih pronađenih u našoj galaksiji. Međutim, čini se da je puls iz FRB 20191221A više od milijun puta svjetliji od tih drugih signala.

Michilli je dodao da otkrivanje postavlja više pitanja o tome što bi moglo uzrokovati tako ekstreman signal koji nikada prije nije viđen.

 

izvor
https://ufosightingshotspot.blogspot.com/2022/07/strange-repeating-heartbeat-radio.html

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno