Nedjelja 27 Rujan 2020

Pretraga

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Misterije - Neobjašnjivo

MISTERIJ

14 Tra 2013
(Reading time: 2 - 3 minutes)

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
Manastir Kovilj svjedok najveće tajne svijeta
Ostrvo Oak Island ili Ostrvo hrastova jedno je od tri mjesta za koje se vjeruje da čuva najveću tajnu svijeta – zavjetni kovčeg.
Neobičan bunar na ovom ostrvu otkriven je još 1795 godine i pošto su sva iskopavanja nagovještavala da se ovdje nešto neobično krije, od tada je sreću okušalo bezbroj istraživača, pa čak i akcionarskih društava od kojih je jedno predvodio i sam Franklin Delano Ruzvelt, kasnije američki predsednik.Do danas niko nije uspeo da dođe do dna bunara, na 50–om metru, gde se pouzdano i prema nestručnim sondažama, vjerovatno nalazi zavjetni kovčeg, u zavojima svrdla otkriveni su dijelovi nekog zlatnog lanca i komad obrađene kosti.
Prema predanju ovdje su ga donijeli i sakrili na način kako je bio čuvan i u Solomonovom hramu u Jerusalimu, članovi templarskog reda, polovinom 16. veka. Na druga mijesta, na oko 250 i 500km pravom linijom ka zapadu, trebalo bi da se nalaze koš dva slična skrovišta sa ostatkom sadržaja prvobitnog zavijetnog kovčega. Tačan položaj skrovišta je do danas ostao tajna.
Ova zagonetka je i za nas posebno zanimljiva. Naime, postoje indicije da je čitav plan seobe kovčega iz bunara Iaonske katedrale u Francuskoj, napravljen kod nas, u okrilju starog manastira Kovilj. Tamo se, zapravo, u jesen 1526 godine, biježeći od progona katoličke crkve, sklonio veliki majstor reda Antoan. Tražeći njegovu pomoć u nevolji, koja je zadesila red, ovde su ga i pronašli dve–tri godine kasnije.
Na osnovu jedinog istraživanja o zagonetki Kovilja koje je objavio publicista Dragoslav Nedeljković iz Požarevca, Antoan je tada saopštio precizan plan za seobu svetinje: “…Kada stignete na to kopno, koje još nisu vidiele oči hrišćanina, iskrcajte ljude, stoku, alate i kovčege, a brod spalite. Povratka neće biti. Podelite se u tri grupe i neka svaka nosi svoj kovčeg na zapad. Prva grupa će se zaustaviti kada od obale pređe rastojanje kao od Tira do Jerusalima (oko 250 km). Druga grupa dva, a treća tri… Tada iskopajte po jedan Solomonov bunar na način po mjerama onog koji smo otvorili u Jerusalimu.”
Nedeljković je potom došao do zapanjujućeg otkrića. Kada se od Kovilja povuče linija oko globusa duž geografske širine i dužine Kovilja (45.5 severne širine i 19. 35 istočne dužine) stiže se do kanadskog grada Halifaksa, u Novoj Škotskoj, a još 250 km odatle ka zapadu do zaliva Fendi, sa mnoštvom ostrva, među kojima je i Ostrvo hrastova, sva ostala ostrva su prekrivena borovom šumom!
Ovu priču do danas, još niko nije ni potvrdio ni opovrgnuo, ali nevjerovatna podudarnost činjenica gotovo da nema šta da dovede u sumnju. Ostaje misterija i zbog čega je majstor templara izabrao baš Kovilj podignut oko 1216 godine po direktnom nalogu Sv. Save i posvećen Sv. Petki, za svoje utočište i zašto je potom poslužio kao putokaz za seobu zavjetnog kovčega.


preneseno sa
http://www.haber.ba/zanimljivosti/misterije/12741-manastir-kovilj-svjedok-najvece-tajne-svijeta.htmlSolomonov, bunar, na način, po mjerama, onog koji smo
O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno