Utorak 7 Prosinac 2021

Pretraga

Izgubljene civilizacije

Tajanstveni otok Hy-Brasil

26 Tra 2019
(Reading time: 3 - 6 minutes)

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

 

Hy-Brasil: Legendarni Fantomski otok u blizini Irske

Hy-Brasil je tajanstveni otok koji se pojavljuje na kartama od 1325. do 1800-ih. U irskom mitu rečeno je da je zavijen u magli, osim jednog dana svakih sedam godina, kada postane vidljiv, ali još uvijek nije  nedostupan. Priče o otoku stoljećima su kružile diljem Europe, s pričama da je to bila obećana zemlja svetaca ili raj u kojem je živjela napredna civilizacija.

Na većini karata otok se nalazio otprilike 321 km (200 milja) od zapadne obale Irske u sjevernom Atlantiku. Jedna od najizrazitijih zemljopisnih obilježja Hy-Brasila na tim kartama je da se često pojavljuje kao krug s kanalom (ili rijekom) koji se proteže istočno od zapada preko njega.

 

Strange Island    

Mnoga imena tajanstvenog otoka
Hy-Brasil (koji se naziva i Hy-Breasal, Hy-Brazil, Hy-Breasil i Brazir) potječe od imena Breasal što znači Visoki kralj svijeta u keltskoj povijesti. Zabilježeno je na kartama još 1325. godine od strane genoveškog kartografa Angelina Dulcerta, gdje je identificiran kao “Bracile”. Brasil”.

Godine 1436. pojavio se kao "Sola de Brasil" u mletačkoj karti od strane kartografa Andrea Bianca. Priključen jednom od većih otoka u Atlantiku, te je neko vrijeme identificiran na otoku Mater. Ponovno će se pojaviti 1595. na karti Ortelius Europe i Europa Mercator Mapu i povremeno če se pojavljivati na malo drugačijim mjestima na različitim kartama tijekom vremena.

   Hy Brasil close up                                                      Hy-Brasil (here simply Brasil), close-up of the Ortelius Map of Europe. ( Public Domain )

 

Ekspedicije u potrazi za Hy-BrasilGodine 1480. John Jay Jr. napustio je Bristol, Engleska,te krenuo  istraživati taj bajkoviti otok. Da bi se vratio praznih ruku nakon što je proveo dva mjeseca na moru. Godine 1481. još su dva broda, Trojstvo i George, otišli iz Bristola na ekspediciju kako bi pronašli Hy-Brasil bez uspjeha.Zanimljivo je da je 1497. godine španjolski diplomat Pedro de Ayala izvijestio katoličke kraljeve Španjolske da je John Cabot (prvi Europljanin koji je posjetio Sjevernu Ameriku od Vikinga) "otkrio u prošlosti muškarce iz Bristola koji su pronašli Braziliju". podrazumijevalo se da ju je netko iz jedne od Bristolovih ekspedicija uspio pronaći.

  brazil1

Gotovo dva stoljeća kasnije škotski kapetan, John Nisbet, tvrdio je da je 1674. godine na svom putovanju iz Francuske u Irsku uočio Hy-Brasil. ,
Veliki crni zečevi i tajanstveni mađioničar

Tamo tvrde da su upoznali mudrog starca koji im je dao zlato i srebro. Začudo, kapetan je rekao da je otok naseljen velikim crnim zečevima i tajanstvenim čarobnjakom koji je sam živio u velikom kamenom dvorcu. Ekspediciju je vodio kapetan Alexander Johnson, koji je također tvrdio da je pronašao Hy-Brasil, potvrđujući Nisbetova otkrića.

 

U sljedećim godinama Hy-Brasil  se povukao u anonimnost. Kako su pokušaji da se ponovno pronađe pokazalo neuspješnim, proizvođači mapa počeli su ga izostavljati na nautičkim kartama. Kada je posljednji put zabilježena na karti 1865. godine, jednostavno je zabilježen kao "Brazil rock".Posljednje dokumentirano viđenje Hy-Brasila napravili su 1872. Robert O'Flaherty i T.J. Westropp. Westropp je tvrdio da je posjetio otok tri puta i bio je tako očaran da je doveo svoju obitelj da ga vidi osobno. Tako su svi bili svjedoci da se on pojavio niotkuda te da bi vidjeli kako on ponovno nestaje pred njihovim očima.

 

Mitovi i legende o hy-Brazilu Mnogi mitovi i legende kruže o Hy-Brasil. U nekima od njih otok je dom bogova irske predaje. U drugima su nastanjeni svećenici ili monasi koji su govorili da posjeduju drevno znanje koje im je omogućilo da stvore naprednu civilizaciju. Neki misle da je poznato putovanje sv. Brendana kako bi pronašlo “obećanu zemlju” možda baš Hy-Brasil.

 

     artistic representation Hy Brasil

                                                                   An artistic representation of what Hy-Brasil may have looked like. ( Wikia)

 

U jednom poznatom susretu s NLO-om, poznatim kao incident u Rendleshamskoj šumi, navodno je neobičan brod sletio ispred američke vojne baze u U.K. Narednik Jim Penniston tvrdi da je dotaknuo tu letjelicu i telepatski primio 16 stranica binarnog koda. Sutradan je zapisao kod i preveo ga desetljećima kasnije. Kôd je navodio popis vrlo specifičnih koordinata Hy-Brasila i popis mjesta na kojima su ga kartirali kartografi. U poruci su također navedene koordinate nekoliko drugih drevnih lokacija širom svijeta, kao što su piramide u Gizi i linije Nazca. Na samom dnu poruke, koordinate Hy-Brasila ponovno su popisane zajedno s početnom godinom od 8100.

   Binary Code showing the coordinates of Hy Brasil

                                                           Binary Code showing the coordinates of Hy-Brasil and other locations. ( Tribelightstation)

 

Hy-Brasil kao irski Atlantis

Dok je Atlantida možda najpoznatija izgubljena civilizacija, Hy-Brasil je bolje dokumentiran i ima više iskaza očevidaca.

Legenda bi mogla biti priča koja se prenosila generacijama od kraja posljednjeg ledenog doba kada su razine mora bile niže. Na primjer, takozvana banka porcupine, otkrivena 1862. godine, čini se da je u nekom trenutku bio otok. Smješten oko 193 km (120 milja) zapadno od Irske, to je plićak koji je izložen izrazito niskoj plimi i gdje se nalazi karta iz 1830. godine. Najviša točka banke je oko 200 metara ispod razine mora i potopljena je zbog katastrofe ili porasta razine mora.

   brazil2

Danas nema otoka zvanog Hy-Brasil na bilo kojim kartama ili nautičkim kartama, niti su ikada zabilježeni povijesni dokumenti koji bi ukazivali na to što se s njim dogodilo. Glavni povjesničari ga jednostavno smatraju slučajom pogrešnog identiteta. Ipak, tu je osebujna zagonetka u povijesti koja će se vjerojatno raspravljati i raspravljati u budućnosti.

  brazil3izvor: https://www.ancient-origins.net/unexplained-phenomena/hy-brasil-legendary-phantom-island-ireland-003608

 

        

    

         

 

            

 

 

 

 

 

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno